За досието на един историчар | webcafe.bg
Webcafe

За досието на един историчар

Webcafe.bg
20.01.2015, 19:29 (обновена 24.01.2015, 20:14)
Божидар Димитров

Снимка: © Владимир Петков

Божидар Димитров е със статута на медиен тълкувател на историята

Ако смятате Държавна сигурност за нещо лошо, мракобесно и подмолно, о, заблудени от врага български чада - очите ви ще отвори Божидар Димитров, първият историк на републиката.

Вместо да кротува при антиките в НИМ или да измисли по-ефективен отпор срещу иманярите и трафика на културно-историческо наследство, той възнамерява да взриви книжния пазар - със своето агентурно досие - от архивите на Ватикана, през мистериозното отмъкване на оригинала на „История славянобългарския" от Зографския манастир... до превръщането му в историк на всеки километър.

Поне нещо да взриви, както се казва, след като нито Созопол стана втори Ерусалим с мощите на Св. Йоан Кръстител (автентичността им се оспорва), нито вампирите се оказаха вампири, нито 2 милиона и половина кръвни братя получиха български паспорт, а съседите продължават да оспорват авторските права за ракията, шопската салата и шкембе чорбата.

Да, историята за Божидар Димитров е добре да свърши някъде преди битието му на министър без портфейл, когато редовно шокираше медиите, македонците, имигрантите и политическите му критици, които го питаха как по силата на едно приятелство преживя катарзис да напусне БСП за сметка на ГЕРБ.

Явно за онова паметното минало Димитров тачи най-добри спомени, след като ще публикува „цялото" си досие от Държавна сигурност, „до последния лист". Новият бестселър ще се казва "За кожата на едно ченге - Тервел, Кардам", но каква е ползата? Още повече, че книгата ще излезе 6 години, след като Димитров официално бе обявен за агент на ДС.

По-добре наистина да издаде сборник с афоризми. Онова за „шибания народ" още го помним.

 

Oще: божидар димитров  досие  държавна сигурност  история  книга  македония  ним  паспорти 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.05.2014, 10:04

15 Emil Jassim | 26.01.201517:12

Анонимни читателю, наричащ се Fedar,
Не съм я подписал, защото не съм я писал.

Но като наблюдавам Вашите коментари (един път имах този... късмет), май няма значение кой и какво пише - вие имате едно единствено мнение по въпроса (без значение какъв е този въпрос) и няма никакъв шанс то да бъде променено. В този смисъл е излишно човек да Ви предлага аргументи, тъй като това надали ще предизвика повишаване на нивото на функционалната Ви грамотност в частта "четене с разбиране" или пък в сегмента "критически прочит на базата на аргументация ЗА/ПРОТИВ".

Поздрави и Ви пожелавам да се ядосвате/възмущавате по-малко, драги анонимни читателю Fedar! Усмивка
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

14 Шамито | 21.01.201516:11

Че е добър историк и администратор–никой не го отрича.Но много безпардонно се подлага на Борисов,че чак възбужда съжаление.Но не го виня–това е поведение на зависимите.Някой да твърди че е независим?След ерата на Борисов ще забравим и за него както Милко Балев в ерата на Живков.Борба за отъркване в чужда харизма.С уважение.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 20.07.2011, 13:11

13 Fedar | 21.01.201514:20

Viktor Stoichev | 21.01.201510:41
Че не му е била работата да бъде доносник не е била.
Обаче, когато историята стане "обслужваща наука", историците автоматично губят правото да претендират, че са учени.
-------------

А знаеш ли в какво се е състояло това "обслужване" от страна на Божидар Димитров?! Имаш ли представа каква е била възложената му задача в ДС?!

Ще ти кажа - трябвало е да се противопоставя на сръбската пропаганда в Македония и да защитава тезата, че македонците са българи, а Македония - българска земя.

Как не го е срам тоя мръсен доносник Божидар Димитров - да брани българския национален интерес в Македония срещу сръбската пропаганда. Долен комунист и доносник. Бесен Съвсем друга бира са другарите Иван Костов, Оги Минчев, Иво Инджев - тяхното доносничество е била демократично и евроатлантическо. Тоя доносник Божо Димитров не може да им стъпи на малкия пръст, както и на малкия пръст на Емил Джасим - достоен грантополучател на Америка за България и велик историк.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 06.05.2010, 15:34

12 neptun | 21.01.201513:55

Ама за шибания народ си е прав човечеца. като прочета малко коментари и се убеждавам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.05.2010, 15:34

11 neptun | 21.01.201513:54

Aма за шибания народ си е прав явно. като чета коментарите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 22.11.2011, 16:48

10 Оби Уан | 21.01.201511:54

Viktor Stoichev | 21.01.201510:41
Че не му е била работата да бъде доносник не е била.
Обаче, когато историята стане "обслужваща наука", историците автоматично губят правото да претендират, че са учени.
......................

