Пари за отбрана, ама друг път | webcafe.bg
Webcafe

Пари за отбрана, ама друг път

Красимир ГрозевКрасимир Грозев
27.04.2015, 18:44 (обновена 29.04.2015, 09:02)
росен плевнелиев и бойко борисов

Снимка: © webcafe.bg

През есента на 2023 г., когато се планира бюджетът за следващата година, на власт ще бъде правителство, което много вероятно да няма нищо общо със сегашното. В Президентството също ще бъде друг. Ще се сети ли някой да търси отговорност от тези, които днес гарантираха нещо, което реално няма да зависи от тях?

„Тати обеща да ми купи колело, ама друг път". Култовата реплика от филма „Куче в чекмедже" отдавна е станала част от българския език и е особено подходяща, когато се дават обещания, които я се изпълнят, я не.

Днес, след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) президентът Плевнелиев изчете четиристранично становище, съгласувано с членовете на съвета, без БСП и Атака.

Вместо да си губи времето с четенето им, президентът можеше кратичко да заяви следното:

„Ще дадем повече пари за отбрана, ама друг път" и всичко щеше да бъде ясно.

За съжаление, днешното заседание на КСНС не донесе очаквания „катарзис" към отбранителната политика на страната, а вместо това затвърди впечатлението, че няма никаква политическа воля за влагане на повече пари за армията.

Програма за развитие на въоръжените сили, гаранция за увеличение на бюджета за отбрана до 2% от БВП през 2024 г. и инвестиции във военна техника, съвместима със стандартите на НАТО - трите препоръки на КСНС носят слаба конкретика и практически не са обвързани с никакви разумни срокове.

Срокове няма, както няма и гаранции, че плановете и програмите няма да станат поредните парчета хартия без стойност.

През есента на 2023 г., когато се планира бюджетът за следващата година, на власт ще бъде правителство, което много вероятно да няма нищо общо със сегашното. В Президентството също ще бъде друг.

Ще се сети ли някой да търси отговорност от тези, които днес гарантираха нещо, което реално няма да зависи от тях?

Зад термина „плавно повишаване до достигане на 2%" също не стои нищо. В бюджета за 2016 г. може да бъде заложен 1 млн. лева повече за отбрана и това де факто ще е „плавно повишаване", но по никакъв начин няма да подобри положението на армията.

В третата препоръка няма нищо ново. Още с влизането на България в НАТО и предстоящото членство в ЕС бе взето решение всякаква военна техника, която се купува за в бъдеще да бъде произвеждана задължително в страни от тези две организации и да отговаря на стандартите на Алианса. Въпреки че препоръката може да се приема и като спиране на парите за поддържането на военната техника съветско производство.

Можеше ли становището на КСНС да бъде по-смислено и полезно?

Можеше, разбира се, ако се борави с ясна конкретика. Например, да се дадат реални обещания за конретно увеличение на военния бюджет за 2016 и 2017 г. Това, не само че може да бъде гарантирано от сегашното правителство, но щеше да даде и определено спокойствие във военните редици.

Нямаше да е зле и да се актуализира военният бюджет за тази година, тъй като той е меко казано недостатъчен, но видно няма и капка желание за това. Към обещанията за нови планове и програми трябваше да върви ясен срок за тяхното представяне в парламента. А там, всеки срок по-дълъг от един - два месеца е несериозен.

Добре беше да се говори и ясно за най-сериозните проблеми на въоръжените сили в момента.

Единият е пенсионната реформа, където неяснотата продължава да създава брожения. Другият е неокомплектоването на армията. По данни на генерал от резерва Атанас Самандов, секретар на президента по обраната, армията в момента е неокомплектована с 3850 човека, а това прави около 15% от списъчния ѝ състав - тоест, макар че има позиции, няма хора на тях.

И не на последно място, проблемите в изтребителната авиация. Публична тайна е, че сериозно се обсъжда вариантът от догодина охраната на въздушното ни пространство да се поеме от други страни от НАТО до евентуалното закупуване на нов боен самолет, заради невъзможността и нежеланието да се поддържа повече МиГ-29.

Вероятно вече звучи изтъркано, но фактите са си факти. В Близкия изток ври и кипи, стотици хиляди нелегални емигранти си проправят път към Европа, а отношението между ЕС и НАТО от една страна и Русия от друга, са най-лошите от края на Студената война.

На този фон маргинализирането и неглижирането на въпросите на отбраната, което наблюдаваме в България все повече заслужава определението „безотговорно". Може само силно да се надяваме да не се стигне до по-тежкото определение - „национално предателство".

Oще: армия  бойко борисов  българска армия  бюджет за отбрана  военни  въоръжени сили  изтребители  нато  отбрана  плевнелиев  политика  президент  росен плевнелиев 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.11.2014, 23:09

11 aleph | 28.04.201515:13

Твърде неясно е по какъв начин една фалирала държава, като България може да намери пари за увеличение на военния бюджет. Единствената възможност за увеличение на военния бюджет е чрез емитирането на нов заем, който въпреки рекордно ниските лихви в Еврозоната не е ясно кой и дали ще отпусне. Възможността държавата да финансира политиката си чрез емитирането на дълг е понастоящем твърде ограничена. От една страна, от европейското законодателство, а от друга - намаляващото работоспособно население в България. Финансирането на политиката чрез дълг работи само тогава, когато в съответната територия има достатъчно работоспособни индивиди, които чрез икономическата си дейност да могат да заплащат дължимото на кредиторите. При 1,5 млн. работещи българи 70% от които в предпенсионна възраст възможностите на българската държава в бъдеще да финансира политиката си чрез заеми ще бъде естествено ограничена.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

