Приобщителен процес | webcafe.bg
Webcafe

Приобщителен процес

Webcafe.bg
29.12.2014, 19:37 (обновена 29.12.2014, 19:58)
турско кафе

Снимка: © герб

Партиите нямат траен интерес към Възродителния процес

Следствено дело №1 от 1990 г. наистина е №1. Висящото разследване за Възродителния процес, най-дългата полит-съдебна игра с нулев резултат.

На везните на Темида има само отлагания и обрати, на политическия терен - само отлагания, без обрати. Насилствената смяна на имената на 850 000 души, Голямата екскурзия, гладните стачки и арестите - всичко това е използвано за партийни цели и няма нищо общо с възмездието за българските турци.

Когато Сергей Станишев целуна Лютви Местан и се извини за насилствената смяна на имената им, той не изглеждаше искрено. БСП и ДПС бяха на първи общ митинг, за да напомпат рейтинга на кабинета „Орешарски", след като се оказа, че летните протести няма да заспиват зимен сън.

Когато Валери Симеонов или Волен Сидеров говорят за Възродителния процес, не изглеждат искрено, защото етническата карта е най-добрият им съюзник в битката за някой друг процент рейтинг.

Когато Бойко Борисов пише във Facebook между Коледа и Нова година за нуждата от справедливост - за виновните, и той не изглежда искрено. Задава се трудна година, в която мнозинството на плаващите пясъци все повече ще има нужда от подкрепата на ДПС. Справка - спорните пенсионни промени.

Описвайки страданията на българските турци, Борисов отрича „ксенофобията и националпопулизма", за да се обяви за „политически диалог от ново качество" и „национален демократизъм".

Последният израз вероятно приляга повече на нечий друг висок наратив, но е явно намигване от страна на ГЕРБ към традиционно капсулирания и верен на ДПС етнически електорат.

И най-вече към самата партия на Лютви Местан, чийто първи ход в 43-тото Народното събрание, освен оферта за безусловна подкрепа на правителство на малцинството на ГЕРБ, бе и поправка в Наказателния кодекс, с която да се отмени давността за престъпленията, извършени от комунистическия режим.

Така следствено дело №1 би имало шанс да влезе в съда, ако все пак прокуратурата успее да събере доказателства. Веднъж го направи срещу Тодор Живков, Петър Младенов, Димитър Стоянов, Георги Атанасов и Пенчо Кубадински, но през 1993 г. се отказа от обвиненията.

Трудно е да се предвиди какъв ще е изходът от процеса, ако изобщо има такъв, но ГЕРБ и ДПС имат още една допирателна.

Oще: бкп  български турци  възродителен процес  герб  дело  дпс  извинение  изселници  народно събраниое  политика  прокуратура  сергей станишев  тодор живков 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

9 МарКом | 01.01.201521:26

Честита Нова Година!

Макар годината да е нова гледам че "капацитетите" са същите. - за добро или лошо.
Някои говорят пак само с факти а други продължават да се упражняват в алабалистика и стъкмистика. Няма лошо стига истината да излезе наяве.

Интересни са и някои нови субекти които симулират незнание на българския
език. Но се изказват крайно "сведущо".

Ако все пак приобшителния процес включва само комуникация на различни езици то ще припомня поучителната притча за Вавилонската кула.
Явно за да се разберат двама души трябва да намерят общ език.
А ако някой иска да говори на майчин език - няма лошо - стига с другите да може да се разбира на техния майчин език... Иначе имаме проблемче... или неговия майчин език е неправилен или техния. И като погледнем историческите данни, името на държавата и майчинския език на другата част от обществото се оказва че в България трябва да се говори официално Български.
Иначе нека си обиша най-много майчиния си език какъвто и да е той.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

8 sim4o | 01.01.201517:30

Ето и малко данни - и да се види малоумията каква е ...

"Терминът "възродителен процес" води началото си от 30-те години, когато в Смолян
се създава известната дружба "Родина", тук - Мария Секулова /СУ - ИФ/ Дружба "Родина" и възродителното движение в Родопите 1937-1947 г. 17.15 - 17.30. Дора Калчева /СУ - ИФ/ Българи и турци в България. ...

Ето и за почитаният от църквата Борис Мъченик .. да четат соросоидите - да знаят .. да не бъщолевят глупотевини ..
Знанието- то сляпото окато прави !!

