Всичко е за продан | webcafe.bg
Webcafe

Всичко е за продан

Мирослав СпасовМирослав Спасов
21.05.2015, 08:56 (обновена 23.05.2015, 13:23)
Анонимен Пейо Яворов разкри във Facebook какво ще се падне на матурата

Анонимен Пейо Яворов разкри във Facebook предишната вечер какво ще се падне на матурата

Матурите пак изтекли - този път и във Фейсбук. Историята се повтаря до циклична гадост, а българската държава така и не се учи от грешките. В "народната" република на измамите - от селските шмекери до високопоставените им аналози, едва ли не свикнахме всяка година за матурите да има „теч", журналистически разследвания и покупка на верните отговори за няколко стотака.

Въпреки цялата тайнственост и сизифовските опити на МОН да опази отговорите, те изтичат по електронни пощи, социални мрежи и „умни" телефони до не толкова умните, но много съобразителни зрелостници. И това става все по-явно, нагло и вече някак естествено - като подигравка с държавното образование, чиято основна задача е да пълни мозъци с ненужни знания, с родителите, които все така харчат пари за частни уроци, с децата, които зубрят до откат.

"Tочно в 5.40 ч. в сградата на Министерството на образованието и науката журналистката от Нова ТВ Кремена Тодорова генерира варианта за държавния зрелостен изпит по български език и литература" - съобщение от пресцентъра на министерството. Кого лъже МОН, след като Фейсбук профилът на Пейо Яворов (фалшив, разбира се) пожелава успех на зрелостниците 10 часа по-рано?

Добре дошли в страната на шмекерите, където всичко е за продан - от матурите до изборите, а държавата е само за параван.

Проблемът има и друга страна - доста децата не учат, защото не им е интересно, знанието им е практически неприложимо, а когато стигнат финалната от 12-те години, много от тях просто трябва да зазубрят определено количество информация, за да станат висшисти. Да, това прекършва крила и хитрите прескачат трапа с преписване.

Вижте само - университетите в България приемат с тройки и по документи, просто защото кандидат-студентите са по-малко от броя на наличните места в специалностите. Тогава кому изобщо са нужни изпитите, след като мястото на всички е гарантирано, а ние и така си знаем, че образованието не струва.

Oще: бел  ваня кастрева  зрелостни изпити  зрелостници  изпити  кандидат-студенти  матура  матури  министерство на образованието и науката  мон  пейо яворов 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

17 Виктория Пенелопова 07 | 23.05.201515:44

Примерите на Дара от медицината и стоматологията къртят мивки! Много щастлив Защо ли не знае, че част от елита на едно нормално общество са, именно, лекари и зъболекари? И, ако се стремим към нормалност, нямам как, зъболекарят да "прави коронки" и да не се интересува от друго. Е, разбира се, зъболекарите няма да станат импресионисти, но пък да ги принизяват до занаятчии, също няма как! Поучително за Дара би било, да прочете биографията на първия български дипломиран зъболекар, д-р Михаил Елмазов, какви интереси е имал, в какви среди се е движил!
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

16 pixie | 22.05.201522:57

Дара, в министерството, което и да е, с купена диплома няма проблем, през целия мандат, че и следващия, може и да не е усетят. Пък ако те усетят, пак няма нищо фатално, един-два телефонни разговора и шуробаджанашкият механизъм ще се задейства безотказно, стига да звъннеш на правилния човек. В частна фирма, номерът няма да мине, повярвай ми. Нищо, малките са умни, бързо ще видят грешката си, но ще им трябва доста време да я поправят, ако могат. Освен ако не се ориентират към политиката, там непоправими неща няма. Намига
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

15 deowin | 22.05.201517:00

Дара, през последните 5 години съм провел над 200 технически интервюта с кандидати за работа (и преди ми се е налагало да интервюирам доста, но досега не с постоянна честота от 1-2/седмица). Досега не съм виждал кандидат с диплома от Свищовски университет или американските му аналози (DeVry, U of Phoenix, Kaplan, ITT tech).
Да, бих могъл тогава да кажа точно като теб "ето - виждаш ли, купените дипломи не вършат никаква работа", за което единствено е нужно да се затворя в малкия, но удобен познат свят, в който такова животно нема. Съвсем не е трудно да игнорираш пренебрежимо честите срещи с животното и всички косвени улики за съществуването му - снимки, разкази на очевидци, следи от изпражнения и т.н.
Но бих могъл да избера любознателния подход, в който въпросът е как да си обясним фактите от реалността, които не разбираме, вместо как да ги избегнем, защото не ни е комфортно да мислим за тях.
Може би е време да осъзнаеш, че ако сме избрали различни подходи, то всеки диалог между нас е напълно безсмислен, защото имаме различни цели.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

14 Дара | 22.05.201513:49

@ Тъп ``...и съм особено горд с университета, в който преподавам 30 години. там има студенти: медици, дентални медици, фармацевти, рехабилитатори, медицински сестри. от българия и странство. ``

А продавате ли дипломи? Ако не, значи потвърждавате казаното от мен. Ако не продавате дипломи, значи от университета , с който се гордеете, излизат истински специалисти, които никога няма да назначат някой с купена диплома и винаги могат да различат купувач и самозванец от специалист. Е, ако продавате дипломи, няма с какво толкова да се гордеете.
Нямам нужда от отговора ви

@ Deowin, твоята диплома купена ли е ? Ако не, имаш ли колеги с купени дипломи, които работят на подобни позиции? Ако да, няма ли разлика в нивото и в уменията и знанията, в сравнение с истинска диплома?

