Управляващите опитват да сложат ръка и върху свободата в Интернет | webcafe.bg
Webcafe

Затваряй си плювалника... в Интернет

Ники Русиновски
21.06.2010, 18:37 (обновена 22.06.2010, 08:33)
Искра Фидосова

Снимка: © БГНЕС

Искра Фидосова запали фитила на Интернет... но не се гаси туй, що не гасне!

Новината вече обиколи целия Интернет поне два пъти. Но да я припомним.

Управляващите обмислят как в бъдещия Избирателен кодекс, който в момента се подготвя от специална парламентарна комисия, да включат и публикациите в Интернет, свързани с предизборната кампания. Искра Фидосова, председател на временната комисия за изработване на изборния закон, вчера едва ли не се закле пред Mediapool, че целта е „правилата да станат еднакви за всички медии" и „няма други подтекстове".

Днес обаче „Монитор" съобщи, че по данни на същатa Искра Фидосова в новия избирателен кодекс Интернет страниците ще бъдат третирани като медия и ще се наказват блогъри, които публикуват клевети срещу участник във вота. Освен информационните сайтове като електронните вестници или информационните агенции, наказателна отговорност ще носят и собствениците на блогове, както и участниците в уеббазираните социални мрежи като Facebook.

Вече веднъж писахме, че има хора, които никога няма да разберат какво е това Интернет. Днес към тях спойкойно можем да добавим и г-жа Фидосова.

Подигравките и възмущенията срещу поредния напън на властта да затвори кранчето на Интернета вече напълниха онлайн пространството. Интернет остана единствената неконтролирана от управляващите медия и е явно, че на тях им се иска ако може дори на всяка цена да сложат ръка и върху нея.  Е, да, ама няма как... Ако имаше, досега някой щеше да го е направил.

Забрана на анонимни предизборни публикации - това добре, даже браво, съгласни сме. Но да не правиш разлика между медия и блог, и особено между БНТ и чат във Facebook е не просто смешно, жалко и малоумно, а направо обидно.

Опитът пък да криминализираш изразяването на свободно слово в Интернет е връх на тъпотията. Като юрист - какъвто уж претендира да е - г-жа Фидосова би трябвало да е наясно, че се нахаква на двата най-големи проблема в модерното право накуп.

Първият е как безусловно да идентифицираме конкретен човек по IP, за да можем да го подведем под отговорност за каквато и да било незаконна дейност в Интернет. Световната звукозаписна индустрия е извадила милиарди долари, с които се опитва да реши този проблем - без никакъв успех до момента. Има няколко присъди, но нито една оконачтелна, защото всичките са обжалвани.

Вторият е „медии ли са блоговете?". Няма ясен отговор на този въпрос, има противоречива съдебна практика по света. Опитът автоматично да се институционализира един блог до статут на медия и да се държи правно отговорен (извън нормалните ограничения върху свобода на словото, за клевета и прочие, които и сега съществуват в закона) е сериозно изхвърляне.

Да се криминализират дори и социалните мрежи вече пък  е въпиющо техническо невежество. Даже не става дума за това как ще държиш Facebook отговорен за съдържание, генерирано от потребителите й и ще искаш разкриване на лични данни и прочие. Тук е под въпрос  дали изобщо български институции имат някаква юрисдикция върху Facebook? Теоретично биха могли да имат - според българските закони. Какво ли мисли по въпроса обаче самият Facebook...

Накрая, цялата идиотщина на идеята да се затъкне гласът на Интернет лъсва в целия си блясък, когато някой вземе и обясни на милите ни политици, че един сайт може да бъде хостнат на място, което е недостъпно за алчните им ръчички.

Точно тези дни дойде новината, че парламентът на Исландия е одобрил законопроект, който предвижда създаване в страната на „убежище" за сайтове, които публикуват секретна и компрометираща информация, получена от анонимни източници. Целта на проекта е да укрепи свободата на изразяване на мнения и информиране в Интернет, както и да бъде осигурена надеждна защита на източниците на информация.

Две страни, два парламента, а каква разлика в похода към Интернет. Да му се прииска на човек да емигрира в Исландия...

Накрая, за сведение на управляващите, още един Интернет казус, върху който могат да поупражняват будните си и иновативни умове, горящи от желание да регулират Мрежата:

Преди няколко години един български издател се сдоби с голямо количество еротично съдържание и с правото да го излъчва офлайн и онлайн. С офлайн той нямаше никакъв проблем. За онлайн обаче му казали: „Съжалявам, ние не ви забраняваме, но в закона пише, че не може да се излъчва подобно съдържание преди 11 часа вечерта". Въпросният издател тогава с право попитал: „И кога според вас е 11 часа в Интернет?" Оттогава още чака отговор на въпроса си...