"..... Най-малкият брат Ешреф „боледувал и всяка надежда за оздравяване била загубена. Обаче, една страшна изненада... сред нощ ги смутила.
Болният Ешреф завикал: „Аз оздравях и вече не съм Ешреф, а Серафим! След три години България ще дойде и всички ахряни-помаци ще се кръстят!... Съмна се... Серафим излиза вън и говори същото. Закарали го в управлението, заплашвали го, но нищо не било в състояние да го принуди да измени името Серафим, защото човек му се явил и му казал, че ще бъде здрав, ако си промени името от Ешреф на Серафим. И от шест години болен, моментално станал здрав и читав и тъкмо след три години, както било казано на Серафим, България... дойде” (има се предвид освобождението на Златоградския край от турско робство през ноември 1912 г. през Балканската война).
Другата случка става със самия Енвер през 1912 г. „При къщата му имало старо черковище „Св. Георги”. Християните пожелали да построят там храм. Енвер не само не се противил, но изходатайствал ферман — разрешение. Това създало едно подозрение спрямо него и влиянието му пред властите намаляло. Когато черквата била построена, трябвало да се построи камбанария. Тогава Енвер, за да си възвърне влиянието пред властите, се обявил против построяването на камбанарията.
Една вечер той отишъл на гости у свои сродници. На връщане пред него изтропва бял кон с ездач, с неописуема красота, който извикал: „Ти ли си, който се противопоставяш за съграждане на камбанарията?” И още му казал: „Ако искаш да не умреш още тази нощ, отиди и събуди хаджи Костадина, настоятеля на черквата, и още утре да почнат строежа на камбанарията.” На мига конят и ездачът изчезнали. Енвер изпълнил заповедта и от себе си дал на хаджи Костадин десет лири за камбанарията.”

Та - повече да се чете ..
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

7 sim4o | 01.01.201517:25

Комран Симайлов | 31.12.201421:11
симчо аз тебе много харесва ти много умен и учен
само иска каже теб един закон физика
кога има сила има равна по големина и противиположна по посока друга сила
---------------------------------------------
1.Както вече имах щастието да споделя - Възродителният процес, е започнат от почитаният от православната ни Църква Борис - Мъченик Златоградски, през 1911 година .. дали е бил агент на ДС или на нещо друго, не знам, но знам, че фанатици-мюсулмани са го убили с камъни ..

2.Всички съфорумци, свързващи Мъченик Борис и началото на Възродителният процес в 1911 с ДС , явно грешат и са на по няколко ракии ...
Връщането към българските корени и праотческата религия е особено интензивно по времето на Цар Фердинанд .. "Дружба Родина" и "Отец Паисий" "Бранник" продължават дейността си в Родопите и през 20-те, 30-те и 40-те години ...Да се твърди, че зад това движение, стоят комунисти е според мене невероятно идиотско твърдение .. с
Народе??????


Защо соросоидната паплач бръщолеви неадекватна за "комунисти" .... ДС и тем подобни тъпоумни мантри , смятам че е ясно - господата явно не се чувстват достатъчно българи И НЕ СИ ЗНАЯТ ИСТОРИЯТА , И НЕ ПОЛАГАТ УСИЛИЯ ДА Я НАУЧАТ ...
------------------------
Иначе -да .. борят се две сили .. християнската, българската .. доброто ...
И Антихристите ...

Победата , разбира се, ще е наша .. на едно хълмче, край Ерусалим - Армагедон , ще им смажем войската ..
А скоро ли ще е това време ??? НЕ, НЕ СКОРО ..

ПОЗДРАВИ
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

6 sim4o | 30.12.201417:40

Кой е Кaмен Буров и зa кaкво се бори?
Георги Митринов

в-к "Мaкедония", брой 23, 9 юни 1999 г.

В брой 42 от 15.02.1999 г. на в. "Демокрация" бе публикувано кратко съобщение, че в страната се разпространява подписка по инициатива на Демократическата партия на труда, оглавявана от Камен Буров, за подписване Рамковата конвенция за малцинствата без интерпретираща декларация и за прианаване на "помаците" като отделно малцинство. Споменава се и това, че ако двете условия не бъдели изпълнени, щяло да се стигне до международен скандал.

В случая журналистите бяха раздухали несбъднатите мечти на лицето Камен Буров, което не може да твърди, че дори в родното си село Жълтуша, Ардинско, е поддържано от болшинството свои съселяни. Редно е да се отбележи и това, че название "помаци" се възприема като обидно от местното българомохамеданско население и употребата му е неуместна. Що се отнася до превъплъщенията на Камен Буров, то те са безкрайно интересни и разнообразни. Отначало той бе решил да става писател, като бе....""Pomashkija vypros
Жълтуша Камен Буров. По време на.кметуването си той е бил на обученив в САЩ по..."


