Когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде | webcafe.bg
Webcafe

Когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде

webcafeДияна Костова
12.10.2016, 21:03 (обновена 13.10.2016, 18:11)
преброяване на бюлетини

Снимка: © Getty Images

Защо няма смисъл от X за "Не подкрепям никого"

Един призрак броди из предизборна България: призракът на гневния избирател, на когото му е кипнало от "маскари" и няма търпение "да ги накаже всичките".

Как да ги накаже? Като драсне плътен Хикс върху квадратчето пред опцията "Не подкрепям никого" в интегралната бюлетина.

Усетил прилив на желание за мъст и ентусиазъм, че за първи път в съзнателния си живот ще може да тегли една комплексна и напълно законна майна на цялата политическа клоунада, гневният избирател потрива доволно ръце и плюнчи синия молив в очакване на Апокалипсиса на 6 ноември.

Само че както се знае, не е важно кой гласува, а кой брои бюлетините.

Класически Параграф 22: Изборният кодекс е написан по такъв начин, че колкото повече хора задраскат "Не подкрепям никого", толкова повече улесняват шанса за служебна победа на първата политическа сила - в случая ГЕРБ.

Защо? Защото колосите на юридическата мисъл в 43-то Народно събрание са решили, че тези гласове се броят като действителни само "за протокола", но не се вземат предвид при окончателното определяне на победителите от изборите.

Какво се получава? При комбинация от:

1) много висока избирателна активност на 6 ноември (напълно реалистична хипотеза - гласуването вече е "задължително"), и

2) много висок негативен вот "Не подкрепям никого" в порядъка на 20-тина процента (слабо вероятна, но все пак възможна хипотеза),

Цецка Цачева може да се окаже президент още на първия тур, при това без особени трудности.

Някои коментатори побързаха да припишат тази схема на злия гений на Борисов и Цветанов, но се боим, че в случая твърде щедро надценяват капацитета и въображението на ГЕРБ.

Стенограмите от гласуванията са публични - можете и сами да се уверите, че тук не става дума за сложна конспирация, а за най-проста остра интелектуална недостатъчност.

Впрочем - ако президентът Росен Плевнелиев пожелае да направи добро впечатление като за последно, още утре може да атакува тази част от Изборния кодекс пред Конституционния съд. Гаранция - ще бъде отменена в същия ден.

А дотогава остава въпросът: какво да се прави?

Допускаме, че всеки от четящите този текст е разумен и грамотен гражданин, чието поведение се ръководи от здрава логика и инстинкт за самосъхранение. В такъв случай - помислете какво точно искате да постигнете на изборите.

1) Имате кандидат-фаворит и искате той да спечели? Отделете 15 минути от ноемврийската си неделя, гласувайте за него и се надявайте, че няма да сте единствените.

2) Нямате фаворит, но имате непоносимост към конкретен противников кандидат и много настоявате той да загуби? Пуснете валидна бюлетина за произволен кандидат, само не и за Врага. Така увеличавате избирателната активност и ефективно намалявате неговия шанс за победа.

Все пак, не гласувайте за клоуни, колкото за майтапа - вярно е, че асортиментът тази година е богат, но не се изкушавайте. Спрете да вдигате акциите на хора, които печелят едни добри пари, докато се подиграват с вас.

3) Не одобрявате никого и не желаете да ви задължават да се занимавате с политика?

Keep calm and carry on. Така или иначе, гласуването е задължително само на хартия; хипотетична санкция може да ви наложат, чак когато не се явите пред урните на президентските избори през далечната 2021 г. Ако изобщо след 5 години съществува днешният Изборен кодекс.

4) Не одобрявате никого и искате целият свят да го знае?

Не правете демонстрации в деня на изборите - тази игра е с възможно най-негативен резултат.

Няма никакъв смисъл да драскате цинизми по бюлетината - това я прави невалидна. Само си губите времето, никой няма да преброи гласа ви.

Още по-малък смисъл има в това да гласувате с "Не подкрепям никого" - така ще валидирате чуждата служебна победа. Когато не знаеш къде отиваш, винаги отиваш другаде.

Некадърните политици правят вредни закони, които отвращават гражданите. Кадърните граждани са прекалено отвратени, за да се занимават с политика. Още един Параграф 22.

Ако искате промяна - просто се вземете в ръце, съберете се със съмишленици, започнете от Кота 0, ако трябва. Общият интерес се защитава всеки ден, а не веднъж на 5 години.

Oще: бойко борисов  герб  гласуване  задължително гласуване  избирателна активност  избори  не подкрепям никого  политика  президентски избори  цветан цветанов  цецка цачева 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.10.2014, 09:51

2 Grigor Grigorov.1224157971 | 13.10.201614:21

В следващия Избирателен Кодекс всички гласове ще са действителни, но ще се броят само гласовете за Г.Е.Р.Б.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

1 boris | 13.10.201609:49

Това за "не подкрепям никого" е най голямата глупост която може да съществува. Как може да има закон който да се занимава със психологическите нещастия на някой си? Разберете най после, че за да може да функционера държавата, да си получавате мизерните пенсии и помощи, за да получавате все някаква полицейска закрила, за да ремонтира някой, макар и некачествено, пътищата то президент, депутати и кмет ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗБРАНИ. Трябва да си много малоумен идиот за да отидеш да си губиш времето в секцията. Разберете че негативният вот НЕ МОЖЕ да има юридическа или каквато и да е друга тежест, просто защото не може да се измисли каквато и да е разумна процедура която да следва от него. НЕ МОЖЕ да пише в закона, че ако мнозинството гласува "не подкрепям никой" ЦИК е длъжен да обяви, че през следващите четири години България няма да има президент.
   

оценка

+1 -0