Бетон на инат | webcafe.bg
Webcafe

Бетон на инат

Златина ДимитроваЗлатина Димитрова
14.04.2015, 10:04 (обновена 15.04.2015, 15:33)
корал, юг

Снимка: © "Да запазим Корал"

През лятото на 2014 година природата даде добър урок на всички, строили край брега - това е опасно, рано или късно строежът ще бъде наводнен, рано или късно цената за съсипване на природата ще бъде платена

Безсмислено упорство с четири букви - така в кръстословиците се описва думата инат. Със същото упорство знайни и незнайни инвеститори се борят да застроят всяко кътче пясък по Черноморието с неясно какви намерения.

Когато се заговори за проблемите за плажуващите в България, изпъква това, че всичко е презастроено, шумно и недобре устроено, защото дори не е предвидено как да бъдат обслужени многото гости на хотелите по Черноморието. И вместо усилията към подобряване на условията за туризъм да бъдат насочени в тази посока, те отново са насочени към превземане на още един плаж -в случая става дума за къмпинг „Юг" в залива Корал, a преди седмица - за заграбване направо на плажната ивица в местността „Фичоза" на юг от Варна.

Удивителна е и простотата, с която съответните общински власти се гърчат и обясняват всичко - в Царево (Корал) специалисти доказали, че дюните не са дюни (совите не са това, което са), а тези от Варна - че теренът „дошъл" на първа линия заради потъването на брега.

Инвеститорите, разбира се, винаги ще си намерят оправдание - този път това е, че строежът се извършва върху вече съществували бунгала (защото по неясна причина миналото винаги излиза като мотив за нарушения в настоящето).

Не е ясно и какъв уникален продукт искат да продават инвеститорите, когато уникалната природа е скрита под бетонни плочи, а "комплексите", хотелите, бунгалата и „ризортите" са един върху друг, без инфраструктура, паркинги, пречиствателни станции, и т.н. Приличат много на българи на опашка - блъскат се по принцип, без да си дават сметка, че не може на тебе да ти е добре, ако на Вуте му е зле.

Докога може да продължи това безсмислено упорство на закононарушителите? Най-лесният отговор е, че ще продължи, докато има кой да го позволи, докато корупцията сред местните власти в малките населени места продължава да процъфтява, докато има незастроено кътче край морето.

През лятото на 2014 година природата даде добър урок на всички, строили край брега - това е опасно, рано или късно строежът ще бъде наводнен, рано или късно цената за съсипване на природата ще бъде платена. Проблемът е, че дори когато в сметката влязат човешки жертви, урокът остава ненаучен.

Oще: бетон  бетон върху дюните  дюни  застрояване  застрояване на корал  корал  къмпинг  къмпинг юг  презастрояване  строителство  строителство върху дюните  строителство по морето 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.09.2010, 13:56

1 stizi | 14.04.201512:56

Гнус ме е от нашето Черноморие. Работя в туризма от 15 години и от него ме е гнус!
   

оценка

+3 -0