За едни дружба, за други - служба | webcafe.bg
Webcafe

За едни дружба, за други - служба

Стани автор
30.06.2016, 17:52 (обновена 07.10.2017, 21:17)
нощните вълци

Снимка: © Getty Images

Преминаването на "Нощните вълци" през България е изключително гнусна провокация, която българските власти можеха да избегнат, ако желаеха.

"С нас Москва е в мир и в бой". Вероятно така пеят химна на България поне няколко родни "патриотични" организации. Една от тях - паравоенно формирование в камуфлажни униформи, наричащо себе си Военен съюз "Васил Левски", днес показа и наглед какво означават тези думи. Българските "патриоти" решиха да налагат с палки български и украински граждани посрещнали с освирквания "вълците на Путин". Ако се разминем само с това, значи сме късметлии.

Защото преминаването на "Нощните вълци" през България (по принцип и особено в този момент) е изключително гнусна провокация, която българските власти можеха да избегнат, ако желаеха. Вместо обаче да бъде забранен походът "Славянски марш", той получава негласна подкрепа от държавата и църквата - посрещане с хляб и сол от български рокери, засаждане на "дърво на обединението" в Троянския манастир, поклонение в "Александър Невски", пресконференция в Руския културно-информационен център, поднасяне на цветя пред Паметника на съветската армия, водосвет за здраве и благополучен поход, извършен от бургаски свещеник и за финал полицейски началник, изразяващ симпатии към организацията. Следващата стъпка е да поканим зелените човечета.

"Рокерите" обявяват, че целта на мотомарша е укрепването на дружбата и твърдят, че посещението им е символично, защото България е първата страна, я която са пристигнали. Последното може да бъде безкритично прието само от родните русофили, за които изминатите от "Нощните вълци" над 6000 км през Грузия и Турция не съществуват, защото е нужен символ.

Зад сладникавите фрази за "обединение на славяните", "дружба между братски народи" и "православните ценности" обаче се крие опасен прецедент. "Нощните вълци" не са просто рокерска организация, която харесва Путин. Руската опозиция ги определя като "неофициална милиция на властта". Преминаването им през България в демонстрация на "братска дружба" и под призивите за славянско и православно обединение са провокация срещу страната ни, която е член на ЕС и НАТО.

"Нощните вълци" станаха известни с участието си в разгонването на опозицията по време на антиправителствените протести в Москва през 2011-2012, а действията им по време на Антимайдана и "присъединяването" на Крим спечелиха на лидера Александър Залдостанов орден от Путин и забрана за пътуване в САЩ и Канада. За българските власти обаче това не е проблем. Ако начело на държавата бяха Георги Първанов и Корнелия Нинова, които само преди няколко дни бяха на инструктаж в Москва, да кимнем разбиращо. Очевидно не само те са готови на поклони пред Кремъл.

"Развяването на руското знаме над православния свят" обаче не е единственият проблем в този казус. След побоя в Бургас МВР дължи отговори на поне няколко въпроса, най-важният от които е "Как и защо се допуска съществуването на паравоенни организации, явно симпатизиращи на чужда държава?".

Кой разреши похода на "Нощните вълци" да мине през София по време на посещението на украинския президент Петро Порошенко у нас, което ще доведе до блокиране на голяма част от града от съображения за сигурност? Колко ще похарчи държавата, за да "стимулираме руското самочувствие" за съществуването на руска сфера на влияние? Тук идва и въпрос към МВнР: "Кой и защо издаде визи на членове на организация с подобна история?". Защото политическите демонстрации на крайни националистически идеологии в чужда държава, нямат нищо общо със свободата на движение. Още повече, че между България и Русия тази свобода не е безусловна.

А православието под руско знаме страшно много ми звучи като "Алах Акбар" преди терористична атака. Само дето "Алах Акбар"-а никой не го посреща с хляб и сол.