10 Шамито | 28.04.201514:47

Да си зададем простичкия въпрос.Това оръжие за отбрана кого ще защитава–нацията или управляващия елит.Защо не сме като Швейцария?Няма танкове,авиация,броне транспортьори и тъй нататък.Е кой я е завладял?Следователно нашия елит предоставя нашите данъци за защита на чужди интереси и ни превръща в пушечно месо.Алтернативата на малката държава е да се борят за нейната неутралност при условие че има национални политици а не политически бизнесмени.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

9 Pavur Pezev | 28.04.201514:03

И що два процента? Трябва сичкото бюджет да се даде за отбрана. Савецките калашници и танкове да се претопят, да се на купят подводници, самолетоносачи, мобилни ядрени ракетни установки, бомбардировачи и ПРО с космическо базиране. Да се построи космодрум на Калиакра и бункери по крайбрежието. Русия става все по-агресивна. Руснаците в Поморие са складирали в мазите танкове и ядрени ракетни комплекси на части. Всеки ръшън ходи по три пъти на година в Матушката и се връща с по два чемадана чаркове. В Созопол видях едни рашки, да изучават ксерокопирани упътвания за употреба на С400 и НУРС в механата. ДАНС спи, щото са на кремълска хранилка и не обискират мазите на ръшъните. Превземат ни.Доброволците - реформатори вече не копат окопи около Поморие.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 25.09.2014, 23:41

8 1Sion1 | 28.04.201511:37

И що да ги даваме тези пари?С една или две ескадрили армията ни ще стане боеспособна?!Глупости на търкалета.Напъните са , за да може някой приятелски концерн да прибере някой лев.На гол тумбак , чифте пищови.Нашите приятели от Северно Мексико да почнат да ни отпускат по 2-3 млрд долара , както на Турция всяка година , като сме им толкова мили.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

7 Pavur Pezev | 28.04.201509:54

Другари, всички знаем, че "гръбнака" на отбраната са ловно - рибарските дружини. По - многобройни са, по-добре въоръжени и пуцат по-добре. Умеят да устройват засади на дивите прасета, задружни са и носят на пиенье. Като ни нападнат ръшъните, тия ши ги требят на пусия като глигани, а като ги пленяват, шъ ги напиват с ракия и шъ теглят от тях разузнавателен интел.
   

оценка

+6 -4

Регистриран на: 13.10.2011, 07:32

6 pepe | 28.04.201500:31

Интересно как НАТО, дето иска военния ни бюджет да е поне 2% ти е виновно па на тебе за това, че е по-малък. Усмивка
   

оценка

+5 -4

Регистриран на: 23.09.2013, 21:48

5 GETI | 27.04.201523:21

Това е мечтаната държава за да си политик боклук - никаква армия (защото армията може да прави преврати и не е удобна-например) за сметка на това за полиция пари има - тя пази боклука в парламента от протести. 50 албански циганина да нахлуят през Македония и не можем да се опазим, но за сметка на това пари за скъпи лимузини за депутати има, пари за бонуси също,3-4 милярда суха пара за циганите,отделно за емигранти също има.Ай да ви се не види…натовски продажни мекерета. ядосан Бесен
   

оценка

+5 -7

Регистриран на: 22.03.2012, 15:57

4 Шебек Хасан | 27.04.201523:10

Що бе? Дайте им пари за самолети! Половината кинти ще ги откраднат, а с другата ще купят авиони трета употреба от Турция или Америка. Така хем всички ще са си на далавера, хем всичко ще е евро-атлантическо и демократично, пък армията и народа тях кучета ги..., пардон, тях НАТО ще ги пази. Намига
   

оценка

+5 -2

Регистриран на: 09.03.2014, 15:47

3 Алилуйщина | 27.04.201520:38

Да си дойдем на думата- ПАРИ НЕМА!!
И защо? Ми нямаме икономика,просто е.
Страни като Сърбия, Беларус, Хърватска,Гърция и Чехия протестираха срещу спекулациите на Дж.Сорос, прикрити под маската на филантропия, докато в България той бе приет като месия и то на високо държавно равнище, а днес неговият „експерт” Георги Ангелов е зад гърба на министъра на финансите.

Унищожаване на икономиката на набелязани държави чрез законодателни и социални мерки, демографски геноцид и прочие целенасочени дейности са характерни за идеолозите на „Отворено общество”. Освободената територия на държави с рухнала икономика и липсваща национална идентичност – какво по-добро за служителите на “Отворено общество”? Има ли смисъл да добавям, че България се вписва чудесно в тези характеристики?

Икономиката на България се оказа основна посока, в която хвърлиха сили Сорос и компания след януари 1997 г. В инструментариума на Сорос са програми за подпомагане на законодателството на съответната държава, /т. е. насочването му/ в определена посока, шокови терапии в икономиката, въвличане на външната политика в непопулярни и рискови акции, водещи до изолация и икономически загуби.

Където и да се обърне човек не може да не види, че за „Отворето общество” не е проблем да купува журналисти, икономисти, медии, управници. Точно „Отворено общество” е зад гърба на днешното правителство и това вече не е тайна за никого.
   

оценка

+9 -9

Регистриран на: 25.08.2014, 02:28

2 1951 | 27.04.201519:41

Помпахме се какви велики евроатлантици сме, ама само на думи. Като се стигне до даване на пари се скриха всички, като мишки.
А военният министър се тупа в гърдите по БНТ, че днес бил хубав ден за армията. За него може да е хубав, за дето не го уволниха, но да питаме армията, а?
   

оценка

+4 -5