Не интеграция, а сегрегация в най-чист вид | webcafe.bg
Webcafe

Не интеграция, а сегрегация в най-чист вид

Виктория Стойчева
26.10.2016, 18:24 (обновена 31.10.2016, 18:35)
роми, деца

Снимка: © Getty Images

МОН реши да смае света с ромски стипендии. А какъв е резултатът?

Преди избори стават чудеса. Този път МОН реши да смае света - със специални стипендии за "успех" на 600 ромски ученици. Условието за "успешност" на гимназистите от ромски произход се оказва да изкарат средна оценка от "Добър" (3.50) - т.е. просто да не изпадат от училище.

Прословутите 30 евро "за интеграция" съвсем естествено се превърнаха в предизборна дъвка.

Възмутени родителки-патриотки заляха ефира на сутрешните блокове, а вместо Меглена Кунева да разсее съмненията, съвсем сгъсти мъглата над "пилотния проект".

Направих си труда да отворя проекта за ромските стипендии. Поредното натруфено с празни думи чиновническо малоумие на принципа "да усвоим едни пари".

Първо, нелепо е хем да казваш, че тези деца нямали "равен старт, защото в семействата им не се говори български", хем да ги караш на чист български да попълват една купчина административни документи, включително и да напишат мотивационно писмо свободен текст.

Значи, родителите им не говорят български и са неграмотни, учениците се предполага, че имат проблеми с грамотността, щом се налага да ги подпомагат за оценки над 3.50 и в същото време им предлагаш документи за кандидатстване като изпит за университет.

Кой и как ще ги попълва? Чиновниците от инспекторатите, директорите? Това си е чиста предпоставка за злоупотреби.

Второ - на кого ще дават парите - на самите деца или на родителите им? Каква е гаранцията, че сумите ще се харчат за нуждите на ученика, а няма да се изпиват и изяждат или дават за лотария както става с повечето помощи, които уж са за бебета и самотни майки?

Нали и сега социалните помощи се получават при условие, че децата посещават училище, само че директорите водят мъртви души по списъци, за да си получат делегираните бюджети и на практика резултатът е нулев.

Кой ще контролира разходването на парите, при положение, че на тази възраст въпросните "деца" обикновено вече са станали родители и е малко късничко тепърва МОН да се грижи за реализацията им?

Да не говорим за третото - циганчетата ги подпомагат за успех над 3.50, демек щото са по-тъпи и неспособни, а българчетата - за над 5.50, защото са умни и могат, независимо, че и те са бедни.

Това не е интеграция, а сегрегация в най-чист вид.

Впрочем, освен проекта, финансиран наполовина от частна фондация, интересен е и самият Център за образователна интеграция нa децата и учениците от етническите малцинства (ЦОИДУЕМ) към МОН.

Оказва се, че там се лапат милиони от 2005-та година, когато е основан заради Десетилетие на ромското включване 2005 - 2015". Само за 2015-та като субсидия от държавния бюджет Центърът е получил 1.2 млн. лв, от които над 200 хиляди са отишли за издръжка на чиновниците в него.

И това е извън парите от различните Оперативни програми, похарчени за стотици малки проекти за интеграция със забавните заглавия "Единни в детската градина", "С традициите, танците и спорта - НЕ на агресията", "Да гребем с пълни шепи от ромската културна съкровищница", "Единни и толерантни за нов, обединен свят-ЕТНОС".

"Ефективността" от подобни проекти за 10 години на практика няма, ползата е само за усвояващите.

А да се дават пари по етнически принцип, освен всичко друго, е и противоконституционно.

И да, проблем с ромското образование има, само че ако някой иска да го реши, трябва да започне с изваждането на децата от гетото още преди първи клас, а не в гимназията. И най-вече да разкара т. нар. "ромски" фондации от софрата с парите за "усвояване"...

Oще: гаранция  интеграция  кунева  меглена кунева  министерство на образованието и науката  мон  ромски стипендии  сегрегация  чиновници 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.11.2013, 19:18

29 Nikkor | 02.11.201613:19

Където и скаквото и да се е захванала тази кривоуста комунистическа снаха, нищо свястно не е произлязло. Ма то няма нищо за чудене. Поредното назначение на онзи кретен ББ.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

28 7 | 27.10.201623:22

Много жалко...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

27 dedo adji | 27.10.201622:58

7, в България имаше доста добре развита образователна система до към 75-6г. И даже усилията на Людмила и лакеите и не успяха да я разбият напълно. знам го отвътре, защото жена ми беше 30 години учителка. И какво свърши тоя добре образован народ? На първите горе-долу свободни избори избра бившата ком. партия. Единствен от целия соц. лагер! И не от голяма любов, а защото насреща нямаше нищо сериозно, само нейни създания, маскирани като дисиденти. След това заиграха големите пари. През 93-та или 94г., когато се занимавах с политика, в прав текст ми казаха, че за един депутат в негодното събрание трябват 30 000 долара. Като отчетеш инфлацията и нарасналите претенции, сега едва ли ще стигнат и 100 000. И няма не маскари. Аз поне не мога да се сетя за нито един. Ако знаеш някой, кажи го, но не очаквай наплив към него и не се учудвай ако го гръмнат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

