Шмугна се охлювът в храстите... | webcafe.bg
Webcafe

Шмугна се охлювът в храстите...

Мирослав Спасов
21.01.2015, 17:02 (обновена 24.01.2015, 20:14)
Иван Искров на трубуната на 43-тото народно събрание

Никой не може да принуди Иван Искров да поеме отговорност, защото чисто формално банковият надзор, заради чийто провал официално се стигна до кризата с КТБ, не е в неговите правомощия

Парламентът уволни Цветан Гунев, който отговаряше за банковия надзор в БНБ. Някой изненадан? Както удобно е записано в българските закони, отговорността се поема не от титуляритте, а от заместниците.

Никой не може да принуди Иван Искров да поеме отговорност, защото чисто формално банковият надзор, заради чийто провал официално се стигна до кризата с КТБ, не е точно в неговите правомощия. А както е известно, ние сме страната на формалностите, не на законите.

Иван Искров продължава да кротува в най-високото кресло в БНБ, макар че всички партии му поискаха оставката, макар че той самият се заричаше да се оттегли, когато бъде съставено стабилно правителство... и след като му бъде намерен достоен заместник.

А за стопяването на 3.7 милиарда лева, за зимния сън при източването на КТБ, за липсващите кредитни досиета единственият отговорен ще се окаже Цветан Гунев - с две висящи дела и уволнение. Ако не броим смешната глоба от 100 хиляди лева за одиторите от KPMG - България, които през последните пет години подписваха отчети с отличие за финансовото състояние на КТБ.

Искров ще дочака есента, когато ще изтече мандатът му - тогава я някой прокурор ще забрави, я делото за фалит на КТБ ще е засъхнало, я някоя друга криза ще занимава политиците.

Още през лятото охлювът се шмугна в храстите и... изчезна. А сега времето ще бъде прекарано в замитане на следите, разговори за дребни теми и премиерски шеги. Ако Искров днес пази тишина на фона на честите си изказвания от предишните месеци, то май е време някой отново да му напомни какво е обещал.

Oще: банка  банкер  банки  бнб  иван искров  искров  кризата с ктб  ктб  парламент  росен плевнелиев  съд  цветан гунев 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

1 Шамито | 22.01.201516:16

Мирославе,защо спираш само на това ниво?Нима са ти платили само дотам да бъдеш обществено ангажиран.В противен случай изглежда твърде лично.А отговорността на политическата ни класа?Как елегантно се изхлузи от отговорност като плати компенсациите от нашите пари.Така ще бъде докато не поискаме от политическия елит да плати сметката.Ето това е реформа на обществените отношения,а не пушилката и клишетата на РБ.Осъзнавам утопията на това съждение,но съм оптимист че ще има достатъчно умни хора които ще споделят това виждане.С уважение.
   

оценка

+0 -1