Минута мълчание на френски език | webcafe.bg
Webcafe

Минута мълчание на френски език

Webcafe.bg
08.01.2015, 19:40 (обновена 09.01.2015, 18:19)
демонстрация в париж в подкрепа на свободата на словото след кървавия атентат в редакцията на charlie hebdo

Снимка: © Getty Images

Разбирате ли жеста на милионите французи, които в сряда вечер напълниха площадите от гняв, че се посяга върху живота на хора, въоръжени с молив, лист хартия и собствено мнение?

Разбирате ли френски?

Въпросът е подвеждащ - не питаме дали четете Молиер в оригинал.

Въпросът е: разбирате ли правилно какво казвате, когато заявявате Je suis Charlie? Разбирате ли езика на държавата, чийто Закон за свободата на словото датира от 1881 г.?

Разбирате ли непокорния дух, възпитаван в столетия на революции и съпротива срещу системата? Разбирате ли езика на безпардонно-свободното слово? Разбирате ли смелостта на подигравката, зашифрована в болезнения хумор на Charlie Hebdo? Разбирате ли журналистиката като позиция? Като защита на мнение? Като борба на идеи?

Разбирате ли жеста на държавата, която години наред осигурява полицейска охрана за редакцията на издание, осмиващо и обществото, и управниците му?

Разбирате ли жеста на милионите французи, които в сряда вечер напълниха площадите от гняв, че се посяга върху живота на хора, въоръжени с молив, лист хартия и собствено мнение?

Разбирате ли жеста на журналистите от френската преса, които обещаха да дадат целия си ресурс на оцелелите от Charlie Hebdo, за да не спират да си вършат работата дори след атентата?

Да преведеш свободното слово от френски на български, е трудна задача.

Не разбираш защо по първите страници на 5-те най-тиражирани всекидневници в България илюстрират новината със снимка на труп, а до нея - с тлъсти букви - Je suis Charlie. Не схващаш смисъла в демонстративната "колегиална солидарност" след въпроса "Ама те не си ли го изпросиха?".

Нещо се изгуби в превода между Париж и София.

И няма как да е по-различно, когато тук никой не говори за онези български журналисти, които продължават да работят въпреки, а не с подкрепата на работодателите си. За онези гласове, които едва успяват да пробият пегела на (авто)цензурата. За криворазбрания "баланс". И за моркова и тоягата, с които несъстоялите се софийски Наполеоновци запушват устата на "четвъртата власт".

Минутата мълчание е и време за размисъл. След това идва време за разговор.

Oще: charlie hebdo  българия  протест  свобода на словото  франция  цензура  шарли ебдо 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 17.01.2013, 13:32

27 Димо Денчев | 11.01.201518:48

Хайде сега да говорим правдиво...Наистина ли трябва да крещим Je suis Charlie като умопобъркани? КОЙ всъщност е виновен за клането в Париж? Разбира се, най-лесно е да се гледа на повърхността. Да, оба§е какво представляват карикатурите на вестника?...Дали те могат да се нарекат "Свободна журналистика" или просто дива и типично селска френска простащина?...Все си мисля, че ако някой изобрази Христос като педал, това няма да бъде сметнато за свобода на словото...Проблемът е, че вече прекалено малко хора им пука за Христос...за разлика от тези, на които им пука за Аллах...Така, вместо да възхваляваме профанщината на Шарли Ебдо, по-добре да се замислим ЗАЩО в карикатурите им не присъстват нагъзените към араби и чернилки френски, английски, немски, белгийски и холандски политици?..Тези политици, които допуснаха и продължават да толерират нахлуването на ислямизма на териториите на европейските държави.
Когато осмиването на продажните псевдо-толерасти стане факт - тогава ще започна да крещя Je suis Europeen......
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

26 паяка | 09.01.201523:25

уебкафетоооооооооооооо, на пръстите на двете ръце на шефчето си едвам можете да ни преброите останалите тук четящи и коментиращи. При това не защото от вас човек може да се информира за нещо или пък да се запознае с умен анализ. Вие сте просто терен за размяна на мисли, но не благодарение, а въпреки вас. С политиката си на зла цензура, при това под статия на тема свобода на словото, макар и наречена "Затворете си устата" от някой си френски пейзан, присаден на българска слива, ще си останете с двамата гъзолизци, пък после олелеееееее, ще трябва да викаме Бил Гейтс да ни учи как да ядем веднъж вече ядена храна.
Докато не ме разкарате завинаги, ще получавате този мой коментар, защото иначе бих се чувствала като клакьор, а не съм и няма да бъда
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

25 Дракон с кисело зеле | 09.01.201517:19

Осъзнавам, че с глупостите, които върша в последните минути, си прося наказание, обаче ми се ще хората зад Уебкафе да осъзнаят простичката истина, че сайтът има нужда от мен много повече, отколкото аз - от него. Че от доста време насам този сайт е просто глорифициран блог, в който коментарите предизвикват доста по-голям интерес от статиите. В този смисъл, сайтът има нужда от мен много повече, отколкото от семейство Моасе - просто защото съм по-интелигентен и пиша по-добре и от двамата, а и, подозирам, редовните потребители ме четат с по-голям интерес. (Да, умре циганката, дет' ма хвалеше.)

