Силуети от един спонтанен протест | webcafe.bg
Webcafe

Силуети от един спонтанен протест

Иван Стамболов
28.01.2011, 16:05 (обновена 28.01.2011, 16:43)
тютюн

Знаят ли в София как се гледа тютюн?

„Знае ли Дянков как се гледа тютюн?! Знае ли Борисов как се гледа тютюн?! Знаят ли в София как се гледа тютюн - 3 лева килото, а на летището едно кафе е 3,60!!!".

Тези въпроси ревяха в централните телевизионни емисии гневни тютюнопроизводители, макар че и те приличаха повече на партийни активисти, отколкото на отрудени полски работници.

Начело на „спонтанния" протест стояха депутати и функционери от ДПС, които дебело подчертаха, че протестът е „абсолютно спонтанен", а те само са го оглавили. Еднакви плакати, отпечатани на широкоформатна дигитална машина с един и същ компютърен шрифт - спонтанни работи...

Един от оглавилите протеста беше с тъмни очила марка Silhouette и макар да не знам колко струва едно кафе на софийското летище, знам колко струват тези очила, защото имам същите. Струват между 380 и 400 лв., тоест малко повече от 130 кг тютюн, произведен от милите избиратели в смесените райони.

От 2002 се занимавам с Булгартабак и съм свидетел как от десетина години се знае, че премиите за тютюнопроизводителите един ден ще свършат.

Десет години е половин поколение!

За десет години човек придобива квалификация - средно специално плюс висше образование. За десет години тютюнопроизводителите можеха да се научат да правят нещо друго, след като бяха предупредени, че ще дойде време, когато няма да могат да продават насила продукцията си.

И друг път съм го писал, и друг път са ме ругали, както ще ме ругаят вероятно и сега, но за мен едно общество, което иска да просперира, трябва да бъде пазарно адекватно.

Не може някой да произвежда продукция, без да знае има ли на кого да я продаде и ако няма или пък цената не го задоволява, да иска обществото да му плаща въпреки всичко.

Ето, аз се занимавам с реклама. Ако мислех като тютюнопроизводител, щях всяка година да печатам милиони календари и да настоявам държавата да ми ги изкупува. Ако не ми ги изкупи, ще блокирам магистралата, ще ги горя на назидателни клади и ще крещя: „Знаят ли в Гърмен как се печатат календари?!".

Ако ДПС искаше да е полезно за избирателите си, щеше да им помогне да се преквалифицират и образоват, а нямаше нарочно да ги държи в полуграмотно и полугладно състояние и нямаше да ги държи в денонощен страх за поминъка им, поставяйки го в безапелационна връзка с начина, по който гласуват.

Сега, вместо да ги подстрекават да блокират магистрали (което мен ме вбесява, понеже чувствам накърнено правото си на свободно придвижване), да си разпродадат имуществото като започнат със сараите и хотелите и свършат със слънчевите очила Sulhouette, писалките и часовниците, за които друг път ще ви кажа колко струват, защото ще вземе някой тютюнопроизводител да прочете написаното и ще линчува депутата си.

Да ги разпродадат, пък току-виж се оказало, че парите ще стигнат да изкупят цялата реколта. Да я изкупят, да раздадат премии и пак да остане.

А като изкупят реколтата, да натъпчат с нея наргилетата си и да не изнервят допълнително и бездруго достатъчно нервната обстановка.
_____________

P.S. И преди да ми се нахвърлят тези, които искат да ни внушат, че българският тютюн е голямо богатство и че някой ограбва тютюнопроизводителите, нека първо проучат колкото тона тютюн внасят годишно цигарените фабрики, какво е съотношението между български и вносен тютюн в българските цигари и какво количество от изкупения по задължение български тютюн се държи няколко години в складовете и после се бракува и разпродава на безценица, за да се използва като инертен пълнеж за евтини цигари.

