Консул аз да се наричам, първа радост е за мене | webcafe.bg
Webcafe

Консул аз да се наричам, първа радост е за мене

webcafeДияна Костова
12.03.2016, 10:44 (обновена 15.03.2016, 18:57)
Пътен кордон

Снимка: © Getty images

Почти всички от консулите си записват "консулата" на домашния адрес или на този на офиса си, купуват си коли за собствено ползване, без да плащат ДДС, а някои от големите производители им предоставят и преференциални цени, които стигат до 50% отстъпка.

Едва ли България приютява твърде много граждани на Антигуа и Барбуда, Сейшелите и Мавриций, но всички споменати офшорни юрисдикции си имат почетни консули у нас.

Тези екзотични дестинации са и пресечната точка между част от светския и бизнес елита на България - от покойния Мишо Бирата през ректора на УниБИТ Стоян Денчев до бившия предводител на демократичната опозиция Пламен Юруков, от адвоката на Гълъбин Боевски до Великия майстор на една от масонските ложи в България. Връзката между въпросните лица е, че се ползват със статут на почетни консули на най-невъобразими държави в България.

На пръв поглед, почетното консулство изглежда като ексцентрично хоби за хора без свободно време. Само че  титлата "почетен консул" не е просто безплатен  вход за светски прояви. Тя се присъжда в комплект с привилегии, част от които, разбираме, българското правителство е решило да ореже след "оплаквания на министри", чието съдържание е интересно да се разбере. .

Почетният консул се ползва от данъчни облаги, митнически изключения, неприкосновеност на пощата и архива, охрана на консулското имущество, право на необлагаеми възнаграждения от представляваната държава, възможност за непосредствен контакт с властите, определен съдебен имунитет, закрила на членовете на семейството и т.н.

За разлика от дипломатите от кариерата, почетните консули имат право да продължат да се занимават със собствения си бизнес.

Сега, ако преведем облагите на всекидневен език, ще разберем и защо тази работа е толкова сладка. Почти всички от консулите си записват "консулата" на домашния адрес или на този на офиса си, купуват си коли за собствено ползване, без да плащат ДДС, а някои от големите производители им предоставят и преференциални цени, които стигат до 50% отстъпка.

Колите вървят в комплект с червени дипломатически номера, с които, разбира се, след това официално и неофициално често се злоупотребява -  като почнем с паркирането и свършим с превишената скорост и употребата на алкохол.

Съответно - и съпрузите, и децата на почетния консул се ползват от неговите привилегии.

А ако някой им направи забележка, вадят служебна карта от МВнР, препис от Виенските конвенции и реплика "Ти знаеш ли кой съм аз, бе".

Не е много трудно да се досетиш за нивото и честотата на резила, което е принудило три поредни ръководства на МВнР да търсят начини за озаптяване на менажерията.

Oще: антигуа  барбуда  гълъбин боевски  екваториална гвинея  иван сарандев  консул  консулство  мавриций  максим бехар  мишо бирата  пламен юруков  почетен консул  привилегии на почетните консули  сейшелите  стоян денчев 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.09.2010, 00:01

2 Fani Davidova | 18.03.201613:39

Добре де ... поне заглавието сменете
http://www.temanews.com/index.php?p=tema&iid=867&aid=19525
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

1 Крив Макарон | 16.03.201616:07

Потънах в мечти... Да стана почетен консул, примерно, на Сомалия? Слабичък съм, мога да тичам, и почти не се храня. Само цвета на кожата ми е малко проблемен.
Ще ходя на гости в сутрешните предавания, ще давам мнение (не че и сега не го правя) по някои въпроси, ще присъствам на откривания на изложби, и ще призовавам за търпимост към сомалийците в България.
Ще си го поставя за цел, ако не за деня, то поне до края следващата високосна година. Пожелайте ми успех!
   

оценка

+0 -0