Освен това, както обещах, ще публикувам отново коментара си по жалкото излиянийце на Стефан Моасе. Някак иронично е, че такава жестока цензура се вихри точно под (опит за) статия, говореща за свободата на словото. Момент само...

Ама вие верно ли изтрихте един куп коментари, в които няма нищо нередно? Ей така се създава свободата на словото - с безумна цензура. Само защото някои хора изразихме несъгласие с позицията на Стефан Моасе. И предния път стана така, когато многоуважаемата му съпруга реши да отговори на някои коментари. Като са им толкова слаби нервите, та не издържат на противоположно мнение, защо пишат, защо четат коментарите? Да, Моасе, знаем - всички го знаем - че четеш коментарите. Знаем, че постовете под последната статия на жена ти бяха изтрити, след като тя реши най-тъпашки да се включи в разговора. Знаем и че няма да се махнете - защото тук с идиотската си омраза поне привличате вниманието. Никъде другаде на никого няма да му пука за вас и посредствените ви опити да пишете.

Та да си кажа пак. Не знаех нищо за "Шарли Ебдо", макар че бях виждал някои от карикатурите им. Съжалявам за загиналите хора и осъждам напълно атентаторите. И все пак много силно се дразня, когато "творци", които до оня ден с нищо не са били повече от т.нар. "сценаристи" на кенефни "комедии" като "Дюс Бигалоу", изведнъж биват провъзгласени за светци на борбата за свободно слово. Погледнах карикатурите им. Подобни простащини - нискоинтелигентни, вулгарни ПРОСТАЩИНИ и нищо повече - съучениците ми драскаха в шести клас. Това не е свобода на словото, това е среден пръст, забит дълбоко в лявата ноздра на изповядващите религията. Ей така, защото може. Няняня, свободно слово! Не трябваше хора да умират за това, но пък и не това е свободното слово, което трябва да бъде защитавано. И докато е напълно ОК вярата на милиони хора да бъде обиждана тъй нагло, а хора носят наказателна отговорност за усъмняване в Холокоста, примерно, свободно слово няма как да има.

Докато мога да обясня на Огнян Исаев, да речем, че е абсолютен боклук, и коментарите ми да си стоят, а не мога да говоря много по-меко на семейство Моасе, за каква свобода на словото ще си говорим? Борете се! За свободата! На словото! Трийте на воля!
   

оценка

+4 -2

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

24 паяка | 09.01.201516:30

Докато не ме разкарате завинаги, ще получавате този мой коментар, защото иначе бих се чувствала като клакьор, а не съм и няма да бъда.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 13.09.2013, 21:13

23 Шрайка | 09.01.201516:08

"Затворете си устата Коментари (10)"
-----

Ха, къде са коментарите? Или оставяме само политкоректните? А когато не ни изнася преобладаващото мнение, изтриваме дискусията? Свобода на словото? Свобода на действията? Ха-ха! Значи дайте да формулираме единственото правило в този сайт по следния начин:
"Всеки има право да изказва мнение, съвпадащо с мнението на авторите и редакцията! "

Това ние наричаме "Свобода на словото", обявяваме го за основна евроатлантическа свобода и който не го спазва, първо ще бъде изтрит, второ ще бъде "омиротворен", трето, ако трябва ще дойде Шести американски флот, но демокрацията ще победи!
   

оценка

+7 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

22 Дракон с кисело зеле | 09.01.201516:04

*до оня ден
**нискоинтелигентни

Изял съм една дума и една буква.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 19:54

21 todor | 09.01.201516:01

Нашите цигани ги върнаха ама я да видим тия дето направиха атаката на редакцията как ще ги върнат,малко се затрудняват а?? Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.12.2010, 14:38

20 niemen | 09.01.201514:39

Оня , дато го....
Пузев

Дали карикатурите са грозни не знам, това мюслитата да си го решават. Ама що не чух от теб да се възмущаваш от гаврите тук с християнството оня ден?
Нали си радетел за православие?

Оня, как смяташ, дали мюслитата, както ги наричаш, са решили, че карикатурите са грозни? Аз нещо още се колебая, ама по-скоро, май да.
Между другото, теб също не видях да се възмущаваш от простотиите с кръста. Напраскал си 101 коментара за Путин, но за това, йок.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.08.2010, 20:27

19 Оня Дето Го Трият | 09.01.201512:31

Пузев

Дали карикатурите са грозни не знам, това мюслитата да си го решават. Ама що не чух от теб да се възмущаваш от гаврите тук с християнството оня ден?
Нали си радетел за православие?
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

18 Pavur Pezev | 09.01.201512:13

Ондзи, ти че си игнорант, игнорант си. Че франсетата са част от "спонсорите" на ислямистите - демократи в Либия и Сирия е вече доказано. Признаха си. Освен това, както Конспиратора спомена карикатурите с Моамед са грозни, провокативни и ич биля не са смешни. Вхоръжиха ги, нахъсаха ги, после "кой ми сра в гащите". Владимирова кой тоз "орган" бря?
   

оценка

+1 -2