Тогава по-добре да закриваме | webcafe.bg
Webcafe

Тогава по-добре да закриваме

webcafeДияна Костова
28.09.2017, 14:39 (обновена 03.10.2017, 16:18)
антон тодоров

Снимка: © Канал 3

Когато ГЕРБ включиха Антон Тодоров в листите си за парламентарните избори, помислихме, че става дума за майтап. Не особено остроумен, но пък майтап. Какво да се прави, всеки - с чувството си за хумор.

Докато го наблюдавахме как се трансформира от екзотика на задните банки в челен рупор от трибуната на парламента, осъзнахме, че вицът се обръща на подигравка.

Но когато шест месеца след началото на мандата на "Борисов 3", Антон Тодоров се оказа фаворит на ГЕРБ за председател на Комисията по досиетата, май вече на никого не му е смешно.

По почина на фините милиционерски отмъщения срещу нелоялни кадри, ГЕРБ направиха изключително "уместен" подарък по случай рождения ден на Методи Андреев на 26 септември.

Вариант 1 е ръководството на ГЕРБ наистина да вярва в "аналитичния капацитет" и "експертизата" на избраника си за КомДос, макар че доскоро самият той определяше "Бойко, Цецо, Росен и другите" като "най-мрачната част от голямата измама, известна като български преход".

Вариант 2: решили са да се освободят от баласта. С други думи - да "утилизират" Антон Тодоров, като го пратят на синекура.

И в двата случая, обаче сигналът е печален. Особено за малкото останали адекватни и мотивирани професионалисти в държавната администрация.

Комисията по досиетата се случи благодарение на моментен "глич" в системата. Колкото трудно беше извоювана, също толкова трудно беше отстоявана в продължение на 10 години, доколкото службите отказваха да предадат архивите си и всяка нова доза разкрития се оказваше "предпоследна".

2006/2007 г. беше време, в което Станишев водеше война за територия с Първанов, успя да привлече на своя страна и вътрешната, и външната опозиция, включително и ДПС.

Активна подкрепа за създаването на тази комисия дойде и от току-що прохождащата партия ГЕРБ: лично Цветан Цветанов участваше в протеста срещу опита да се спре Закона за достъп и разкриване на досиетата през декември 2006. По същото време, за живота и творчеството на Антон Тодоров май не знаеше никой извън близкия му приятелски кръг.

КомДос се създаде във времето, в което ноторни ченгета от Първо до Шесто управление на ДС си позволяваха да викат "дръжте ченгетата".

Позволяваха си да държат на къс повод зависими противници, под заплахата, че във всеки момент могат да ги ликвидират, като "скубят" компромати от богатите си, незаконни лични картотеки. Размахването на папки, листове, картончета и флашки, придобити по незнайни канали за дезинформационен натиск, се смяташе за напълно приемлива част от правилата на играта.

Абсурдното е, че върху същата "методология" започна да се гради и възходящата кариера на Антон Тодоров през 2013 г. - върху тънка основа от архивни документи се напластява дебел слой агресивни внушения с интригантска жилка, зле прикрити зад претенция за "антикомунизъм".

Да се занимаваш с дълбочинно гмуркане в личния живот и фамилната история на политически противник в търсене на шепа кал (дори не данни за съставомерно престъпление), не е дял от политологията.

Просто е жанр в "изкуството" за обезличаване на бивши хора, отдавна разработен от Държавна сигурност - "очите и ушите" на тоталитарния режим.

Това е патология на публичния живот, която всяко нормално общество би трябвало да наказва с пренебрежение, а не да толерира с постове.

Ако целта на активното мероприятие е да се маргинализира една от малкото оправдали замисъла си, работещи и автономни институции, то няма защо да се лъжем - Антон Тодоров е блестящ избор за началник на Комисията по досиетата. "Горе главата, другари"!

Но дали не е по-целесъобразно ГЕРБ да гласува "като един" в подкрепа на идеята на БСП за окончателно и незабавно закриване на Комисията? Ефектът върху репутацията й след евентуалния 5-годишен мандат на Тодоров едва ли ще е много по-различен.

Поне ще се спести някой лев за комунални разходи и осигуровки.

Oще: антон тодоров  герб  досиета  дс  държавна сигурност  комисия по досиетата 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

7 Люба6а | 29.09.201713:52

да,Севтопол, и то съвсем преднамерено Смее се
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.06.2016, 09:31

6 sevtopol | 29.09.201709:36

Някои хора в коментарите си "без да искат" използват част от езика на д-р Тони Филипов , НЕ ЛИ?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

5 Люба6а | 29.09.201703:15

до Вики:мечтай си,скъпа,мечтай!!! щом като моят братовчед стана партиен член,за да се уреди в живота,при положение,че дядо ни беше разстрелян като пде от червените червените свини-яничери-българоубийци,си направи сметката...аз не мога да му се сърдя-той се бори за оцеляване в кочината,а аз имах щастието да се измъкна от нея и никога да не бъда унижаван повече от червените поробители...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

4 Люба6а | 29.09.201703:10

уточнител-мислех те за по-точен,ни никога не е късно да се измамиш,не ли?! Този престъпник-"политолог" има такива гнусни "разкрития" по отношение на най-изстрадалите от комунистическото иго-давам пример:разрови какви говна набълва по отношение на най-тормозеният през комунистическо робство професор Янко Янков точно този "анти комунист" тодорофф...как успяват такива плужеци да се хлъзгат по мръсотията и да убедят хората,че те са "правилните"...още нещо да те светна,уточнителю:защо този измекяр има платфорам за изяви,а хора като Янко Янков,Георги Ифандиев,Георги Жеков си нямат... бой бой бой бой
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 29.04.2015, 21:11

3 Виктория Пенелопова 07 | 28.09.201721:19

Чудех се дали съм учудена от Костова?!
Дори и професионалните писачи загубиха рецепторите си за правото говорене. Много по-приемливо е мазното, усукано, тип Пирински, нищоказване.
Сори, ще има комисия по досиетата, защото много неща, които са се случвали в нашия живот и в живота на родителите ни трябва да имат обяснение.
   

оценка

+4 -1

Регистриран на: 12.09.2012, 22:25

2 Уточнител | 28.09.201720:59

БЛЕСТЯЩ ПРИМЕР за поръчкова статия.

Каквито и недостатъци да им АТ, каквито и трески за дялане, те бледнеят пред заслугите му по разобличаване на престъпленията на комунизма в последните 3-4 години.. Каквото и да говори авторката, това е най-мразеният човек сред посткомунистическата общност. Ако можеха, щяха да го удавят в какпка вода. Червените излизат извън кожата си, когато той говори в НС. Така че е възможно с този пост да се цели и неутрализирането му като силен дразнител на проруските интереси в НС...НО, така или иначе неговата стихия е архивистиката и там ще е най-полезен в борбата с комунизма, това е безспорно!
А иначе, жалко! Кафе-то е един от най-обективните сайтове, интересно как се е промъкнала такава явно поръчкова статия
   

оценка

+3 -5

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

1 Люба6а | 28.09.201715:52

този е ядосан бой луд!?!?! вие знаете,не ли?!
   

оценка

+2 -2