Oще: александър невски  българия  водосвет  външна политика  вътрешна политика  мвр  милиция  министерство на външните работи  министерство на вътрешните работи  москва  неофициална милиция  нощни вълци  православие  русия  руска култура  руска милиция  руски културно-информационен център  украйна 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

29 AlahAkbar | 02.07.201618:48

Рован, сдавай фуражката и поемай към Раша. Там обичат сатрапа Сталин и те чака светло бъдеще.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

28 Manuela Gerenova | 02.07.201617:13

Не си видял европейска заплата? Най-вероятно не си я избачкал... Чуди се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

27 Rowan | 02.07.201616:22

Благодарение на Йосиф Висарионович Русия изобщо съществува като държава и руснаците като нация, т.е. за тях е нормално да си го уважават. И изобщо не говоря за ВСВ, а за времето преди нея. За нас? Ами ако не бяхте толкова ограничени, можеше и да се замислите, дали пък присъединяването ни към западния блок навремето, щеше да е по-голям келепир? Случайно да знаете историята на Гърция докъм 70 и някоя? Жертвите през тези години? А на Италия? А ние не сме нито гърци, нито италианци, а българи. Племе, което западняците винаги са възприемали, като човешки отпадък, досадни навлеци населяващи територия, която всеки би искал да контролира, заради близостта й до проливната зона. Можеше и отдавна да са ни разформировали като държава и затрили като нация. Ама какво ли разбирам и аз, то младите и образованите колко повече неща са научили от Фейсбука…

ПП: Оф, това „европейска и демократична“ направо ме хвърли в Матрицата… Бе чак си погледнах фиша – не видях европейска заплата на него. Пък доколкото си спомням, в момента ни управлява премиер с под 15% гласували за него, ако и това е демокрация…
   

оценка

+1 -3

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

26 Manuela Gerenova | 02.07.201612:25

Патриоте, да дойдеш в европейска демократична държава с портрета на Сталин е триста пъти по-голяма провокация. То дори провокация не е точната дума...
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.09.2010, 15:20

25 Manuela Gerenova | 01.07.201619:46

Писмеността ни е особено славянска, да... Ама тази, създадена от двама гърци, или онази по-лесната, взаимствана от латинската? За един приятел питам?
Кое име е славянско? Стефан ли, Георги ли, Петър ли? Сал за един Иван може да се хванем, но не е много сигурно, понеже чифутите са виновни за всичко.
Защо говорите глупости наизуст? Някой от вас има ли представа при преселението на българите на запад каква гмеж са заварили тука? Престъпно е да черпиш исторически познания от читанката за първи клас. Па хванете попрочетете, намерете някой келеш, дето е кандидатствал с история, и му откраднете темите по история, пак ще е нещо. Славяни били... А прабългари не сте ли? Оногундури? Утигури? Как па баш славяни, а пък за другите брат'чеди ни думичка? Или щото пО така звучи - славяни сме, друго си е на ум да имаш една пищна славянка или един рус левент и да си викаш "Славянин съм бе!"? Нещо предразсъдъци ли имаме? Двойни стандарти нещо май...
И още нещо - патриотизмът във всякакви форми е крайно вредна и плакнеща мозъка докртрина. Да се гордееш къде си роден или какъв си (славянин, саксонец и прочее) е разносилно на това да се гордееш, че имаш кестенява коса - нямаш никакъв личен принос към този факт и следователно е крайно съмнително да си горд точно с това.
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 09.06.2015, 13:37

24 cheung | 01.07.201618:58

Бум, това ,което ни свързва със англо-саксонците и романите е че 3 милиона българи живеят и работят там! Не хапи ръката , която те храни!
Колко са българските емигранти в Русия?
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

23 deowin | 01.07.201618:54

>Защо ненавиждате славянството в себе си

Съществуват хора, явно различни от теб, които се чувстват достатъчно добре в собствената си кожа за да не им се налага да заимстват една или друга широка категория - славяни, християни, белокожи, мъже, хетеросексуални и т.н. - с която да се идентифицират и която да им дава липсващия им иначе индивидуален идентитет.
Хора като теб, за които идентифицирането със стандартни широки категории е начин на живот, не разбират този манталитет.

Според вас ако не се идентифицирам с славянството със всичките глуповати правила, които ви е удобно да си мислите, че следват като канон - например, безрезервно да обичаме другите славяни - то ненавиждаме славянството в себе си.
А всъщност изобщо не ненавиждаме славянския си произход. Просто не го считаме за релевантен - не определя идентитета ни и ни налага канон от ригидни правила, които трябва да следваме.
На вас ви е нужно самоидентифицирането със славянството, защото нямате друга идентичност, освен класовата. На мен и на много други хора не ни е нужно.

