Който разбра за радиацията, да помаха с третата си ръка | webcafe.bg
Webcafe

Който разбра за радиацията, да помаха с третата си ръка

Webcafe
21.11.2017, 18:56 (обновена 22.11.2017, 19:40)
Внимание радиация

Снимка: © Getty

31 години след Чернобил нещата не са се променили особено. Радиоактивен облак минава над Европа, а всички вдигат рамене.

„Радиация! В паника е цяла нация!

Радиация! Каква нелепа ситуация!“

(текст на песента "Радиация" на Нови цветя)

Десетилетията минават, а сякаш нищо не се променя. Няма как човек да не се замисли за това след като отново се заговори за радиационен облак, който идва от териториите на бившия СССР и спокойно прелита над Европа. А отново разбираме за това постфактум.

На 10 ноември стана ясно, че френският Институт за ядрена безопасност IRSN е засякъл облак от радиоактивно замърсяване над Стария континент. Според френските учени инцидентът вероятно е станал между 27 септември и 13 октомври в района на Русия или Казахстан.

Повече от седмица по-късно (и около месец след събитието) руската метеорологична служба все пак призна, че в края на септември в страната наистина е имало завишена радиоактивност.

Данните са за региона на Южен Урал. Там се намира комплексът „Маяк“, където се преработва отработено ядрено гориво. Засега по стара социалистическа традиция "виновни няма", ама и "опасност няма".

Миналият месец обаче властите там въобще отрекоха да има повишени нива на рутений-106.

Тази игра на скрито-покрито е пример за това, че за 31 години някои неща "в руско" са си все същите.

По света може и да хрупат моркови и чия в търсенето на вечен живот, но в Русия информацията за масово ползване не е особено на почит.

При аварията в „Чернобил“ през 1986 г. не Съветският съюз, а Швеция първа съобщава за радиоактивно замърсяване в атмосферата. 36 часа са нужни на властимащите в СССР да наредят евакуация на жителите на намиращия се до централата град Припят.

Призрачен град, който две десетилетия по-късно ни напомня за глупавата гордост на човечеството и способността ни да се унищожаваме, играейки си със сили, които трудно можем да контролираме. И какво се случва, когато не си подготвен за най-лошото и не реагираш достатъчно бързо.

У нас по това време за радиация не се говори. Пет дни по-късно се чества 1 май, хората крачат по улиците на София и другите населени места в страната, дъжд сваля радиоактивните частици на земята, а властта крие най-сериозната ядрена катастрофа в историята. О, времена, о, нрави.

Нормално е да помислим, че за повече от 30 години всички ще са си научили урока. Все пак при аварията в японската ядрена централа „Фукушима“ разбрахме почти веднага.

Но не – за радиационния фон над Европа новините идват от западни медии, а от там и в нашите. Поне ни успокоиха, че засечените в началото на ноември завишени нива на рутений-106 в атмосферата не били опасни за живота и здравето на жителите на Европа.

Хубаво успокоение, но дори опасност да имаше, какво точно щяхме да направим? Имаме ли идея какво да предприемем, къде и дали да се скрием, какви мерки могат да ни предпазят?

Такава информация липсва. Няма я в училищата, няма я и по медиите. След края на Студената война темата „ядрен риск“ не е на мода, защото в новия век „всички сме приятели“. Решението е да потърсиш нещо в интернет, но нищо чудно да попаднеш на напътствия за това как трябва да „добавиш морска храна“ в диетата си и „да пиеш повече витамини“.

А радиоактивните заплахи не идват само от възможните аварии в АЕЦ в бивша съветска република, Япония или другаде. Живеем в една абсурдна епоха, в която вманиачен по Twitter бизнесмен контролира най-големия ядрен арсенал в света, а с един друг карикатурен диктатор редовно си разменят заплахи за „огън и жупел“. А ние стоим и чакаме шоуто, все едно са фойерверки за Нова година.

Остава утехата, че ако наистина има проблем, то „всемогъщата“ Държава ще ни предпази.

Същата държава, която едва се справя с бедствия като наводненията, например, и последствията от тях. Питайте жителите на Мизия, ако изобщо им се говори за това все още.

