Преди година и половина шефът на НАП Красимир Стефанов съобщи, че българи държат 200 млн. евро в швейцарска банка - и толкоз | webcafe.bg
Webcafe

Къде дяна шефът на НАП сметките от Credit Suisse

Webcafe.bg
24.08.2011, 12:18 (обновена 24.08.2011, 17:00)
Красимир Стефанов

Снимка: © БГНЕС

Шефът на НАП Красимир Стефанов забрави за оня диск от Credit Suisse

Преди година и половина - на 3 март 2010 г., българска делегация, водена от шефа на НАП Красимир Стефанов, замина за Германия.

Целта на визитата, както беше обявена официално: да се провери има ли българи, укрили пари в чужбина, за да избегнат плащането на данъци, в един диск, който информатор беше продал на германските данъчни от провинция Северен Рейн-Вестфалия срещу 2.5 млн. евро.

Той съдържаше 1500 сметки във втората по големина банка в Швейцария Credit Suisse. Ако в електронния носител има българи, ще се направи засичане какви доходи са декларирали в България и какви данъци са платени върху тях, обещаха тогава от НАП.

Германия ни предоставя информацията безплатно.

Ходи Стефанов до Германия, върна се и каза, че българи имат близо 400 млн. лева депозити в швейцарска банка.

От приходната агенция съобщиха, че ще проверяват собствениците на такива сметки един по един.

Как да тълкуваме мълчанието им досега?

Вариант 1: Явно са ги проверили и явно всички са си платили данъците.

Вариант 2: Явно са ги проверили и явно няма как да им направят каквото и да било, защото начина, по който е придобита информацията за това, може да бъде оспорен здраво по съдебен път.

Вариант 3: Със сигурност шефът на НАП е донесъл от Германия информацията от диска за сметките на разни българи. Със сигурност тук са ги проверили. Със сигурност някои са се възползвали от информацията.

Въпросче: А къде стои тя? В смисъл къде е "депозирана"/"депонирана", защото това е доста скъпа информация, ако и да ни е предадена безплатно...

А я вижте колко лесно можело да стане! Правителството одобри днес нова спогодба за избягване на двойното данъчно облагане с Швейцария.

В нея има нещо, което го няма в старата. Старата е от 1991 г. Националната агенция за приходите ще може да получава информация за вложенията на българи в Швейцария.

Предстои документът да се обсъди с швейцарските данъчни служби.

В сега действащата спогодба няма изискване за обмена на информация. С включването на текст за отпадане на банковата тайна, българските данъчни ще разполагат с информация, ако някой длъжник у нас има авоари в швейцарски банки.

Защо тогава беше швейцарската разходка на Стефанов?

Oще: credit suisse  банкова тайна  депозити  информация  красимир стефанов  нап  швейцария 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

1 Bobby_gBG | 25.08.201108:00

Ало авторчето какво ще кажеш за вариант 4 - видели са хора с много пари, невъзможни с официалните доходи, ама тъй като информацията е незаконна, то са решили да я направят законна, и сега като влезе в сила закона да си ги подкарат по ред на номерата.
   

оценка

+0 -0