Преди година и половина шефът на НАП Красимир Стефанов съобщи, че българи държат 200 млн. евро в швейцарска банка - и толкоз | webcafe.bg
Webcafe

Къде дяна шефът на НАП сметките от Credit Suisse

Webcafe.bg
24.08.2011, 12:18 (обновена 24.08.2011, 17:00)
Красимир Стефанов

Снимка: © БГНЕС

Шефът на НАП Красимир Стефанов забрави за оня диск от Credit Suisse

Преди година и половина - на 3 март 2010 г., българска делегация, водена от шефа на НАП Красимир Стефанов, замина за Германия.

Целта на визитата, както беше обявена официално: да се провери има ли българи, укрили пари в чужбина, за да избегнат плащането на данъци, в един диск, който информатор беше продал на германските данъчни от провинция Северен Рейн-Вестфалия срещу 2.5 млн. евро.

Той съдържаше 1500 сметки във втората по големина банка в Швейцария Credit Suisse. Ако в електронния носител има българи, ще се направи засичане какви доходи са декларирали в България и какви данъци са платени върху тях, обещаха тогава от НАП.

Германия ни предоставя информацията безплатно.

Ходи Стефанов до Германия, върна се и каза, че българи имат близо 400 млн. лева депозити в швейцарска банка.

От приходната агенция съобщиха, че ще проверяват собствениците на такива сметки един по един.

Как да тълкуваме мълчанието им досега?

Вариант 1: Явно са ги проверили и явно всички са си платили данъците.

Вариант 2: Явно са ги проверили и явно няма как да им направят каквото и да било, защото начина, по който е придобита информацията за това, може да бъде оспорен здраво по съдебен път.

Вариант 3: Със сигурност шефът на НАП е донесъл от Германия информацията от диска за сметките на разни българи. Със сигурност тук са ги проверили. Със сигурност някои са се възползвали от информацията.

Въпросче: А къде стои тя? В смисъл къде е "депозирана"/"депонирана", защото това е доста скъпа информация, ако и да ни е предадена безплатно...

А я вижте колко лесно можело да стане! Правителството одобри днес нова спогодба за избягване на двойното данъчно облагане с Швейцария.

В нея има нещо, което го няма в старата. Старата е от 1991 г. Националната агенция за приходите ще може да получава информация за вложенията на българи в Швейцария.

Предстои документът да се обсъди с швейцарските данъчни служби.

В сега действащата спогодба няма изискване за обмена на информация. С включването на текст за отпадане на банковата тайна, българските данъчни ще разполагат с информация, ако някой длъжник у нас има авоари в швейцарски банки.

Защо тогава беше швейцарската разходка на Стефанов?

Oще: credit suisse  банкова тайна  депозити  информация  красимир стефанов  нап  швейцария 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.03.2011, 14:53

1 Bobby_gBG | 25.08.201108:00

Ало авторчето какво ще кажеш за вариант 4 - видели са хора с много пари, невъзможни с официалните доходи, ама тъй като информацията е незаконна, то са решили да я направят законна, и сега като влезе в сила закона да си ги подкарат по ред на номерата.
   

оценка

+0 -0

Най-коментирани