Тук, зад мен...* | webcafe.bg
Webcafe

Тук, зад мен...*

Webcafe
21.06.2016, 18:13 (обновена 21.06.2016, 20:20)
медии, отразяване, репортер, престъпление, медия, новини,

Снимка: © Getty images

Изгледайте вечерния информационен блок на телевизиите. Отворете произволен новинарски сайт - пребит мъж, изчезнало дете, удавници, катастрофи (задължително придружени от близък кадър на смачканата като картонена кутийка кола), убийство, самоубийство.

„Налице е преекспониране по темата и фиксирането върху лична драма, а множеството включвания от мястото на инцидента и от болницата както и поредицата интервюта създават впечатление, че се спекулира с една човешка трагедия и че са преминати границите на етичните норми."

Това е позицията на СЕМ за отразяването на случилото се с гимнастичката Цветелина Стоянова от страна на bTV и Nova. Позицията не е изненада, въпреки че с нея не може да се върне времето назад преди потока от „Шок и ужас", който се изля през телевизионните екрани.

Жертвата беше виктимизирана втори път. Близките й също - жертви на случилото се и жертви на медиите едновременно.

Всъщност позицията на СЕМ е универсална - може да се приложи и към редица други случаи. Към унизителното интервю на Сашо Диков с родителите на убито момиче от Велико Търново, които получиха в ефир „поща от отвъдното". Към тригодишното дете, което беше пребито в София, докато медиите разнищваха личния живот на майка му, директно от градинката пред блока. Можем да се върнем и още малко назад с убитата в Борисовата градина Яна, която посмъртно се оказа обкичена с различни обидни квалификации, преди да бъде идентифицирана като жертва.

Пребити хора, жертви на инциденти, битови спорове, семейни скандали - медиите винаги сме там, готови да се ровим до най-дълбокото. Особено през лятото.

Топлото време върви с отпуски, почивки, по-малко време пред телевизора, лятна ваканция за депутатите, по-малко събития в публичния живот и...по-нисък рейтинг. Липсата на фантазия се компенсира с кръв и агресия.

Изгледайте вечерния информационен блок на телевизиите. Отворете произволен новинарски сайт - пребит мъж, изчезнало дете, удавници, катастрофи (задължително придружени от близък кадър на смачканата като картонена кутийка кола), убийство, самоубийство.

След тях идват „новините" за катерици, които преследват жени в паркове, котки, които се прибират в дома си след месеци изгнаничество или малки таланти, покорили социалните мрежи.

През лятото медиите съвсем забравят бъдат медии. Те прегръщат още по-силно същността си на лешояди, които от време на време се умиляват от котки. Единственото, което не се променя спрямо сезона, е въпросът „как се чувствате?" след поредната трагедия.

*Така обикновено започва репортерското включване от мястото на инцидента.

Oще: бтв  инциденти  медии  нова телевизия  отразяване  отразяване на трагедия  репортер  сем  цветелина стоянова  цвети  човешка трагедия 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.10.2015, 10:04

4 14 | 23.06.201614:35

То да е само през лятото... Трупоброенето е целогодишно занимание на всички медии - ТВ, сайтове, вестници. Ако случайно в България никой не е умрял, ни се показват драми и трагедии от къде ли не, от Тамбукту до Танганайка, да не би да ни се размине случайно един ден без труп.
Ето, като отвориш сайта първата новина е "Четирима българи загинаха в Гърция". Ами, Бог да ги прости, съчувствам на близките им, но защо смятате, че трябва да сме информирани за това? Какво като научим за тази трагедия?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

3 Manuela Gerenova | 22.06.201615:27

Началото на края започна с първия въпрос "А това как Ви накара да се почувствате?" след някоя трагедия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

2 Dox | 22.06.201613:39

Заглавия от в-к "24 ша ша":

"Мечка изяде кмет!"
"Самолет блъсна влак! Глави хвърчаха."
"Майка удуши 2-годишното си дете и скочи от 7-мия етаж!"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 21.06.201619:48

Ами, Кафето и вие сте същата стока. Гърмите без нужда /"дете удари с прът друго дете в Смолян....бля, бля/, а мълчите оглушително, когато дете е починало по най-нелеп начин под носа ви, в центъра на София. А сега познайте, в чия клиника?!? Бесен
   

оценка

+1 -0