Възгледите на един министър за театралното творчество | webcafe.bg
Webcafe

Възгледите на един министър за театралното творчество

Webcafe.bg
27.09.2013, 14:31 (обновена 27.09.2013, 17:46)
Петър Стоянович

Снимка: © Sofia Photo Agency / Юлиана Николова

Той е машинистът, дето кара влака на културата

След като през първите 100 дни се опитвахме да върнем влака на културата обратно в релсите му, сега предстоят реформи, заяви министърът на културата Петър Стоянович. И обяви първата - ще се променя методиката за финансиране на театрите, тъй като сегашната утежнявала бюджета.

Не му харесва, че някои от театрите намаляват цената на билетите и така пълнят залите. Но тъй като и държавата плаща субсидия за всеки билет, се харчели много средства.

Така в аванс г-н Стоянович ни издава как възнамерява да кара влака на културата (странна метафора!). Иначе няма как да разберем. На сайта на Министерството на културата са качени всичките му интервюта, но не и концепция какво възнамерява да прави поканеният в кабинета в качеството си на "безпартиен интелектуалец", който произхожда от културно семейство на театрали, с диплома по философия, работил във Външно в кабинета Костов и като колумнист на в. "Преса" до министерския пост.

Какво ще става с читалищата, българските културни институти зад граница, театрите, субсидиите за кино...

Пълните зали би трябвало да радват един министър на културата. Репликата за бюджета би трябвало да я каже министърът на финансите Петър Чобанов - или премиерът Орешарски.

Но също като някои, които, като чуят за култура се хващат за кобура, така и Стоянович - но за ръчката на влака.

Според едно проучване, огласено преди време, 70% от зрителите в различни краища на България изобщо не са имали достъп до сценични изкуства, каквито и да са те, главно поради липса на сценичен институт - театър, читалище.

С помощта на министъра със сигурност ще се увеличат още. Един от доводите на Стоянович за предстоящото намаление на средствата за театрите беше, че не бил сигурен в качеството. Дори и то да не е на нивото на най-добрите софийски сцени, си струва да останат - в противен случай новините като тази за нарязания за компоти роял "Блютнер" ще ни залеят.

След като се справихме с интервютата на г-н Стоянович, за да разберем възгледите му за театралната реформа, открихме няколко постни изречения. Повярвайте, те са нищожно малко на фона на разсъжденията му за кабинета, протестиращите - които беше нарекъл "скачащи маймуни" по БНР - странно, но точно това интервю с Петър Волгин от "Деконструкция" липсва на сайта на Министерството на културата, жените и децата му, познанството му с Орешарски, прадедите му и пр.

Предлагаме ги на вашето внимание:

"... Ще се заемете ли с буксуващата театрална реформа?

- Да, но мнението ми е, че не бива да се правят много резки движения. Това е специфична сфера. Трябва да се вземат максимално гъвкави и модерни решения - особено за финансирането. То е недостатъчно, обстановката е сложна. Мисля, че ще успеем да закрепим положението - според бюджета, разбира се". (11 юни 2013, в. Ретро)

"... Водещ: Театър, кино?

Петър Стоянович: Супер важни изкуства. Много интересни проекти. Известна пропаст...

Водещ: Ще има ли пари за тях?

Петър Стоянович: Няма как да бъдат извадени пред скоби. За тях ще има максимално финансиране и съдействие в рамките на тези възможности. Каквото може от мен, бих го направил. (1 юни 2013, TV7)

... Водещ: Ще има ли закриване на театри, директно ви питам?

Петър Стоянович: На този етап не виждам това нещо на хоризонта. (13 юни 2013)

А ние пък изобщо не виждаме хоризонт.

Oще: култура  министър  петър стоянович  театри 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.04.2013, 23:25

2 Александър Александров | 28.09.201316:36

Да живей! Да живей! И да опраска със същия ентусиазъм финансирането на партийните представители от Партийното събрание! Щото и техният театър е дотиран, пък и некадърен, некадърен... да не говорим колко е празна залата...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.09.2013, 16:04

1 Dimitar Bakalov | 27.09.201316:06

Независимо от десните ми убеждения, или може би именно заради тях, този път смятам, че това е абсолютно правилно решение. И аз съм за оставка на цялото правителство, но това е първият министър, който оценява проблема в същина. В сегашната система държавният театър може да продава билета и за 2 лв., за да влезе зрител и да получи от държавата между 12 и 18 лв субсидия към него. Зрителят, който не може да си позволи повече е доволен, но това не му гарантира качество. Смятам, че настоящата система е умишлено измислена за да убива частната инициатива в театъра. Защото частното представление, като си калкулира наем на салон, хонорари на артисти и режисьори и технически служби, комисионна за билетопродавачи и организатори, както и реклама трудно може да постигне цена на билета с печалба под 16 - 18 лв. Е къде е равнопоставеността на държавната и частната собственост и инициатива? В този смисъл отчитам това като дясна, сиреч правилна мярка.
   

оценка

+0 -2