Търсете парите | webcafe.bg
Webcafe

Търсете парите

webcafeДияна Костова
09.03.2016, 20:01 (обновена 10.03.2016, 20:30)
петко николов

Снимка: © КЗК

Въпреки че поредният мандат на Петко Николов приключи още преди 6 месеца и макар че по закон няма право на трети рунд, той ще продължи да ръководи КЗК благодарение на властовия форсмажор - неспособността на парламента да му намери заместник

Има един уникален държавен служител в България, на когото трябва да се вдигне паметник за управленско безсмъртие.

Той никога не се е явявал на избори, но властта му е непоклатима от 13 години. Надживял е 4 парламента, 6 правителства, 11 министри на икономиката и 8 поправки на ведомствения си закон.

А до последно законът му гарантираше мандат, сравним с този на гуверньора на БНБ и почти толкова продължителен, колкото на главния прокурор.

Вероятно повечето от вас трудно биха свързали името с позицията му, а и едва ли ще го разпознаете, ако го срещнете по улицата - не е сред най-редовните абонати на медиите. Само че през неговия подпис са минали всички големи сделки от последните десетина години - от препродажбата на Булгартабак, през влизането на Оманския фонд в КТБ, до последната битка за собствеността на БТК.

Само бившият директор на НДК Христо Друмев може да се похвали с по-дълъг стаж на висша държавна длъжност, но дори неговото царуване не може да се сравни с огромната власт, която притежава героят на нашето време.

Той се казва Петко Николов и е несменяем председател на Комисията за защита на конкуренцията от 2003 г. насам.

Въпреки че поредният му мандат приключи още преди 6 месеца и макар че по закон няма право на трети рунд, той продължава да ръководи КЗК благодарение на властовия форсмажор - неспособността на парламента да му намери заместник.

Не стига, че процедурата по избор закъсня с половин година, но и с днешна дата може да се счита за провалена - единственият кандидат за поста на Петко Николов се отказа на старт-финалната права.

Поредното "прозрачно" състезание с един кон се разтури само седмица след като фаворитът на управляващите Росен Желязков заяви непреодолимото си желание да бъде избран за председател на КЗК.

Все още в сайта на Народното събрание можете да видите собственоръчната му декларация за съгласие, накуп със CV, диплома за висше образование, факсимиле от трудовата му книжка и чистото му свидетелство за съдимост (след тихия провал на делото "Костинброд").

Само една дума от Бойко Борисов беше достатъчна, за да го разколебае от служебната победа, с което цялата процедура по избор на нов състав на КЗК започва отначало.

Една от най-важните институции, която има право да коригира всички пазарни изкривявания, да налага солидни санкции при злоупотреби, да събира информация за всеки икономически субект в България и да проверява всяка голяма сделка за концентрация, работеше на празни обороти в продължение на десетилетие. Едва когато стана време за сдаване на смяната, КЗК внезапно се раздвижи по поръчка на клиента (справка: признанието за симптоми на картел при горивата).

По една случайност в суматохата - цената за трона на Петко Николов се вдигна в пъти.

Изборът на новата комисия съвпадна с разместването на пластовете след прекратяването на десетки обществени мега-поръчки. В момента милиардът от търга за АМ "Хемус" стои под въпрос в деловодството на КЗК.

Точно по същото време влезе в сила и новият ЗОП, който щедро овластява председателя на КЗК да проверява и преразпределя по своя преценка всички жалби срещу корупционни схеми при възлагането на поръчки за милиони.

Не си губете времето да търсите предсказуемост в хода на събитията - тук не важат законите на логиката, а на относителността. Просто търсете парите.

Oще: антимонополна комисия  битката за кзк  бойко борисов  герб  горива  избор на нов състав на кзк  икономика  картел при горивата  кзк  кой е председателят на комисията за защита на конкуренцията  комисия за защита на конкуренцията  конкуренция  костинброд  лукойл  мандат на председателя на кзк  пазар  петко николов  регулация на пазара  росен желязков 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.08.2014, 15:05

1 goni | 09.03.201620:45

Стига с тия пари бе!Усмивка Дай да си говорим за любов!Усмивка Тъй де! Пролетта нищо че не е настъпила вече се усеща! КЗК и не знам си какво! Някакви си милиарди!Усмивка Еее! Хората по света чудеса правят!Усмивка А, ние българите парите та парите! Парите са си там където им е мястото! Справка:" Енергия нито се губи нито се печели-само преминава от един вид в друг"!Усмивка
   

оценка

+1 -0