Премиерът Бойко Борисов ще е първият доктор хонорис кауза на Европейския политехнически университет в Перник | webcafe.bg
Webcafe

Доктор на пернишката кауза

Емилия Милчева
13.06.2010, 12:00 (обновена 13.06.2010, 19:02)
Бойко Борисов

Снимка: © Бгнес

Бойко Борисов ще стане докторо хонорис кауза на Пернишкия университет

Досега си мислех, че доктор на пернишките каузи е Христо Ковачки, но времената се менят - а с тях и каузите, и техните доктори. Президентът на Европейския политехнически университет в Перник Тошко Кръстев ще предложи на академичния съвет на най-пресния ни ВУЗ премиерът Бойко Борисов да бъде избран за първия доктор хонорис кауза.

В нета форумците тутакси се изгавриха с близкото до ума доктор кауза пердута.

Преди да е записал и един студент, Пернишкият университет ще се сдобие с първия си доктор по заслуги, за каквото всъщност се дава подобно звание. Редно е вторият да е президентът Георги Първанов. И той допринесе в сградата на бившата стоматология в Перник да кълнят наесен наука и знание...

В най-скоро време вместо "Рипай бърже у голфо!" перничани ще се познават по: Рипай бърже у университето.

Защо ли БАН не се сетиха първи за почетното докторство...Но не е късно да го направят - все пак премиерът Борисов им обеща реформи по техен вкус, когато тръгнаха да протестират. Да вземат да му дадат едно званийце - заслужено е.

С трепет чакам церемонията и особено тържественото слово по случай удостояването на Бойко Борисов със званието „доктор хонорис кауза" на Пернишкия университет.  По традиция подобно слово е като бекон на скара - цвърчи и мирише апетитно.

„Бойко Борисов ще остане като жалон в историята на България, по който ще се мерят бъдещите поколения управници" - това със сигурност е достойно да влезе в речта по повод награждаването. Биха могли да се навържат още няколко в този дух. Това го подарявам - и авторски права няма да търся...

Освен университета обаче Перник си има и друга кауза. Не е голф тройка, въглищата са. А фирмите, които работят с въглища - и ги добиват, са на Ковачки.

Европейската комисия не даде искания от България отлагателен период от 2 години, за да може  брикетната фабрика на Ковачки в Гълъбово - "Брикел", и още четири, свързани с него топлоелектрически централи - ТЕЦ "Марица 3", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Република" - Перник, и ТЕЦ "Сливен", да продължат да работят. На 30 декември 2009 г. Министерството на икономиката и енергетиката, поиска отлагателен период от две години, за да могат петте компании да изградят необходимите съоръжения за постигане на екологични изисквания.

Разбира се, петте компании - и най-вече техният собственик са наясно от години, че работят без необходимите екоинсталации, но разчитат на същото, на което и "Кремиковци" - синдикалния вой как хиляди ще останат на улицата, ако предприятието затвори.

Много по-евтино е да се организират протести, отколкото да се снабдят компаниите с необходимите сероочистки. Това е лесно за смятане и близо до ума.

В тупурдията покрай университета въглищарският прах от мините на Ковачки и вредните емисии като серен двуокис, с които обгазяват Сливен и Перник някакси не върви да се споменават. Добре, че Европейската комисия вижда пушеците и от Брюксел.

Важното е, че трите обещания, които премиерът Бойко Борисов даде на перничани, са изпълнени: за откриването на университета, близо 600 000 лева за възстановяване на сцената и салона на пернишкия драматичен театър, и прекатегоризирането на пътя Мало Бучино-Големо Бучино-Люлин като част от републиканската пътна мрежа. Последното е в процес на сбъдване, след като и Столичният общински съвет го одобри.

Е, значи напълно си е заслужил да е почетен доктор на пернишката кауза.

Oще: бойко борисов  вуз  доктор хонорис кауза  перник  университет  христо ковачки 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.04.2010, 19:25

2 darcas | 17.06.201023:11

Аз пък мисля, че е крайно време Фолксфаген да открие музей на голф 2 във Перник. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2010, 13:36

1 r_p_mc | 14.06.201014:07

еее, сега...той ББ си е един виден МастЪЪрмайнд, пък и той го е пресметнАл човека, ей го днеска университет и реновиране на театър за PR, пък и Ковачки е доволен, оо значи и подаръкът ще е голям...после 26 милиарда лв за Белене, на ум ейй, всичко на ум е пресметнато, как не се знае, но това, ако не си заслужава докторска титлааа, не знам...направо доктор по икономика, а пък Иван Костов може да се скрие с неговите направо смешни титли,медали и преподавателски опит от УНСС и СУ. Спомням си 1 реплика от "Вчера" като ги беше строил и им викаше "без нито 1 кариес", представям си го някак си ББ в тази роля, ама казва: 51 години без нито една гънка, нито една...
   

оценка

+0 -0