26 7 | 27.10.201622:15

дедо Аджи
Ще ги намерим чрез добре организирана образователна с-ма.
И разбира се, че ще ни свършат работа- нали за това става дума.
Колкото до гениалните мъже Много щастлив - зависи, в какво е таланта- не всеки има талант на държавник. Точно както Айнщайн не е музикант, нито Моцарт- физик. И точно както Стоичков е световноизявен спортист, но е и треньор, а Н. Робева- обратното. Талантът е нещо специфично.

Относно талантливите държавници и мандатността при демокрацията- един държавник никога не управлява сам. Край него би трябвало да има екип от подобно талантливи хора от различни партии, а също и приемственост в работата им от мандат в мандат. И край Моцартовците в политиката ще има Салиериевци, но на по-ниски длъжности, и така- до базата на пирамидата. В идеалния случай, всеки ще е на съответното за способностите и подготовката си ниво- не по-ниско или по-високо- и това би трябвало да е стремежът и на системата, и на личността. Накратко: "Човеко, познай себе си. Не си мисли, че си Моцарт, когато не си. Бъди доволен да си Салиери. Знай, че мнозина не са дори и това. Намери своята музика, тази, за която си роден, па макар и не най-бляскавата. Краката не са ръце, но и без тях не може. Стомахът не е мозък, но и без него не може. Заеми своето естествено място в системата. Там ще ти е най-добре."

А маскарите за какво са ни-хитрецът е вреден за цялото и в крайна сметка- за самия себе си, като част от това цяло. Той само пилее ценна енергия и ресурси...въпрос на време, да го разбере. Пясъчните замъци не траят дълго.
Тук не става дума за гъвкавост или съобразителност, а именно за тарикатлък -изконната балканска "добродетел", от която толкова много си страдаме и то вече толкова време... Кул
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

25 7 | 27.10.201621:40

Тео

Квалификациите и оценките за таланта на Моцарт и Салиери не са мои, а на времето. Те са факт от културната история на човечеството.Поради това и правя аналогия с друг факт, установен с времето- формата на земята.

Естествено, че става дума за качествата им като музиканти-те са известни с това и нарицателни именно като такива. Естествено, че цифрата 10 е произволна , не би могло да бъде иначе.
Това, че Салиери е част от музикалната традиция и ,като такъв, е необходим за нея-и за Моцарт- не го прави Моцарт. Това е моята теза.

Ако я доразвием:
Количествените натрупвания не водят до качествени изменения, ако не са натрупвания именно от качествен характер.
Качеството е в основата на нещата. То може да се разрастне количествено. Моцарт може да напише много творби, все много талантливи и дори повечето от тях-гениални. Салиери може да напише много творби, много от тях дори много талантливи- но никоя от тях- гениална. Цитирай ми една известна творба на Салиери веднага, по памет, моля...Усмивка
---------
Не знам защо не ми излезе на 2 пъти коментара към дедо Аджи...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

24 Manuela Gerenova | 27.10.201620:33

А ако училищата не бяха принудени да се борят за всеки ученик и да държат дори и най-големите неграмотници - без оглед на етнос - нещата щяха да къде-къде по-лесни. В момента дори деца, които не могат да си напишат името, завършват седми клас. Това логично води до смехории като това 3,50 да се има за някакъв положителен успех.
Иначе поредната дъвка за народа да има за какво да си говори и да му отвличат вниманието. Барабар с темата за бежанците, концерта на Слави и тем подобни.
Обаче българинът е уникална порода - банка фалира зрелищно за милиони, в някакъв гьол в Белене потъват милиарди, община София (и не само тя де) върти корупционни схеми с главозамайващи мащаби и никой не казва нищо никъде. Държавата решава да даде някакви джобни пари на някакви цигнета - крааааааааааааай, врява до Бога...
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 26.09.2011, 20:46

23 theo | 27.10.201620:18

7, в последните две изречения напипваш същността на коментара ми, който изобщо не си разбрал. Като питаш дали 10 Салиери правят един Моцарт, имаш предвид стойността им като музиканти, но оставяш на хората да се сещат, че точно това имаш предвид. Нали не казваш, че един Моцарт е 10 пъти по-стойностен човек от Салиери? Музикалната стойност на единия и на другия е въпрос на предпочитания, и цифрата 10 е изцяло илюстративна. Сравнението с кръглостта на земята не е много добро, защото това е доказан научен факт, а другото е количествено неизмеримо съпоставяне.

