Тук, зад мен...* | webcafe.bg
Webcafe

Тук, зад мен...*

Webcafe
21.06.2016, 18:13 (обновена 21.06.2016, 20:20)
медии, отразяване, репортер, престъпление, медия, новини,

Снимка: © Getty images

Изгледайте вечерния информационен блок на телевизиите. Отворете произволен новинарски сайт - пребит мъж, изчезнало дете, удавници, катастрофи (задължително придружени от близък кадър на смачканата като картонена кутийка кола), убийство, самоубийство.

„Налице е преекспониране по темата и фиксирането върху лична драма, а множеството включвания от мястото на инцидента и от болницата както и поредицата интервюта създават впечатление, че се спекулира с една човешка трагедия и че са преминати границите на етичните норми."

Това е позицията на СЕМ за отразяването на случилото се с гимнастичката Цветелина Стоянова от страна на bTV и Nova. Позицията не е изненада, въпреки че с нея не може да се върне времето назад преди потока от „Шок и ужас", който се изля през телевизионните екрани.

Жертвата беше виктимизирана втори път. Близките й също - жертви на случилото се и жертви на медиите едновременно.

Всъщност позицията на СЕМ е универсална - може да се приложи и към редица други случаи. Към унизителното интервю на Сашо Диков с родителите на убито момиче от Велико Търново, които получиха в ефир „поща от отвъдното". Към тригодишното дете, което беше пребито в София, докато медиите разнищваха личния живот на майка му, директно от градинката пред блока. Можем да се върнем и още малко назад с убитата в Борисовата градина Яна, която посмъртно се оказа обкичена с различни обидни квалификации, преди да бъде идентифицирана като жертва.

Пребити хора, жертви на инциденти, битови спорове, семейни скандали - медиите винаги сме там, готови да се ровим до най-дълбокото. Особено през лятото.

Топлото време върви с отпуски, почивки, по-малко време пред телевизора, лятна ваканция за депутатите, по-малко събития в публичния живот и...по-нисък рейтинг. Липсата на фантазия се компенсира с кръв и агресия.

Изгледайте вечерния информационен блок на телевизиите. Отворете произволен новинарски сайт - пребит мъж, изчезнало дете, удавници, катастрофи (задължително придружени от близък кадър на смачканата като картонена кутийка кола), убийство, самоубийство.

След тях идват „новините" за катерици, които преследват жени в паркове, котки, които се прибират в дома си след месеци изгнаничество или малки таланти, покорили социалните мрежи.

През лятото медиите съвсем забравят бъдат медии. Те прегръщат още по-силно същността си на лешояди, които от време на време се умиляват от котки. Единственото, което не се променя спрямо сезона, е въпросът „как се чувствате?" след поредната трагедия.

*Така обикновено започва репортерското включване от мястото на инцидента.

Oще: бтв  инциденти  медии  нова телевизия  отразяване  отразяване на трагедия  репортер  сем  цветелина стоянова  цвети  човешка трагедия 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.10.2015, 10:04

4 14 | 23.06.201614:35

То да е само през лятото... Трупоброенето е целогодишно занимание на всички медии - ТВ, сайтове, вестници. Ако случайно в България никой не е умрял, ни се показват драми и трагедии от къде ли не, от Тамбукту до Танганайка, да не би да ни се размине случайно един ден без труп.
Ето, като отвориш сайта първата новина е "Четирима българи загинаха в Гърция". Ами, Бог да ги прости, съчувствам на близките им, но защо смятате, че трябва да сме информирани за това? Какво като научим за тази трагедия?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

3 Manuela Gerenova | 22.06.201615:27

Началото на края започна с първия въпрос "А това как Ви накара да се почувствате?" след някоя трагедия.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.04.2014, 23:55

2 Dox | 22.06.201613:39

Заглавия от в-к "24 ша ша":

"Мечка изяде кмет!"
"Самолет блъсна влак! Глави хвърчаха."
"Майка удуши 2-годишното си дете и скочи от 7-мия етаж!"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

1 Виктория Пенелопова 07 | 21.06.201619:48

Ами, Кафето и вие сте същата стока. Гърмите без нужда /"дете удари с прът друго дете в Смолян....бля, бля/, а мълчите оглушително, когато дете е починало по най-нелеп начин под носа ви, в центъра на София. А сега познайте, в чия клиника?!? Бесен
   

оценка

+1 -0