По една малка ракия за европейците | webcafe.bg
Webcafe

По една малка ракия за европейците

webcafeМария Панайотова
21.08.2017, 18:44 (обновена 23.08.2017, 08:34)
Политици с носия

Снимка: © Десислава Танева, Facebook

Вместо ние да облечем чужденците в народни носии и потури и да ги потопим в традиционната българска атмосфера, справка Цветан Цветанов и Валери Симеонов в традиционни одежди, вместо да защитим със зъби и нокти националното си достойнство и традиции, ние се предадохме без бой и намалихме малката ракия.

Една малка ракия и един ремонт на НДК - до момента това са главните новини за европредседателството. Оживени дискусии текат не около концепцията, девиза и трите К-та, а за малката ракия. След розовия домат посегнаха на най-святото, на ракията. Малката ракия вече ще бъде 25 грама, вярно само за събитията от българското председателство, но така се почва.

Дали италианците биха удължили традиционното си еспресо, за да угодят на чуждестранния вкус или французите биха сервирали по-малко мухлясали сирена в подобна ситуация?

Вместо ние да облечем чужденците в народни носии и потури и да ги потопим в традиционната българска атмосфера, справка Цветан Цветанов и Валери Симеонов в традиционни одежди, вместо да защитим със зъби и нокти националното си достойнство и традиции, ние се предадохме без бой и намалихме малката ракия. Без никой да ни го е искал освен това. Защо? За да сме по стандартите на чуждите гости и да не ги поставим в трудно положение, че и без това с усилие ще преглътнат аперитива за начало на тържествените вечери.

Навремето руснаците въвеждат пиенето на ракия в по-голям грамаж в България, сега западноевропейците са на път да го намалят.

И други интересни събития се очертават покрай европредседателството. 1,2 милиона лева са предвидени за рекламни подаръци. Това ще бъдат външни батерии за мобилни устройства, преходници за USB, луксозни и по-евтини шалове и вратовръзки. Особено последните са много идейно хрумване - 20 хиляди гости сигурно веднага ще се накичат с вратовръзки с нашето лого.

В социалните мрежи може да се намерят и по-екстравагантни идеи като тази на бившата журналистка Цвета Кирилова, в качеството й на умна и красива българка, да бъде избрана за лице на българското председателство. За целта е активиран цял комитет, има и официално писмо до Лиляна Павлова. Напоследък Кирилова стана известна като застъпник на идеята "Индия да си прибере циганите обратно".

Ако се търси лице, най-добре да има конкурс. Тогава и Николета Лозанова, и Сузанита и други родни красавици може да се включат. Не може да има лого и девиз, а да няма химн. Ако искаме да сме тематични, най-подходящото парче е "Ракийчице, светая мъченичице" на Черно фередже.

Но какво толкова, лого и девиз има, сайтът ще е пуснат на 1 декември."Готови сме за председателството. Нямаме слабо звено" - твърди ресорният министър Лиляна Павлова.

Дали това е така, ще се види на 1 януари, когато освен да демонстрира манджи, логистика и подаръци, България ще трябва да председателства заседанията на Съвета на ЕС. Тук ще са нужни опитни дипломати, които да успеят да балансират между позиците на 28-те страни-членки, които често са несъвместими. Освен изкуството да постигат компромиси, те ще трябва и да са запознати с европейските въпроси в дълбочина. Дано между малките ракии и ремонтите да успеем да се подготвим и за това.

Oще: бг председателство  брюксел  девиз за европредседателството  ес  заседания за европредседателството  лого  малка ракия  подаръци за европредседателството  председателство на съвета на ес  ракийчице  светая мъченичице  софия 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

1 Bichkiiata | 22.08.201717:22

след 19 години у Канада още не мога им свикна на мерките и теглилките що се отнася до алкохол и бира, не говоря за мерните единици, а за това, че моето съзнание създадено и калено в български условия не може все още да възприеме, че количеството бира от 330 милилитра може да го ползуваш за нещо друго освен като първата прекарваща глътка, и другото, сядаш в бара и си свикнал на чаша с твърд алкохол обем 100 милилитраа , да ма стандарта тук е една унция (28.4 млл), хората те гледат кат' отровени като в желанието си да изравниш твоите навици със стандарта у Сев. Америка им кажеш: "уан дабъл, дабъл, но айс, плийз!"
   

оценка

+1 -0