Аз също съм за въвеждане на образователен ценз при гласуването. Само казах, че поставяш въпроса със Салиери и Моцарт некоректно и неправилно. Между другото, ако по времето на Салиери образователния ценз или общественото положение бяха изиграли някаква роля, сега никой нямаше да е чувал за Моцарт. Когато Салиери е бил на върха на кариерата си, е "струвал" колкото 100 Моцарта. После нещата се променят. Не знам дали си наясно, но без Салиери и Моцарт нямаше да го има.

Пак повтарям - подкрепям мнението ти, просто я карай по-полека с квалификациите и оценките за стойността на хората. Тук си имаме достатъчно крайни "квалификатори", раздаващи с широка ръка епитети за тоя и оня. Не ми звучи добре "тоя е 10 пъти по-ценен от оня". Виж, "тоя е 10 пъти по-добър композитор от оня" е нещо съвсем друго, схващаш разликата, нали? Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

22 dedo adji | 27.10.201620:04

7, приех ти еднозначния отговор. ами как да открием Моцартовците, Айнщайновците и великите капитани, че да ги поставим на държавния щурвал? И ще ни свършат ли работа. Моцарт е бил велик ексцентричен самотник. Айнщайн е направил гениални открития, но не е създал школа. На по-ниско ниво, стоичков беше гениален на терена, но като треньор се провали. Изобщо, гениалните мъже не ставаме добри управници.
Да допуснем, че сме открили Айнщайн в държавната мъдрост и сме го избрали. При съвременната демокрация ще управлява два мандата, айде три. Ами после. Ами ако вземе някои непопулярни решения за общото благо в бъдеще, но засегне много хора ще падне още след първия. Значи пак опираме до Салиериевците. Измежду всички маскари да изберем не най-малката, а тази, която отговаря на нуждите. От дълъг опит, мога да те уверя, че при безукорно честен капитан (срещат се и такива) и екипажът страда и фирмата търпи загуби. Затова казват, че всеки народ си заслужава управниците.
А според някои нови изследвания, Салиери е бил несправедливо обвинен, че е отровил Моцарт. Затова 200 години е имало негласен бойкот на произведенията му. а не е бил лош композитор.
.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

21 7 | 27.10.201619:12

Тео

Не, категорично няма да се съглася- съвсем спокойно мога да върна обвинението за манипулация на отговора. Натрупването на твърдения и квалификации не върши работа. Все едно, да питаме някого дали земята е кръгла или плоска. Ами от коя гледна точка?- От която нещата се виждат такива, каквито са. Това, че на нас тя ни изглежда плоска, не означава, че е. Това, че има разни фантасмагорични популистки твърдения в полза на същото, пак не означава, че тя е плоска. Това, че Инквизицията ще го запише в архивите си, заедно с лицемерни хвалебствия към Господ за неговата /и нейната!/премъдрост, също няма да промени истината. А истината е една- земята е кръгла, макар ние да не виждаме/усещаме това.
Също тъй, 10 Салиерита не правят един Моцарт, нито 10 посредствени физици- един Айнщайн. Защото никой от тях няма да напише "Малка нощна музика" и никой от тях няма да открие формулата на относителността...
Крайно време е да признаем, че хората не сме равни. И като така, по-можещите и знаещите трябва да ръководят останалите. Почтено и отговорно, разбира се. Ако не е така, то пуснете един кораб в морето и ме сложете мен на мостика. Само че, преди това си кажете молитвите и си напишете завещанията. Независимо, какво биха казали за моите морски умения майка ми, любителите на кораби или погребалните агенти. И най-вече- последните... Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.09.2011, 20:46

20 theo | 27.10.201617:37

"И един принципен въпрос- 10 Салиери-та правят ли един Моцарт?-
Моля за откровен едносричен отговор... "
===================================

Задаваш въпроса по начин, който изисква очаквания от теб отговор. Опитваш се да манипулираш отговарящия, което не ти отива на нивото интелект, което показваш. Няма еднозначен отговор, зависи кого питаш. Ако питаш някой любител на Моцарт, ще ти отговори "не". Ако питаш някой погребален агент, какъв, мислиш, ще бъде отговорът? Естествено, че "да" - десет Салиерита са по-добре от един Моцарт. Какво би отговорила майката на Салиери? Задавайки въпроса към конкретен човек, не получаваш нищо повече от конкретно неговото мнение, и ничие друго.

В този форум има достатъчно манипулатори, не се присъединявай и ти към тях. Усмивка
   

оценка

+1 -0