Oще: изборен кодекс  интернет  свобода 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.06.2010, 20:59

10 rado84 | 23.06.201013:51

У2, и да ги махнем - все тая. Тези след тях ще са читави за съвсем малко време и после и те ще станат като сегашните - ще изпростеят до толкова, че цял народ ще им се смее и ще започнат да крадат държава повече и от предишните. Просто няма начин да се промени нещо ако ще и 100 правителства да сменим. Който влезе в политиката става безмозъчно, алчно и крадливо същество. Това е толкова естествен кръговрат, колкото и кръговратът на водата и от него отърване няма. Чуди се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.06.2010, 12:50

9 kafe na rabota | 23.06.201012:56

Мноого е хубава... И интелигентна! Смее се Смее се Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.06.2010, 19:10

8 U2 | 22.06.201020:14

Е някой немогат да забравят "комунизъма" ! Фанеш ли брати кокъло най-добре е никой да не ти закача, он е благ и шо да го изпуска....
...а колкото до това кои са в парламента ние сме си виновни!!!! Поогледайте се те са сигурно като нас!!!! Ако не ни харесват - АМИ ДА ГИ МАХАМЕ!!!
ОТ НАС ЗАВИСИ!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2010, 18:39

7 Almudena | 22.06.201018:50

Извинение, става въпрос за българите /техническа грешка/.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.02.2010, 18:39

6 Almudena | 22.06.201018:48

До Данъкоплатеца, Много глупаво изказване, простовато. Интересно, до кога ще продължава да пада интелигентността на българина ??? И по–злобни ли стават бъалгатрите ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2010, 20:11

5 Данъкоплатец | 22.06.201018:15

Тая нормална ли е!?! В тоя парламент се събраха особенно тъпи депутати,но предвид начина по който ги избират за номиниране няма нищо чудно.Чудното е че ние ги търпим още !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.06.2010, 20:59

4 rado84 | 22.06.201016:23

Мога ли да попитам Въпросната Искра незнамсикоя как по-точно смята, че ще подведе под отговорност някой от Фейсбук, примерно? Въпрос на часове е да си сменя името във фейсбук, а безплатни и бързи проксита има толкова, колкото не са всичките китайци накуп. Има и цял куп програми за скриване на айпи адреса и ако въпросната дупетатка си мисли, че ще направи нещо то ще е единствено да хване потребителите за... лоста. А, да, за малко да забравя - въпрос на едно телефонно обаждане е да си сменя айпито и тези, които искат да ме съдят задето изразявам мнение пак и отново ще ме хванат за лоста. Смее се Палав
Това е положението - по-тъпи и по-прости същества от българските депутати няма!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 03.03.2010, 14:45

3 djsupermax | 22.06.201013:25

@ Ангелов: Не знам какво значи "пак" и "не си в час". Но знам следното: потърсихме потвърждение на думите на Фидосова пред "Монитор" и два независими източника ни казаха, че на написаното от Полина Паунова може да се вярва. А ти откъде си по-"в час" от нас - от нещо , което си прочел във вестниците или от самата Фидосова?

"Хора чули-недочули" - това се отнася явно за мен, Иво Инджев, Атанас Юруков и всички останали блогъри, така ли? Без коментарУсмивка

А ако имаш предвид това, че Фидосова днес пак отрича, добро утро - тази тактика "две напред, едно назад" отдавна вече е запазена марка на действията на това правителство.

Аз си мислех, че е забранено и нездравословно да плюеш по управляващите, съдейки по останалата преса, но ти смяташ, че било "модно". Ми моля, щом е модно и то стиска - заповядай и ти ...

Изобщо - колко малко думи и колко много манипулации, злоба и завист в тях...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 12.01.2010, 13:43

2 SeoKungFu | 22.06.201011:48

Epic #FAIL, казано на чист Туитърски ахаха
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.03.2010, 18:36

1 Ангелов | 22.06.201011:47

Пак не си в час, Ники, и пак не си разбрал правилно, но предполагам вече си го схванал това. Не знам какво е по-противно- реалното прокарване на подобни закони или такива умилително неадекватни статии, писани от хора чули-недочули, които самоцелно плюят по тези, по които е модерно да се плюе, за да са в тон с тенденциите.
   

оценка

+0 -0