Сходно, това, че сме произлезли от маймуните, изобщо не означава, че трябва да се катеря по дърветата и да ям банани. Ако го правя, то е заради личен избор, а не защото считам, че маймунският ми произход (който също изобщо не ненавиждам) го изисква.
   

оценка

+1 -4

Регистриран на: 09.10.2013, 09:37

22 boom | 01.07.201618:30

Manuela Gerenova,
Вие очевидно сте горда тракийка ил французойка?! Така ли е?
Знаете ли че тракийците също са били рижави и синеоки?!
Защо не прочетете За Буквите на Черноризец Храбър - доказано български средновековен писател. А пък отец Паисий?! И още - купища извори от византийци, римляни, български и руски учени и историци от различни времена - от 17 до 21 век!!! Какво ви става, бе хора?! Защо ненавиждате славянството в себе си?! Какво му има на славяните?! Ако пък защитавате Украйна - тия пък са върли славяни! И сърбите, да, тези с кафявите предимно очи и с тъмните коси - тия пък се гордеят, че са славяни! А поляците и чехите - кажете им на тях, че славяни няма! Какво ли ще ви кажат тогава?!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 09.10.2013, 09:37

21 boom | 01.07.201618:23

Да живее славянското братство! Славяни сме си, то е ясно - език, писменост, топонимия, повечето лични имена, въобще култура и манталитет. Какво още ти трябва?! Нима имаме нещо общо с англо-саксонците? С Уелс? Със Шотландия? Ами с романските езици и нации - Германия, Унгария, Франция, Италия, Испания, Белгия, Холандия, Румъния?! Или сме изявени скандинавци - много приличаме на шведи, датчани, норвежци или исландци? Или някои ще кажат, че сме амнриканци или иранци?! Какво общо пъу имаме с тях?! Или пък сме тракийци? Нищо че те имат (имали са) съвсем друга писмена система, други лични имена, друг езиков и топонимичен корен! Въобще безмислено е да се обсъжда нашата идентичност. Освен това писменотта и книгиите и азбуката не сме ги давали на англичани ли румънци, на французи или италианци, на германци или японци?! Защо ли я даваме само на славяните, особено на тези от изтока - русите!? Защо не приемат писмеността и книжовността направо от империята- Византия, а усвояват културата чрез нас?! Не сме ли близки тогава?! Само с русите имаме най-много прилика и допирни точки. Свързани сме чрез историята и литературата. Това достатъчно ли е да се наричаме от една културно-историческа общност или не? Или трябва някакво друго доказателство?! Какво трябва още та да докажем, че това, което ни обединява и до ден днешен е славянството - език, култура, азбука и писменост. единна духовност! Гадно е другото - има платени зелени, соросоиди, правни организации, още купища фондове и историци, които си измислят и внушават, че не сме славяни, защото сме повечето тъмни и не сме славяни, защото не искаме да сме с Русия! Ами Украйна е славянска държава също..? Нали я защитавате. Какво ще кажете тогава? Славяни ли сме с нашите братя от Украйна?! Ами сърбите, черногорците, хърватите - толкова тъмни като нас, но говорят един с нас език, и се наричат славяни и никой не се съмнява там в това. Само при нас има разнобой! Стига вече! А рокерите наистина подир всичко са абсолютно нормални и естествени в желанието си да припознаят отново позагубената славянска идея, Slavia Orthodoxa, Pax Slavonic. Какво лошо има в това? Има в истината?! Защо трябва да лъжем самите себе си, че сме траки или французи като очевидно не сме! А прабългарите - защо техният език не е станал официален в Дунавска България! И колко топоними и иммена са достигнали до наши дни от прабългарите. Ние сме наследници на Стара Велика България, но народностното ни ядро е съставено от славянските племена на Дунава. Изворите само за това и говорят! Какво трябва още да го докажем това?! Толкова е просто! Казали са го още преди 10 века! Особено нашия писател Черноризец Храбър. А и отец Паисий също!
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 09.06.2015, 13:37

20 cheung | 01.07.201616:41

С удоволствие бих посрещнал псетата... така де ,вълците, със сол. Сол на калий и циановодород!
   

оценка

+1 -3