News in Bulgarian and other languages ...
... лидера на Демократическата партия на труда (известна още като "Помашката
партия") Камен Буров. Той я донесе след обучение в САЩ, но не намери подкрепа. ...

www.pravoslavieto.com/news/news_comments_interviews_2003_2.h


POMAKS/ ПОМАЦИ
И не бива да ни успокоява, че попълзновенията в тази посока на един Камен Буров,
ходил на инструктаж през девет морета, се провалиха. ...

pomaks.blogspot.com/feeds/posts/default


Официален сайт на Българския хелзинкски комитет
По редица причини опитът тези хора да намерят себе си в началото на деветдесетте,
когато Камен Буров се опита да говори за създаването на помашка партия"

Толкова ли много пари имат американските университети, та не дават стипендии на умни и бедни американчета, а са се загрижили за българина Буров?Правилно се страхуваме да не станем нова Босна, но защо мълчим когато виждаме как всичко се подготвя с много пари?И в този форум , все се говори за някакви "те" които работят за разделение, а от там и проповядват омраза.Не искам да споря за омразата, може би сте прави, но освен мен никой не казва кои са тия "те"!

-----------------------------
Кой и защо разделя нацията ...

ЗАЩО НЯМА СЪД ЗА БЪЛГАРСКИЯ ХЕЛЗИНКСИ КОМИТЕТ ..

ПРОКУРАТУРАТА ЗАЩО МЪЛЧИ????
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

5 sim4o | 30.12.201417:38

Борис Мъченик Златоградски е явно комунист и палач, убилите го с камъни ,са антикомунисти и жертви.Църквата канонизирала го за мъченик е комунистическа, правителството на Васил Радославов не направило нищо да накаже убийците от Златоград е явно антикомунистическо.
Султан Мурад и неговите еничари вършали из родопите са антикомунисти, Балканджи Йово е явно комунист и палач!
Иван Евстатиев Гешов подкрепил възродителния процес 12 г също ще да е комунист!
Та да палим ли свещ на Борис Мъченик Златоградски или да го клеймим като палач!

Са ли мохамеданите различни българи, и въобще какви различни живеят в България-
На това има два отговора- единият е на учени, историци, общественици, на'Дружба Родина"на "Отец Паисий"на Боян Саръев
Другият отговор е на Камен Буров, и Помашката партия,
на г-жа Боулън от посолството на САЩ изпратила Буров на обучение зад океана,
на хората организирали обучение на децата на турски там където никога не се е говорило турски
на' Гори,гори огънче"
на дейността на Хелзинкарите в Барутин и Якоруда.
Кой подбужда"различия" в България и с каква цел?
Защо посланика Монтгомери искаше да няма конституционни пречки пред регистрацията на ДПС и ОМО и беше готов да работи за промяна на конституцията.
Дали хората от мохамедански етност би трябвало да имат различни права и статус в обществото!

И аз искам да се изучава възродителния процес!
Да се учи за убитите с камъни през 1912 г. хора приели Българщината!
Да се изучават доказателствата на Историци,археолози, етнографи,че голяма част от населението в България има общ произход.
Да се учи за Ахмед ага Барутанлията и за Батак!
Да се учи и кой обвини митингите за "Единство на нацията"през 1989 и 1990 за "фашистки".

Г-н Кънев, Леа Коен,г-н Иванов, г-жа Желязкова и г-жа Татяна Ваксберг, сигурно ще обвинят и Мартин Лутър Кинг за" фашист"и"възродител" защото има една мечта, синовете на роби и господари да са заедно!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

4 sim4o | 30.12.201417:37

Регистриран: 28/12/2006
Потребител # 21 382
Аз имам в къщи сборници на "Дружба Родина"- издания от1937 и 1938 година.Там пише доста за осъзнаването на родопските мохамедани и за борбата за българщината в Родопите!За жалост комунистите обявиха всички родинци за фашисти, а родинското движение за буржоазен национализъм.
Ето ти да прочетеш за възродителния прозес- и тогава си направи извпди сам-сигурно Сидеров е чел архивите на родинците!


"Терминът "възродителен процес" води началото си от 30-те години, когато в Смолян
се създава известната дружба "Родина", която обединява главно ..."


www.expert-bdd.com/statiq.php?id=66 - 70k -

Мария Секулова /СУ - ИФ/ Дружба "Родина" и възродителното движение в Родопите
1937-1947 г. 17.15 - 17.30. Дора Калчева /СУ - ИФ/ Българи и турци в България. ...

www.kyustendilmuseum.primasoft.bg/bg/article.php?op=Print&si ... - 12k - Кеширана - Подобни страници

"културно-просветната дружба “Родина”, мюсюлмански духовник и общественик,
публицист, автор на телеграма до Парижката мирна конференция, с която заявява, ..."

