Що питаме Бойко Борисов | webcafe.bg
Webcafe

Изяжте си езика - не питайте Бойко Борисов

Емилия Милчева
16.05.2010, 10:13 (обновена 16.05.2010, 13:33)
цветан цветанов, бойко борисов

Премиерът Бойко Борисов мисли как да се стигне до фискалния резерв, защото е дошло време да се ядат готовите пари...

Министър-председателят Бойко Борисов се ядоса тази седмица, че журналистите го питат. Ужас! Той беше свикнал сам да си казва.

При това всички журналя и журналета сме толкова грешни, че не би трябвало - от срам, и възклицание с питанка да издаваме. Само да мълчим. И в тази тишина да се чува отчетливо само баритонът на Бойко Борисов. Без усилватели.

А той е страховит. В събота в Плевен журналисти изнагляха и доре не попитаха, а подпитаха премиера за коментара му пред депутатите, че вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков е сгрешил в прогнозата си за покана за еврозоната.

"Грешката е преди всичко на всички вас, които, когато през 2009 г. бюджетът е бил с 8 милиарда лева минус, вие не сте питали така предишните, а мен ме питате всеки ден. Първо е ваша грешка, после на Дянков, после моя". 

Казаха ли ни го?!

Обременени от този тежък грях, би трябвало към премиера да се протягат само едни ръчички с микрофони и касетофони и извинителни усмивки а ла "Простете, г-н премиер...".

Глътнете си езика. Не, по-добре го изяжте. Но не питайте. Ще питат само безгрешните - след справка от информационните масиви на ДАНС. Който има допуск до въпроси, да хвърли първия камък, пардон - въпрос.

Простете, г-н премиер, но кога бюджетът за 2009 г. стана с 8 милиарда минус?

Дрънкат вилици и лъжици  

А, между другото, нека Дянков греши колкото иска, като си прави сметките например за ГПР - годишният процент на разходите, ако е теглил кредит от българска банка, или за бюджета на семейството си. В прогнозата си за еврозоната (даже и) журналисти познахме и се оказахме правите... 

Ясно е, че след като властта не успя да се докопа до фискалния резерв по един начин, ще го излапа по друг. Щото арестите може да са антикризисна мярка №1, но носят точки за рейтинг, не пари - парите са на друго място. Сигурно е едно: лъжици и вилици вече дрънчат, а фиксацията на ГЕРБ към прибраните на топло плюс-минус 6 милиарда е повече от нездравословна.

А, между другото, бихте ли били така любезни да кажете, г-н премиер, как хем ще се взема от резерва, хем ще се връща с пускане на нов държавен дълг - еврооблигации, хем пък сега не е моментът да се пускат. (Справка - БойкоБорисово изявление от 14 май по БНТ.) А Симеон Дянков пък каза, че нямало проблем да се пуснат при 7-8% лихва, щото сме щели да плащаме по 200 милиона лева годишно, ако емитираме книжа за 1 милиард лева...(МВФ дава заеми при три пъти по-ниска лихва.)

Да си (кръво)пуснем малко дълг - ам чи ко муй...

Няма проблем да си кръвопуснем още малко дълг. Външният държавно гарантиран дълг (иначе казано - правителственият) към януари 2009 е бил  3.967 млрд. евро, а към февруари 2010 - 4.8 млрд. евро, което е близо 14% от БВП.

Ехеей, колко още можем да напускаме по външните пазари, докато стигне забранителната линия по Маастрихт от 60% от БВП. Затова - давайте да пускаме. Да наемем "Мерил Линч", дето правиха врътката в външния дълг, да ни спретнат и опаковат една емисийка в евро, Дянков да я презентира - и айде готово.

Само да не чете ангелогласията от конвергентната програма - прогнозите си за растеж на икономиката и спад на ДДС с 4% до края на мандата.

И да не забравя г-н вицепремиерът и министър на финансите, че отсега, като си прави тригодишната бюджетна прогноза, трябва да направи такъв бюджет за 2013 г. - последната от първия мандат на ГЕРБ, че в него да впише едно яко плащане.

През 2013-а е падежът на еврооблигациите - онези от врътката с външния дълг. 818 млн. евро трябва да плати държавата - т.е. данъкоплатците, накуп на два пъти. Плюс близо 300 млн. евро по другите дългови книжа, чийто падеж е две години по-късно. И ако добавим нови, значи сумата може и да доближи 1.5 милиарда евро.

Харчете сега, но мислете какво ще правите през 2013-а

Казано разбираемо, значи държавата трябва да има едни натрупани излишни пари дотогава в този размер. Което при почти нулев растеж тази година и поне 1.5% догодина не е ясно как ще стане. А ако се опасе и резервът, жална ни майка...

Ето затова питаме г-н Борисов, който се е нагърбил с тежката и непосилна задача, съвсем доброволно обаче, да сади наново бостана. Засега обаче виждаме да сади само тютюн, не любеници.   

Така че ако ГЕРБ ще си иска и втори мандат, да внимава с парите. Че не е добре точно за избори да се опразни държавната каса. Щат-не щат, ще трябва да ни кажат как мислят да върнат обратно парите в резерва, ако сега го остържат - и без да питаме.

Защото приватизацията им никаква я няма, освен държавните дялове в ЕРП-ата. А да продаваш в условията на криза е като да вземеш пари от вехтошар. 

Преди остъргването обаче, да натиснат още малко в посока на рязане на разходите на държавата. Защо МВР е обявило само 5% съкращения? 

Работата там съвсем заприлича на един виц. Двама полицаи, в почивката между "Лапачи" и "Сводници", решават кръстословица. "Зеленчук с три букви..." - чуди се единият. "Зелка, бе", подава отговора колегата. - Не се побира! - Е па земи по-малка!"...

В един вестник тази седмица актьорът Ненчо Илчев казва, че купува илюзии -ще прави спектакъл. Да се обърне към Дянков.

Oще: бойко борисов  бюджет  външен дълг  дълг  еврооблигации  емисия  мвр  симеон дянков  фискален резерв 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.