Прав си! За съжаление обаче историята отдавна е станала "обслужваща наука".... И не говоря само за България. Правил съм си експеримент да прегледам френски, немски, английски и руски (естествено и наш) учебник за едни и същи събития и останах доста изненадан!!!!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 23.05.2013, 01:45

9 Conspirator | 21.01.201511:37

Двуличието и лицемерието в подхода към ''кадрите''от ''онова'' време.
Да вземем за пример един пълничък доцент-Огнян Минчев,който по времето на тоталитарната власт преподаваше полит-икономия на марксизма.В статията,посветена на личноста му в ''Уикипедия''грижливо са премахнати всички компрометиращи данни.Същият нагло отговаря на въпроса защо е преподавал типично комунистическа дисциплина...''Ами,защото нямаше полит-икономия на капитализма''...
За лицето Минчев няма да се напише статия-компромат,защото слушка и папка.Взема си ''грантовете''и развива бурна либерална дейност,пазейки се като от огън от националната тема.
Ако сравня сърбизма ''историчар''с българското изполичар се приближавам до отговора,а той е,че за 25 години преход няма един задържан,камо ли съден за шпионска дейност в България.Или шпионските централи грижливо заобикалят България,или дотолкова са се вписали в разградения двор,че не произвеждат повече впечатление от един светофар например.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 19.12.2011, 09:14

8 Viktor Stoichev | 21.01.201510:41

Че не му е била работата да бъде доносник не е била.
Обаче, когато историята стане "обслужваща наука", историците автоматично губят правото да претендират, че са учени.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 09.09.2011, 08:58

7 янаки | 21.01.201508:44

Би трябвало преди човек да каже нещо, първо да го премисли, (но за да се замисли, би трябвало да има нещо в главата си,) а не на приглася и тиражира това, което властоимащите за деня му наливат в главата. Г-н Димитров не е доносник на Държавна сигурност. Той не е бил ухо на тайните служби, не е съсипал живота на никого.

Държавна сигурност беше ефикасна организация, и за да бъде такава разполагаше с потенциала на цялата нация. Ако някой е обещаващ или вече реализиран икономист, историк, лингвист (и каквото ви дойде на ум) и им беше необходим такъв човек при разработване на задачи по външната и вътрешна сигурност на държавата, то, набележат ли го, нямаше начин да се отскубне от тях. Ако се опиташе да направи това, ЩЕШЕ ДА СЪСИПЕ ЖИВОТА СИ И ЖИВОТА НА СЕМЕЙСТВОТО СИ.

Още повече, че ако се погледне и върху обратната страна – тези български граждани, които работеха срещу българската държава, примерно като агенти на турските тайни служби, те би трябвало да бъдат днешните герои и мъченици защото навреждаха на интересите и на сигурността на комунистическа България.

Когато се заклеймява някой, който не е Сульо и Пульо, а е НЯКОЙ в дадена област на живота на страната ни, преди да се направи това, би трябва да се провери в какво точно е сътрудничел на ДС и дали това, което е правил, не е било полезно за България.

Но както и непосредствено след 9-ти септември 1944 година, така и сега, времето е подходящо за разчистване на лични сметки от тези, които успешно се имплантираха във властта.
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

6 pepe | 21.01.201507:16

МарКом, сериозно ли бе душа?
Ти твърдиш, че Б. Димитров е предмет /нож/, а не човек? Усмивка

Като гледам кои са се втурнали да го защитават, се чудя дали въобще някога наистина е напускал БСП.
Това, че е най-гласовития /! подчертавам думата "гласовит"/ викач срещу Македония, означава, че е онзи, на когото наследените от Партията медии са давали най-голяма гласност, по една случайност някой /!/ от мненията му са съвпадали с тези на хора с други убеждения, което не означава, че не е наговорил и сътворил маса глупости.

И това че няма друг широко известен на обществото историк, който да е "викал повече срещу Македония" означава две неща - едното е, че учените историци се занимават предимно с наука, а не с "викане", освен ако са решили да стават повече политици, отколкото учени; и второ - само потвърждава тезата на статията за контрола на БСП върху полето на историческата наука, особено сред представителите и от по-възрастното поколение /знам че има по-млади /но и някой по-възрастни/ хора, които се опитват да скъсат плетката от лъжи /и шаблонни "истини"//.
   

оценка

+2 -1