www.velingrad.com/modules.php?name=News&file=categories&op=

Кеширана - Подобни страниц
http://www.expert-bdd.com/statiq.php?id=66
"Безспорно осъдителни са действията на милицията по време на така наречените "майски събития".(При които загинаха повече българи- служители на реда -заб. моя-Симо!)Но нека не забравяме, че "майските събития" бяха управлявани отвън и затова бяха хвърлени много финансови средства от западна посока, а не бяха спонтанна реакция на населението. Нека не забравяме, че смяна на имената на българските турци е имало от началото на века и по-късно и през 1940 г. и именно дамгосваната комунистическа партия върна имената на сънародниците ни от турски произход след Втората световна война. Днес политици от ДПС представят историята превратно и то не само тук, а и на международни форуми.Същност и исторически предпоставки на българо-турските противрочеия

Балканите понякога стават залог на вътрешните им боричкания, конфликти и абсурди. Боричкания, от които спада популярността на политици с европейско мислене, каквито има например и в Турция, а расте подкрепата на ислямския фундаментализъм /за първи път макар и за кратко през това десетилетие на власт в Турция дойдe крайно ислямистка партия, а кметските места в най-големите градове бяха заети от ислямисти/. В обществения живот на Турция и Гърция протичат сходни процеси. Макар да са светски држави, в тях религията започва да играе все по-важна роля. А е известно колко опасна е тя като инструмент в политическите игри. И в двете страни партийните елити "зациклят" на краен нациoнализъм, затъват в праволинейност, в апарани игри и корупция. /А това понякога създава проблеми и на съседни страни: провалената сделка с "Джейлан холдинг" в България през 2000 година./ Върховете им очевидно се нуждаят от радикални промени.

От голямо значение е това, къде е разположен центърът на тежестта на стратегическия балкански триъгълник България- Гърция- Турция. Триъгълник, който може при непростима безотговорност отвътре или груба намеса на велики сили отвън- да се превърне в Бермудски триъгълник за сигурността на региона.1/ ....Изселническия въпрос след ВСВ
Тъй като изселническият въпрос носи най-много проблеми в българо-турските отношения, то е необходимо да се щрихират някои съществени моменти от него, преди да се премине към комплексно разглеждане на темата за противоречията в двустранните отношения.

Изселванията всъщност започват веднага след руско-турската война. През 1878 година 150 000 напускат българските земи по указания на султанската власт. От 1878 до 1912 година за Турция заминават около 350 000 души. По-горе бе посочена цифрата 400 000 прогонени от Тракия през 1913г. По време на войните и в периода между тях България напускат отново 250 000 души.

Много съществено е да се отбележи, че до 1925 година политиката на Турция по изселването се ръководи от намерението за "прибиране" на турците, останали извън територията на страната. Затова до Втората световна война Анкара регулярно, ежегодно приема изселници. Тоест тя едностранно регулира изселническия процес. През 1924 г. Турция прави официално предложение за "изтегляне" на "турското население" в перод от 5-6 години, като формулира страните в следния порядък "от Румъния, Югославия, Русия и други." Изселническият въпрос между България и Турция след 1925 година е правно уреден от Конвенцията за установяване между двете страни, сключена в Анкара на 18.10.1925 г. , в сила от 02.09.1926 год. Сключването става едновременно с Договора за приятелство между България и Турция и Протокол към него. Договорът за приятелство е безсрочен! От 1927 до 1939 година в Турция се изселват 101.464 души, а през 1944-1945 въобще няма изселници.

От 1945 до 1980 г. от България в Турция се изселват общо 350 000 души.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.08.2014, 07:56

3 Dimitar Dimitrov.100000358816250 | 30.12.201413:17

А ГЕРБ ще останат без бащица. Май бързо забравяме, че ББ е бил деен участник в процеса.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.12.2014, 23:45

2 Kozlova | 30.12.201406:25

Ако трябва да се осъдят участниците във "възродителния' процес, не само бсп, но и дпс ще остане без кадри.

И с изключение на крайните формации, надали има политик що годе с всичкия си, който да не потвърди официално, че "възродителния' процес е престъпление.

"Ще ми се"-анализаторите май се опитват да извлекат повече смисъл от нечии изказвания, отколкото са вложили самите им автори. Смее се

герб и дпс не се нуждаят от някакви скрити подмятания, за да се обяснят във взаимна любов - и това го видяхме при гласуването на пенсионните промени Идея
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 23.01.2012, 13:59

1 Sir John | 29.12.201420:50

Не могат да се образуват политически партии на етническа, расова или верска основа, както и партии, които си поставят за цел насилствено завземане на държавната власт. (чл.11, ал 4.)

Забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури, или се стремят да постигнат целите си чрез насилие. (Чл. 44., ал. 2) Стрелка Стрелка Стрелка
   

оценка

+1 -0