Робство или владичество? | webcafe.bg
Webcafe

Робство или владичество?

Webcafe.bg
27.01.2016, 20:38 (обновена 28.01.2016, 20:36)
паметник на Христо Ботев

Снимка: © БГНЕС

Всеки път, когато се повдигне патриотичната тема в обществото - Ботев и Вазов, в главата на всеки трябва да светне една лампичка: нещо важно се случва и то не в сферата на образованието.

Последните десет години дават не един и два примера за това. Под маската на родолюбието и грижата за програмите по литература и история, често се прикриват редица важни за държавата събития, от които настрана да стоят и общество, и медии.

Ето няколко от примерите:

През март 2006 година се повдига въпросът за отпадането на стихотворението „Кочо" от „Епопея на забравените" на Иван Вазов, както и други творби, свързани с насилие. Разбира се, едва ли помните, че това се случи точно в разгара на кампанията за президентските избори, на които Георги Първанов защитаваше втория си мандат и месец след обявяването на обществената поръчка за строителството на АЕЦ "Белене". За най-голяма изненада (дори за самия себе си) Волен Сидеров се оказа на втори тур на изборите срещу Първанов.

Патриотичната тема се повдигна и в друг подходящ момент. През 2010 в българския военен контингент в Афганистан презентация по случай 3 март е прекъсната - в нея е допусната „терминологична грешка" (според обясненията на министерството) - използвана е формулировката „турско робство". Това, разбира се, се превръща в основа на дебат - „Как така да е нямало робство". В този шум заглъхна процедурата за избор на консултант по проекта АЕЦ „Белене". И всичко това - само месец след ареста на Алексей Петров.

Премахват цитати от Ботев и Вазов - това е тема, която се развива в средата на август 2012 година, след като бива публикувано изследване на Комисията за защита от дискриминация, в което цитати на Ботев и Вазов са дадени като пример за дискриминация. Министерство на образованието влиза в обяснителен режим, за да успокои, че авторите няма да бъдат „цензурирани". Всичко това се случва месец след атентата на Летище „Сарафово".

Междувременно нужните подписи за референдум за строителството на АЕЦ „Белене" са събрани то БСП, а ГЕРБ предлага провеждането на избори 2 в 1 - парламентарни и референдум.

Много услужливо Ботев и Вазов отново се наместват в новините на 20 юни 2013 година - 6 дни след скандалното назначение на Делян Пеевски за председател на ДАНС и няколко дни след началото на масовите протести срещу кабинета „Орешарски".

Ботев и Вазов отново „изпаднаха", но само за кратко - през страниците на в. „Труд" в средата на октомври 2015 година - само десет дни преди местния вот и референдума за електронното гласуване, в разгара на предизборната кампания.

И нека стигнем до днешния ден. На кого му пука за доклада на Европейската комисия и проблемите в съдебната система, когато имаме „по-важни теми". Робство или владичество, вие как мислите?

Oще: аец белене  белене  иван вазов  литература  образование  събития  тодор танев  учебник  учебници  училище  христо ботев 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

3 TheRock | 28.01.201613:41

Щом в България се заговори за патриотизъм, то значи много се краде!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

2 boris | 28.01.201610:59

Земята на Ботев и Левски
отново е робска земя,
Балканът хайдушките песни
отново размирно запя.
Кой люби народа поробен
и пази завета велик
завета на Левски бунтовен,
при нас нека дойде войник!
Народната мъка разпали
в сърца ни нестихващ пожар;
затуй сме ний знаме развяли,
тъй както развял го Чавдар.
С Ботевски пламък в душата,
на Левски с духа несломим,
ний търсим в борбата разплата
и робски вериги рушим.
Министри продават народа,
палачи бесилки коват;
да вдигнем народа в тревога,
избитите жертви зоват.
Кой люби народа поробен
и пази завета велик,
завета на Левски бунтовен,
при нас нека дойде войник!
Хр.Кърпачев
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

1 Pavur Pezev | 28.01.201608:26

хохохо,точно па ''патрЕотарщините''''заглушили''протеста.по-скоро обратното-от тоя протест и разните му ''пърформънси'',галерии на одухотворени,млади и красиви десни градски трандафори,изпълваха денонощно медиите.ай сиктир.
   

оценка

+0 -1