С купена диплома можеш да станеш началник във фирмата на чичо ти , или по линия на министерството на баща ти, роднини и прятели.
Например `` П... се превърна в христоматиен пример за бърза и шеметна кариера. Още на 21 години, без висше образование, той стана парламентарен секретар на транспортното министерство.. Така оглави и борда на директорите на варненското пристанище, което е и най-големият порт в България. После, на 25 години и без ден следователски стаж, П... стана следовател в икономическия отдел на столичното следствие, 5 месеца по-късно вече бе заместник на ... ´´.
Както се вижда , този вид постове можеш да заемеш дори преди да си си купил дипломата, стига да си близък с когото трябва.
Това, обаче, е в пряка връзка с последното изречение от предния ми пост. Какво, не го ли прочетохте? ( Hито да прочетат, нито да осмислят, очаквах от хора с купени дипломи Усмивка )
Моята теза е , че купената диплома има смисъл само там и тогава, когато ще те вземат и без диплома изобщо. Предполагам , че нито един от вас нямаще да го назначат там , нито с истинска , нито с купена диплома.

Когато , обаче, става въпрос за вършене на работа, купената диплома няма никакъв смисъл. Там ти трябват знания и умения.
Можеш ли с купена диплома да правиш нещо от това? http://h30631.www3.hp.com/bg/sofia-jobs , Или да минеш през този процес ? http://www.mckinsey.com/careers/join_us/interview_process
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

13 deowin | 21.05.201520:36

>Представяте ли си какъв продукт ще изкараме на пазара?

Ужасен, естествено.

>Колко време ще съществува нашият бизнес?

Ако работите за държавата в сегашния й вид - неопределено дълго.
Защо мислиш, че "Информационно обслужване" не фалира още в ранните години на демокрацията, когато пазарният механизъм, с когото се аргументираш, спря да бъде напълно неуместен и неработещ заради социалистическия строй? Защото е произвеждала не-ужасен продукт? Не точно.

Та, аргументите ти, че купената диплома без покритие няма смисъл, не са никак валидни в българската реалност.

Което, всъщност, е напълно очаквано - ако бяха валидни, то купената диплома нямаше да има стойност, и, съответно, хората нямаше да си купуват дипломи и да следват в измислени университети - печатници на дипломи.
Хората, обаче, си купуват дипломи и следват в измислени университети, следователно несъответстващите на знанията и способностите дипломи явно имат стойност в България.
Понеже имат стойност, значи имат смисъл.

Естествено, имаш право да продължиш да си затваряш очите за реалността около теб или да си я обясняваш като подценяваш рационалността на хората, изграждащи тази реалност. Този подход е приятен за егото тук и сега, но не е особено прагматичен, защото не е устойчив, и неминуемо води към болестта на Rowan и сие - сенилна арогантност и крайна мизантропия.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

12 тъп | 21.05.201520:07

дара, довеждането до абсурд на доводите на опонента е плосък и неуспешен метод. надценявате се. и за да сведем до истина абсурда, в който вие ми обяснявате очевидни неистини, ще ви кажа: до гроб ще съм благодарен на учителите ми от гимназията (не и казвам името, ама не е хуманитарна), на които дължа отворените си очи, учих невероятни и далечни неща и те ми помогнаха по късно, и съм особено горд с университета, в който преподавам 30 години. там има студенти: медици, дентални медици, фармацевти, рехабилитатори, медицински сестри. от българия и странство. та по леко с изцепките. не бих ви отговарял повече. Ща схрускам
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 17.11.2013, 12:10