Какво тогава ще се случи при истинска радиоактивна катастрофа? По-добре да не питаме.

Oще: радиация  радиоактивен облак  росатом  рутений  чернобил  ядрена авария  ядрена опасност  ядрена централа 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

8 sim4o | 26.11.201715:46

... "А радиоактивните заплахи не идват само от възможните аварии в АЕЦ в бивша съветска република, Япония или другаде.."
-----------------
Рутений 106 НЕ МОЖЕ да идва от ядрена централа!

Иначе има АВТОМАТИЗИРАН международен мониторинг .. в който, според международните споразумения участват и измервателните станции на ЕГАСМРО.

Ето и писано на сайта:

"1 ноября 2017 г
Росгидромет сообщает, что в соответствии с Правилами организации и ведения Единой Государственной Автоматизированной Системы Мониторинга Радиационной Обстановки (ЕГАСМРО) на территории Российской Федерации Росгидромет 12 октября 2017 года подготовил и опубликовал еженедельные данные по содержанию радиоактивных элементов на территории России .
Уровни содержания Рутения-106 были на несколько порядков ниже допустимой объемной активности для данного радионуклида критерии Экстремально Высокого Загрязнения (ЭВЗ) не установлены.
Превышение содержания Рутения-106 в пробах относительно предыдущего периода в «сотни» раз объясняется отсутствием данного радионуклида в предыдущих пробах.
Система ЕГАСМРО автоматически отслеживает происходящие изменения и информирует об этом.
Присутствие следов Рутения-106 также наблюдалось в пробах в нескольких странах Европы – в Румынии концентрации превышали российские концентрации в 1,5 – 2 раза, в Польше и Италии концентрации были на российском уровне.

Данные мониторинга ЕГАСМРО находятся в открытом доступе и еженедельно обновляются на сайтах www.meteorf.ru, www.egasmro.ru, www.rpatyphoon.ru..."

И да попитаме Уеблафенцето .. абе, ама вие нали уж сте медия???
Журналисти работят при вас-не ли?

Що се не загнете да четете данните на МАГАТЕ и ежеседмичните данни от автоматизирания мониторинг, па да ги оповестявате?

Аз се накарах на Роко и на майка му , ама като се замислих - не е тяхна работа!
То на майка му-устата и почти постоянно пълна-какво да ти оповестява женицата ..

Ама позицията на журналистите в Кафенцето е доста странна.. "те не казват никакви данни на широката публика" ..

Ами кой да казва, какво, на кого?
Нали ВИЕ сте се нагърбили с тази задача-да информирате ..!

Що за странно хленчене "кой ми сра с гащите"!

Ако не успявате в Журналистиката и не се сещате кое е то журналистически дълг - помислете си за друга работа ..

Поздрави
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

7 sim4o | 26.11.201714:52

Kenny McCormick | 22.11.201709:13
Братушките пак чупят глупомера - има радиация, ама не е от нас. Ми откъде е - от Космоса ли?.."
-------------
От тях е - без съмнение ..

Но защо рутений 107??


БЕЗ НИКАКВИ ДРУГИ ИЗОТОПИ?
Какво всъщност е станало???

Къде?
Що има такава концентрация и в Румъния?
Руснаците имат тайни лаборатории и в Тимишоара и нещо правят под носа ни .. или що?

И защо и всичкото седераст из форуми и сайтове не казахте нищо??

Ей Роко щеше да подметне на майка си - а тя можеше да информира клиентите си на Околовръстното ..


Та да кажат седерастите-соросоиди .. що мълчат ..

Данни от автоматизираната система за радиоактивен контрол са излизали и излизат ежемесечно!
Що се не четат, па да се казва на хората???

Мълчите, а?

Сган антибългарска
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

6 sim4o | 26.11.201714:45

Другата загадка освен това ЗАЩО соросоидите и техните медии НИЩО не казаха и мълчаха е - ОТ КЪДЕ СЕ Е ВЗЕЛ РУТЕНИЙ 107 все пак?

Има концентрация до казахстан и в Южен Урал, има второ огнище на концентрация в Румъния и Италия???