Oще: булгартабак  дпс  протест  силует  тютюн  тютюнопроизводители 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

16 pueblo | 01.02.201103:48

Чуди се не се измъквам.....разбира се,че тези с тоновете са на протестите,та те ако не отидат-кой? ти ако имаш да получаваш 15000 примерно ,няма ли да отидеш?
нали се сещаш,че няма как някакви хорица ор родопските села,да отидат примерно до харманли и да блокират А80...та те по далеч от съседния град през живота си не са ходили....едно време бях в казармата на гръцката граница и много добре знам що за села са в тези джандеми Смее се
а към тебе,абсолютно нищо лично,просто не е коректно всеки да разправя,че едва ли не,от неговите данъци,плащат на тютюнопроизводителите...първо вижте колко е сумата,която постъпва в бюджета от тютюневи изделия и я сравнете с тези 100млн,които вече са в миналото
сегашните протести са по различен повод........
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.01.2011, 14:29

15 streetwolf | 30.01.201118:05

pueblo, малко повърхностно измъкване. а за това в коя графа спадам, не се тревожи, ти нали си умен;)
тези българите с тоновете, били ли са на този протест?
иначе коментара за марс е готин.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

14 pueblo | 30.01.201116:58

Шокиран абе хора,що не се изселите на марс? там няма аец,там няма тютюн,там няма соя в салама,няма комунизъм,капитализъм,няма успели хора,не са чули за шенген дори,няма корупция и високи цени.........там няма нищо! но там ще се чувствате прекрасно-абсолютно нищо няма да ви пречи!!!!! Смее се Смее се Смее се
тоя отдолу щял да хване рак докато си седял на спирката?!?по-добре да го пренесат в жертва? моля?кой си ти бе ? та ти сам си се пренесъл в жертва на олигофренията си
Смее се ...и се премести от тая спирка,че не рак,ами може и акула да хванеш!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 16.07.2010, 00:29

13 Turpentine | 30.01.201111:34

С други думи е традиция, когато си купя някоя книга, една солидна част от ДДС-то, което плащам, да отиде при тютюно производителите, така че да може да се запази традицията като си седя на спирката някой напълно законно да ми предизвиква рак?! Ебаси традициите имаме, по-добре да ме принесат в жертва, по-малко ще се мъча поне.
Вместо да протестират против правителството може да протестират против изкупвача. Да си изхвърлят тютюна в знак на протест. Тогава или ще се вдигнат изкупните цени и ще са дволни, или ще се ползва вносен тютюн - което значи че нашите произвдители не са конкурентноспособни. Не можем да очакваме да живеем добре ако нашия работник произвежда по-малко за повече разходи от чуждия работник - просто не се получава аритметиката.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

12 pueblo | 30.01.201107:31

Смее се do uli4niaq vulk:ти имаш ли данни в %?????
само да ти кажа,че едно турско семейство,независимо в кой край на бг живее
произвежда по300-400кг средно на година-това е електората на дпс!
българите занимаващи се с това ,произвеждат всяка година по няколко тона!!!!!
аз познавам доста такива хора и повярвай ми ,никой не е елакторат на дпс Смее се
това са хора,които заработват по 30-40000лв на година,така,че ако искаш да не си в графата олигофрени,престани да слагаш всички под един знаменател
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.10.2010, 20:58

11 Многознайковица | 29.01.201119:34

Пляскане Миле , много си прав ... само мога да допълня , че за някои задници ( силно традиционни ) и войни дори се водят .
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.12.2010, 04:39

10 mecho | 29.01.201118:30

Да се хващат и да произвеждат биопродукция за износ. Тея турци с техния тютюн точно дпс им го купува евтино и някой печели от това изкупуване. После същи този ги дига да протестират. Точно като овце ги третират, ама те са си виновни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 03:03

9 baba | 29.01.201118:27

Костов и Пуебло:
Много добре знам какво е да гледаш тютюн и кой го гледа. В тези райони се гледаше и копринена буба, а имаше в България и памучни полета и какви ли не още други поминъци. За съжаление се оказва, че най-удобна за политическата демагогия и борба е тютюна, точно защото това е предимно поминъка на многобройния електорат на една партия.

Този дето го трият си е много прав:
то и в Афганистан отглеждането на дрога е традиция и поминък, ама я виж тука в една съседна статия до какви работи води дрогата.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.01.2011, 14:29

8 streetwolf | 29.01.201118:27

7 pueblo, а ти данни в проценти ли имаш ? покажи, и за това кои/какви го отглеждат, после може да споделиш (пак в проценти) дпс за кои/какви се застъпва. умнико ;) помогни малко на олигофрените
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.11.2010, 01:52

7 pueblo | 29.01.201117:23

Смее се abe mnogo umnici tuka be.....
koi vi e izlugal,4e tutun se gleda samo ot turci ili pomaci? koi?
aide sled kato niakoi ne e kompetenten po niakakva tema da si mul4i i da si gleda serialite.....
basi oligofrenite Бесен
   

оценка

+0 -0