50 години не стигат | webcafe.bg
Webcafe

50 години не стигат

Никола Цветанов
04.05.2015, 18:47 (обновена 09.05.2015, 12:44)
Полицаи в България

Снимка: © Getty images

Нашата полицията е корпулентна, но някак успява да ни пази

50 години стигат, работата е дебела и несигурна, затова се полага заслужена и сладка пенсия. Така пеят синдикатите в сектора за сигурност, най-анахроничната система в държавния организъм, която допринася повече за броя на младите пенсионери, отколкото за броя на осъдителните присъди за корупция.

По ирония на съдбата униформените са повече администратори и машинописки, отколкото ченгета, повече мудни, отколкото бързи - във всеки смисъл, повече корумпирани, отколкото безупречни. Дори срещу това им се полага заплащане, съответно - пенсия, която властта се опитва да регулира по някакъв начин, дори не финансово.

Социалният министър Ивайло Калфин предложи служителите в сектора да се пенсионират на възраст от 55 години - голям проблем за синдикатите, наистина. Те упражняват отдавна изкуството на възможно - ако не можеш да издействаш нови привилегии, защитавай наличните.

Работещите в силовите министерства наистина са специални - те не плащат осигуровки, пенсионират се с бонус от 20 заплати, при 27 годишен стаж (2/3 в системата минимум), без изискване за възраст, а след това доста от тях се хващат на тиха и спокойна работа, която подсигурява „старините" им - заедно с пенсията.

И много често тази ваканционна работа пак е в системата, „бившите" се връщат, защото броят на полицаите е недостатъчен, личният състав (около 60 000 души) е разпределен неправилно, а за НСО и разузнаването все още няма приети закони. За сравнение - полицаите в Белгия и Германия се пенсионират на 62 години.

В армията ранното пенсиониране също е на почит по гореспоменатите причини, само че има известна разлика между пагон и фуражка, между командос и заспал полицай в патрулка, между риска за живота и кокошкарството да изнудиш някого с 20 лева на пътя.

Нужна е цялостна реформа в сектора, така че промяната в пенсионирането е добро начало - с разграничаване на рисковете, тежестите и отговорностите на служителите. Трудно ще си представим 55-годишен пожарникар, по-бърз от пламъците, или барета, по-бърз от куршумите, но един израснал в системата служител на тази възраст ще е много полезен на друго ниво.

Ако наистина е вярно, че мъдростта идва с възрастта.

Oще: ивайло калфин  мвр  патрулки  пенсиониране  пенсионна реформа  полицаи  рекет  сектор за сигурност  служители на силовите министерства 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.01.2013, 13:00

3 SPITFIRE | 05.05.201509:54

Отдавна е време за такава промяна,но както е показала историята,с наближаване на изборите,пропорцонално ще намалява желанието на властимащите за реформи,става дума за електорат,все пак(пък бил той и от полицаи и военни).
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 05.05.201500:05

90% от фуражките са с хууубави тлъсти лъскави бузи и двойни гуши
   

оценка

+5 -1

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

1 тъп | 04.05.201519:33

нисък морал, нисък интелект, високо телесно тегло??? няма нищо общо с матрялчето. Много щастлив
   

оценка

+1 -3