50 години не стигат | webcafe.bg
Webcafe

50 години не стигат

Никола Цветанов
04.05.2015, 18:47 (обновена 09.05.2015, 12:44)
Полицаи в България

Снимка: © Getty images

Нашата полицията е корпулентна, но някак успява да ни пази

50 години стигат, работата е дебела и несигурна, затова се полага заслужена и сладка пенсия. Така пеят синдикатите в сектора за сигурност, най-анахроничната система в държавния организъм, която допринася повече за броя на младите пенсионери, отколкото за броя на осъдителните присъди за корупция.

По ирония на съдбата униформените са повече администратори и машинописки, отколкото ченгета, повече мудни, отколкото бързи - във всеки смисъл, повече корумпирани, отколкото безупречни. Дори срещу това им се полага заплащане, съответно - пенсия, която властта се опитва да регулира по някакъв начин, дори не финансово.

Социалният министър Ивайло Калфин предложи служителите в сектора да се пенсионират на възраст от 55 години - голям проблем за синдикатите, наистина. Те упражняват отдавна изкуството на възможно - ако не можеш да издействаш нови привилегии, защитавай наличните.

Работещите в силовите министерства наистина са специални - те не плащат осигуровки, пенсионират се с бонус от 20 заплати, при 27 годишен стаж (2/3 в системата минимум), без изискване за възраст, а след това доста от тях се хващат на тиха и спокойна работа, която подсигурява „старините" им - заедно с пенсията.

И много често тази ваканционна работа пак е в системата, „бившите" се връщат, защото броят на полицаите е недостатъчен, личният състав (около 60 000 души) е разпределен неправилно, а за НСО и разузнаването все още няма приети закони. За сравнение - полицаите в Белгия и Германия се пенсионират на 62 години.

В армията ранното пенсиониране също е на почит по гореспоменатите причини, само че има известна разлика между пагон и фуражка, между командос и заспал полицай в патрулка, между риска за живота и кокошкарството да изнудиш някого с 20 лева на пътя.

Нужна е цялостна реформа в сектора, така че промяната в пенсионирането е добро начало - с разграничаване на рисковете, тежестите и отговорностите на служителите. Трудно ще си представим 55-годишен пожарникар, по-бърз от пламъците, или барета, по-бърз от куршумите, но един израснал в системата служител на тази възраст ще е много полезен на друго ниво.

Ако наистина е вярно, че мъдростта идва с възрастта.

Oще: ивайло калфин  мвр  патрулки  пенсиониране  пенсионна реформа  полицаи  рекет  сектор за сигурност  служители на силовите министерства 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.01.2013, 13:00

3 SPITFIRE | 05.05.201509:54

Отдавна е време за такава промяна,но както е показала историята,с наближаване на изборите,пропорцонално ще намалява желанието на властимащите за реформи,става дума за електорат,все пак(пък бил той и от полицаи и военни).
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 05.05.201500:05

90% от фуражките са с хууубави тлъсти лъскави бузи и двойни гуши
   

оценка

+5 -1

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

1 тъп | 04.05.201519:33

нисък морал, нисък интелект, високо телесно тегло??? няма нищо общо с матрялчето. Много щастлив
   

оценка

+1 -3