Какъв българин е тоя? | webcafe.bg
Webcafe

Какъв българин е тоя?

webcafeМария Панайотова
12.02.2017, 19:53 (обновена 13.02.2017, 19:50)
цветан тодоров

Снимка: © Wikipedia

Това са хора-граждани на света, за които границите, времето и пространството нямат значение. Те са едновременно българи, американци, европейци, французи.

Те са едни от големите имена на световната сцена. Чуждестранните медии се надпреварват да пишат за тях. Имат български произход и не се отказват от него. Но у нас някои „патриоти" не ги считат за българи. Защото не живеят в родината.

Миналата седмица почина Цветан Тодоров, световноизвестен интелектуалец, напуснал България през 1964 година и останал да живее през целия си живот в Париж. Философ, литературовед, антрополог и есеист, един от най-влиятелните хуманитаристи на нашето време.

В България новината от мнозина бе посрещната с въпроса : "Кой е той?" И последвалата присъда: „Какъв българин изобщо е тоя?"

Подобна е и оценката за друг творец от български произход - Кристо Явашев. Защо не идвал в България, защо се прекръстил на Кристо. Също като Цветан Тодоров, Кристо емигрира в Париж още като студент. После заминава за Ню Йорк.

Причината двамата да не се завърнат у нас обаче, по-скоро трябва да се търси в характера на времето. Те са обявени за невъзвращенци, на Кристо не му разрешават да дойде дори на погребението на майка си.

Важното е, че те никога не се отричат от българския си произход. В екипа на Кристо има много българи. Пробите на плаващите кейове на езерото Изео са направени в Созопол заедно с българския водолаз Росен Желязков.

Щеше ли Кристо да бъде Кристо, ако беше останал в България? Най-многото, което би могъл да постигне по времето на комунизма у нас, е да участва в общата изложба на заслужили артисти в Шипка 6.

Подобна е и историята на Теодор Ушев, който е номиниран за Оскар за филма „Сляпата вайша". През 1999 година той емигрира в Канада и там намира поле за развитие. Но не забравя България, както се вижда и от номинирания за Оскар филм.

Всички се радвахме от новината, че друг българин - Владимир Койлазов е награден от Академията на Оскарите в категория „Научни и инженерни технологии. Но освен в София, неговата фирма има и седалище в Балтимор, Лос Анджелис, Сеул и Токио. Успехът му идва благодарение на участието на неговия софтуер в световноизвестни филми.

Затова спорът българин ли е Кристо, творец или просто опаковчик, какъв българин е Цветан Тодоров и дали Теодор Ушев е нашенец, щом живее от години в Канада, е несъстоятелен. Това са хора-граждани на света, за които границите, времето и пространството нямат значение. Те са едновременно българи, американци, европейци, французи.

По една или друга причина те не са намерили своето щастие в родината, но това не ги прави по-малко българи. С хейт и еднозначни присъди освен да си вдигаме кръвното във Facebook, друго няма да постигнем. Нито Кристо ще стане по-малко известен, защото някой в България не го признава.

Истината е, че не можем да предложим поле за изява на големи таланти. Особено в средата, където Нане мечтае на Вуте да му е зле, и националната кауза е всички заедно да тънем в блатото.

А нещата може да бъдат по-различни. Доказа ни го Григор Димитров, който за няколко месеца ни направи толкова горди, че сме българи. Но неговият успех, както и този на всички големи българи - е плод на много усилия, пот и сълзи. Затова нека им се радваме от сърце, благодарение на тях, хората споменават с добро и България.

Oще: българи в чужбина  българия  владимир койлазов  григор димитров  кристо явашев  теодор ушев  цветан тодоров 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

20 Dear Ivan | 15.02.201721:01

Скуба, търсех си нещо в OLX и попаднах на много изгоден диск на Годжи - "Без теб". Трябва ли ти?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 01.08.2012, 16:39

19 scuba | 15.02.201719:42

Пак правя предложение за 3 (три) коментара на форумец.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

18 Dear Ivan | 15.02.201718:49

Няма от какво да съм обиден, нито от Природата, нито от Съдбата. Сещам се за други, които имат много повече основания да са им обидени, но не им се бъркам и на тях.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