11 Петя Пашова | 21.05.201517:13

Е, не! Не издържам! Не издържам, защото не е честно! Не го намирам за честно, защото не е обективно. Няма как нещо да е честно и бективно, ако е извадено от контекста. От контекста на една по-голяма картина, изобразяваща по-голям проблем.
След всяка матура и зрелостен изпит, задължително следват заглавия от рода на „Бисери от матури и зрелостни изпити“. Масово определяма въпросните „бисери“ като „смешни“ и „тъжни“ едновременно. Ясно е защо са смешни- те просто звучат така и са нелепи. И идеята ми не е да оправдавам твърдения като „Далчев е много нещастен. От четене е нямал време да има любима, да се ожени, да създаде семейство и деца. Не е късно да се вземе в ръце и да оправи живота си, не да се оплаква.“ с това, че са извадени от контекста на нещо, защото съм сигурна, че и въросното “нещо“също е достойно за титлата „бисер“. Не, няма. Идеята на този текст е „защо е „тъжно“ да прочетеш подобен цитат?“. Защото не сте честни. Да, всички вие, които повърхностно определяте „бисерите“ като тъжни, защото са смешни. А са ви смешни, защото ви звучат неграмотно. Ето това е тъжното. Прочетете ги пак. Почти няма правописни, пунктуационни, стилистически и т.н. фрапантни грешки. Не е неграмотност. Тези „бисери“ са очеизваден пример за цялата ни образователна система и за смисълът, заложен в нея, а именно- „зубри за оценка“. Частни уроци по литература, заради матурата (нищо, че искаш да учиш ядрена физика), в които плащаш за готови теми, коити теми учиш на изуст. Не те учат да мислиш, да пишеш, да създаваш текст на база лично мение по зададен въпрос, не, ти си плащаш за готов материал, който трябва да наизустиш и да напишеш, без да мислиш върху него. И после четем „бисери“. Не защото са глупави и неграмотни зрелостниците. Не са. И преди да спорите, проверете смешно-тъжните цитати за грешки, доказващи неграмотност, а не незнание и липса на лично разсъжние. Защото смеенето по повод нелепи твърдения и натъжаването от автоматичното заклеймяване на едно цяло поколение като неграмотно, са повърхности и не са пример за разсъждение.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 05.09.2012, 13:35

10 Дара | 21.05.201515:49

Драги ми Тъп, очевидно не правите разлика между фундаментални познания , умения и оценки.
Нека да ви обясня:
Можешд да си купиш диплома, но когато ти покажат рентгенова снимка и не знаеш дали е на човек или на животно ...
Когато седнеш пред компютера и не можеш да напишеш елементарна програмка...
Когато не знаеш колко корена има един предкътник...
За знания се учи. Тапия можеш и да си купиш.

Когато някой ти идва на интервю и не знае за какво говори, то се познава.
Четеш CVто и питаш .

Впрочем ,ако аз съм си купила диплома в IТ да речем, и интервюиращият си е купил диплома, и този който е назначил интервюиращия ... Представяте ли си какъв продукт ще изкараме на пазара? Колко време ще съществува нашият бизнес?

А за да ме интервюира лекар с купена диплома, трябва и този , който го е наел него да е с купена диплома и т.н. Т.е. цялото здравно заведение да е с купени дипломи . Е нали един жив човек няма да остане :

``Абе, това , дето го отряза май не беше апандисита ( нали са с купени дипломи ) Много дебело ми се видя. Да не е дебелото черво?``
`` Стонахът е в корема, нали? Ми глей с´а на то´а в корема ни´къв стомах няма. Само черва.``
`` Ми той е по-нагоре.``
`` В гърдите ли, бе? ``
И т.н.
Сaмо че, лекарите , дори да са си купили диплома , трябва да отидат някъде на практика. И там много хора ги виждат как работят. И можеш им се обадиш на тези хора и да ги питаш какви са им впечатленията , преди да го назначиш.
А като пациент, отиваш при този, когото други пациенти ти препоръчват.

Аз затова не се вълнувам , че някой си е купил дипломата. Повече ме стряска , че на изборни длъжноси ( понеже няма интревю) отиват хора с купени дипломи. Много щастлив
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

9 Citizen X | 21.05.201515:46

Дара и съмишленици - за един ръководен кадър комплексните знания са "must" и безценен капитал. Както поназубрените, така и тези резултат от житейски уроци.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

8 Kenny McCormick | 21.05.201514:48

Идеята за матурите се роди, за да са един вид външно оценяване, неподлежащо на контрол от училищните даскали. Защото в училище може да си любимец на учителя или да ти пишат тройки, за да те добутат. Това показва колко коренно, изначално са сбъркани нещата. След това, разбира се, се изродиха и матурите.
Иначе Дара е изкючително права, но според мен всеки културен човек трябва да има набор от познания. Нека да учат Яворов, но не е нужно да го зубрят или да помнят анализи като умопомрачени. Нека всеки прочете стихотворението или което и да било произведение и напише каквото е преценил, каквото е разбрал, как той самият е възприел прочетеното. Защо всеки проверяващ и оценяващ иска някакви зазубрени, никому ненужни фрази? "Записани със златни букви в съкровищницата на българската литература". Какво е искал да каже авторът? Ай сиктир!
Заради ей това безумие децата са неграмотни и не искат да четат. Защото каквото и както и да прочетат, утре госпожа другарката ще иска да чуе само едно. А вдругиден на матурата друга госпожа другарка ще иска да прочете само едно и също.
   

оценка

+1 -0