И защо САМО рутений??
Ако е ядрена авария би имало цезий и радиоактивен йод, а също и други вещества?

Някакви тайни заводи????
Дето нещо се прави вътре с изотопи???

И докато за соросоидите се знае защо са мълчали - щото устите им са били заети .. то загадката за рутений 107 все още не е намерила обяснение!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

5 sim4o | 26.11.201714:41

TheRock | 24.11.201709:20
Широката и мръсна руска душа.
--------------------
Aми вие бе - соросоидите?
ВИЕ и ВАШИТЕ средства за масова информация КАКВО НАПРАВИХТЕ????

Имало е данни за Румъния, за Централна Европа ... и ??

Споделихте ли ги, вие, паплач мръсна с хората?
А трябва да отварят руски сайтове!

http://www.meteorf.ru/press/news/15313/

Мръсна антинационална паплач сте и си останахте такива - соросоиди купени ..

Що мълчахте бе , що ??

Ето ги данните за рутения 107 - седмично излизат на сайтовете ..

------------------
..."21 ноября 2017 г

Росгидромет сообщает, что в соответствии с Правилами организации и ведения Единой Государственной Автоматизированной Системы Мониторинга Радиационной Обстановки (ЕГАСМРО) на территории Российской Федерации Росгидромет 12 октября 2017 года подготовил и опубликовал еженедельные данные по содержанию радиоактивных элементов на территории России за прошедший период.

Ранее при анализе отобранных проб специалисты Росгидромета обратили внимание на повышение суммарной бета-активности относительно предыдущего периода. По результатам проведенного гамма-спектрального анализа в отобранных пробах был идентифицирован Рутений-106.

Уровни содержания Рутения-106 были на несколько порядков ниже допустимой объемной активности, установленной нормами радиационной безопасности НРБ-99/2009. Отмечалось, что для данного радионуклида критерии Экстремально Высокого Загрязнения (ЭВЗ) не установлены.

Превышение содержания Рутения-106 в пробах относительно предыдущего периода в «сотни» раз объясняется отсутствием данного радионуклида в предыдущих пробах. Система ЕГАСМРО автоматически отслеживает происходящие изменения и информирует об этом.

Обнаружение даже незначительных концентраций радиоактивных изотопов на территории Российской Федерации свидетельствует о высокой эффективности созданной и эксплуатируемой Росгидрометом системы ЕГАСМРО.

Присутствие следов Рутения-106 также наблюдалось в пробах в нескольких странах Европы – в Румынии концентрации превышали российские концентрации в 1,5 – 2 раза, в Польше и Италии концентрации были на российском уровне.

Данные мониторинга ЕГАСМРО находятся в открытом доступе и еженедельно обновляются на сайтах www.meteorf.ru, www.egasmro.ru, www.rpatyphoon.ru.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

4 TheRock | 24.11.201709:20

Широката и мръсна руска душа.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

3 Бобо | 22.11.201716:54

И Горбачов и Путин са правени от една партия и реакциите им са еднакви. Комунистическо дебилни! Шокиран Чуди се Намига
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 22.11.201711:30

"...контролира най-големия ядрен арсенал в света, а с един друг карикатурен диктатор редовно си разменят заплахи за „огън и жупел“."
"Какво тогава ще се случи при истинска радиоактивна катастрофа? По-добре да не питаме."

Наистина по-добре не питай... Ако двамата луди се заиграят и решат да си премерят ядрените п*шки, няма да остане никой, който да разбере и оцени последиците от тази игра...
Има един доста тежък филм по тази тема - On the Beach (2000). Ако още не сте, гледайте го.
А по-лошото е, че ако наистина се стигне дотам, термоядрената зима няма да избие само човечеството... След милиони години може нещо друго да ходи по земята и да намира останки от много стари цивилизации...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

1 Kenny McCormick | 22.11.201709:13

Братушките пак чупят глупомера - има радиация, ама не е от нас. Ми откъде е - от Космоса ли? Смее се
Къде са Докси, Мокси, Цокси и прочее да обяснят как седят нещата и как руската радиация е най-полезната радиация на света? Чуди се
   

оценка

+3 -1