17 Dear Ivan | 15.02.201718:30

Бичкия, не съм те питал като какъв се определяш, защото не е възпитано. Това си е твоя работа. Приказката тръгна от Ушев.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

16 Bichkiiata | 15.02.201716:38

Скъпи Иване

продължаваш да копаеш спри сА...
нямам нужда от твоя наратив и правилата ти за самоопределяне за да знам кой съм, оставам с впечатление, че си обиден на някой
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

15 Dear Ivan | 15.02.201702:21

Разбира се, че като по произход си от даден народ и съзнателно се смяташ от него, ти обичаш неговите качества (позволява се да си против недостатъците му Усмивка ). Но народността е етническа принадлежност, а не емоционална. Тези неща, без всякакви конвенции, се смятат за постоянни. Не може през 5 години да се запознаваш с хората ту като канадец, ту като българин. Всъщност може, но не е сериозно. Така се запознават само шпионите като Емил Боев Усмивка

Емоционално е... емоционално. Имах едно гадже, с което се смеехме, че аз фините неща ги свързвам с френската култура, а тя с английската. Може да ти е симпатична и ганайската култура. Това е емоционално.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

14 Bichkiiata | 15.02.201701:56

драги иване

много задълба, изобщо не съм предполагал, че като казвам канадец или българин е трябвало да се изразя съгласно правилата на международната конвенция регламентираща гражданство или емоционална принадлежност
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

13 Dear Ivan | 13.02.201723:15

Бичкия, да допълня, личното ми виждане (или по модерному визия) е, че не може да си хем българин, хем канадец. Човек може да има 10 паспорта, ако се намерят 10 държави, които да го позволяват, но има една народност. В случая с България и Канада възможностите са три: българин и гражданин и на Канада, канадец с български произход и просто канадец, без да се споменава произхода, ако човекът не иска. По мои наблюдения последното се използва рядко, защото, подобно на Щатите, освен индианците всеки е от някъде другаде, ако не той, родителите му.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

12 deowin | 13.02.201723:12

>претендираш да си гражданин на света

Може би да цитираш къде го правя? Щото аз не си спомням да съм казвал нещо такова.

>за всеки случай си пазиш българския паспорт

За всеки случай? Хах.
Имам само български паспорт защото изобщо не ме ограничава - мога свободно да работя и живея където си пожелая, както и правя - и следователно не изпитвам нужда да полагам ненужни усилия да си променям гражданството. Нито пък се чувствам гражданин на друга държава, че да поискам да го изразя с паспорт. Живея в щатите вече близо 20 години, можех да си взема гражданство още преди 15, и работодателите ми са ми предлагали, защото на тях би им било по-удобно. Все още не виждам нужда от моя гледна точка, да не говорим, че американското гражданство идва с тежка окова - доживотни данъци независимо от местожителството, а отказването от такова също носи съществено еднократно данъчно облагане.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

11 dedo adji | 13.02.201721:56

.... Ти българин ли си? Защо? Защото някакви си хора през историята са слагали някакви произволни граници около парче земя и се е случило да се родиш между тези граници както са сега ....

Има стотици хиляди родени и израсли в тези граници, които не се чувстват българи. Част от тях отдават верността си на една друга държава, друга част на всяко място, където могат безпрепятствено да крадат. А има и стотици хиляди, даже милиони извън тези граници, които се чувстват българи. Това с границите е остатък от средните векове, преди да се оформят нациите, когато всеки е бил поданик на някое графство или херцогство, териториални единици без връзка със сънародници. А българите са оформили първата национална държава в Европа. Владетелят се е наричал владетел на българите, а не на територия. Територията се е разширявала и свивала, цепела и разпокъсвала, но народът винаги е оставал българи.
Ушев се чувства българин и го приемаме за българин, без да придиряме за канадското му гражданство. Покойният Цветан Тодоров може би може да се смята за гражданин на света във високите сфери на интелекта. Иначе си е бил гражданин на Франция, по душа българин.
Ти, прасчо, претендираш да си гражданин на света. Но за всеки случай си пазиш българския паспорт, докато получиш американски.
   

оценка

+0 -0