Премиерът Бойко Борисов ще е първият доктор хонорис кауза на Европейския политехнически университет в Перник | webcafe.bg
Webcafe

Доктор на пернишката кауза

Емилия Милчева
13.06.2010, 12:00 (обновена 13.06.2010, 19:02)
Бойко Борисов

Снимка: © Бгнес

Бойко Борисов ще стане докторо хонорис кауза на Пернишкия университет

Досега си мислех, че доктор на пернишките каузи е Христо Ковачки, но времената се менят - а с тях и каузите, и техните доктори. Президентът на Европейския политехнически университет в Перник Тошко Кръстев ще предложи на академичния съвет на най-пресния ни ВУЗ премиерът Бойко Борисов да бъде избран за първия доктор хонорис кауза.

В нета форумците тутакси се изгавриха с близкото до ума доктор кауза пердута.

Преди да е записал и един студент, Пернишкият университет ще се сдобие с първия си доктор по заслуги, за каквото всъщност се дава подобно звание. Редно е вторият да е президентът Георги Първанов. И той допринесе в сградата на бившата стоматология в Перник да кълнят наесен наука и знание...

В най-скоро време вместо "Рипай бърже у голфо!" перничани ще се познават по: Рипай бърже у университето.

Защо ли БАН не се сетиха първи за почетното докторство...Но не е късно да го направят - все пак премиерът Борисов им обеща реформи по техен вкус, когато тръгнаха да протестират. Да вземат да му дадат едно званийце - заслужено е.

С трепет чакам церемонията и особено тържественото слово по случай удостояването на Бойко Борисов със званието „доктор хонорис кауза" на Пернишкия университет.  По традиция подобно слово е като бекон на скара - цвърчи и мирише апетитно.

„Бойко Борисов ще остане като жалон в историята на България, по който ще се мерят бъдещите поколения управници" - това със сигурност е достойно да влезе в речта по повод награждаването. Биха могли да се навържат още няколко в този дух. Това го подарявам - и авторски права няма да търся...

Освен университета обаче Перник си има и друга кауза. Не е голф тройка, въглищата са. А фирмите, които работят с въглища - и ги добиват, са на Ковачки.

Европейската комисия не даде искания от България отлагателен период от 2 години, за да може  брикетната фабрика на Ковачки в Гълъбово - "Брикел", и още четири, свързани с него топлоелектрически централи - ТЕЦ "Марица 3", ТЕЦ "Бобов дол", ТЕЦ "Република" - Перник, и ТЕЦ "Сливен", да продължат да работят. На 30 декември 2009 г. Министерството на икономиката и енергетиката, поиска отлагателен период от две години, за да могат петте компании да изградят необходимите съоръжения за постигане на екологични изисквания.

Разбира се, петте компании - и най-вече техният собственик са наясно от години, че работят без необходимите екоинсталации, но разчитат на същото, на което и "Кремиковци" - синдикалния вой как хиляди ще останат на улицата, ако предприятието затвори.

Много по-евтино е да се организират протести, отколкото да се снабдят компаниите с необходимите сероочистки. Това е лесно за смятане и близо до ума.

В тупурдията покрай университета въглищарският прах от мините на Ковачки и вредните емисии като серен двуокис, с които обгазяват Сливен и Перник някакси не върви да се споменават. Добре, че Европейската комисия вижда пушеците и от Брюксел.

Важното е, че трите обещания, които премиерът Бойко Борисов даде на перничани, са изпълнени: за откриването на университета, близо 600 000 лева за възстановяване на сцената и салона на пернишкия драматичен театър, и прекатегоризирането на пътя Мало Бучино-Големо Бучино-Люлин като част от републиканската пътна мрежа. Последното е в процес на сбъдване, след като и Столичният общински съвет го одобри.

Е, значи напълно си е заслужил да е почетен доктор на пернишката кауза.

Oще: бойко борисов  вуз  доктор хонорис кауза  перник  университет  христо ковачки 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 15.04.2010, 19:25

2 darcas | 17.06.201023:11

Аз пък мисля, че е крайно време Фолксфаген да открие музей на голф 2 във Перник. Много щастлив
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.01.2010, 13:36

1 r_p_mc | 14.06.201014:07

еее, сега...той ББ си е един виден МастЪЪрмайнд, пък и той го е пресметнАл човека, ей го днеска университет и реновиране на театър за PR, пък и Ковачки е доволен, оо значи и подаръкът ще е голям...после 26 милиарда лв за Белене, на ум ейй, всичко на ум е пресметнато, как не се знае, но това, ако не си заслужава докторска титлааа, не знам...направо доктор по икономика, а пък Иван Костов може да се скрие с неговите направо смешни титли,медали и преподавателски опит от УНСС и СУ. Спомням си 1 реплика от "Вчера" като ги беше строил и им викаше "без нито 1 кариес", представям си го някак си ББ в тази роля, ама казва: 51 години без нито една гънка, нито една...
   

оценка

+0 -0