Който разбра за радиацията, да помаха с третата си ръка | webcafe.bg
Webcafe

Който разбра за радиацията, да помаха с третата си ръка

Webcafe
21.11.2017, 18:56 (обновена 22.11.2017, 19:40)
Внимание радиация

Снимка: © Getty

31 години след Чернобил нещата не са се променили особено. Радиоактивен облак минава над Европа, а всички вдигат рамене.

„Радиация! В паника е цяла нация!

Радиация! Каква нелепа ситуация!“

(текст на песента "Радиация" на Нови цветя)

Десетилетията минават, а сякаш нищо не се променя. Няма как човек да не се замисли за това след като отново се заговори за радиационен облак, който идва от териториите на бившия СССР и спокойно прелита над Европа. А отново разбираме за това постфактум.

На 10 ноември стана ясно, че френският Институт за ядрена безопасност IRSN е засякъл облак от радиоактивно замърсяване над Стария континент. Според френските учени инцидентът вероятно е станал между 27 септември и 13 октомври в района на Русия или Казахстан.

Повече от седмица по-късно (и около месец след събитието) руската метеорологична служба все пак призна, че в края на септември в страната наистина е имало завишена радиоактивност.

Данните са за региона на Южен Урал. Там се намира комплексът „Маяк“, където се преработва отработено ядрено гориво. Засега по стара социалистическа традиция "виновни няма", ама и "опасност няма".

Миналият месец обаче властите там въобще отрекоха да има повишени нива на рутений-106.

Тази игра на скрито-покрито е пример за това, че за 31 години някои неща "в руско" са си все същите.

По света може и да хрупат моркови и чия в търсенето на вечен живот, но в Русия информацията за масово ползване не е особено на почит.

При аварията в „Чернобил“ през 1986 г. не Съветският съюз, а Швеция първа съобщава за радиоактивно замърсяване в атмосферата. 36 часа са нужни на властимащите в СССР да наредят евакуация на жителите на намиращия се до централата град Припят.

Призрачен град, който две десетилетия по-късно ни напомня за глупавата гордост на човечеството и способността ни да се унищожаваме, играейки си със сили, които трудно можем да контролираме. И какво се случва, когато не си подготвен за най-лошото и не реагираш достатъчно бързо.

У нас по това време за радиация не се говори. Пет дни по-късно се чества 1 май, хората крачат по улиците на София и другите населени места в страната, дъжд сваля радиоактивните частици на земята, а властта крие най-сериозната ядрена катастрофа в историята. О, времена, о, нрави.

Нормално е да помислим, че за повече от 30 години всички ще са си научили урока. Все пак при аварията в японската ядрена централа „Фукушима“ разбрахме почти веднага.

Но не – за радиационния фон над Европа новините идват от западни медии, а от там и в нашите. Поне ни успокоиха, че засечените в началото на ноември завишени нива на рутений-106 в атмосферата не били опасни за живота и здравето на жителите на Европа.

Хубаво успокоение, но дори опасност да имаше, какво точно щяхме да направим? Имаме ли идея какво да предприемем, къде и дали да се скрием, какви мерки могат да ни предпазят?

Такава информация липсва. Няма я в училищата, няма я и по медиите. След края на Студената война темата „ядрен риск“ не е на мода, защото в новия век „всички сме приятели“. Решението е да потърсиш нещо в интернет, но нищо чудно да попаднеш на напътствия за това как трябва да „добавиш морска храна“ в диетата си и „да пиеш повече витамини“.

А радиоактивните заплахи не идват само от възможните аварии в АЕЦ в бивша съветска република, Япония или другаде. Живеем в една абсурдна епоха, в която вманиачен по Twitter бизнесмен контролира най-големия ядрен арсенал в света, а с един друг карикатурен диктатор редовно си разменят заплахи за „огън и жупел“. А ние стоим и чакаме шоуто, все едно са фойерверки за Нова година.

Остава утехата, че ако наистина има проблем, то „всемогъщата“ Държава ще ни предпази.

Същата държава, която едва се справя с бедствия като наводненията, например, и последствията от тях. Питайте жителите на Мизия, ако изобщо им се говори за това все още.

Какво тогава ще се случи при истинска радиоактивна катастрофа? По-добре да не питаме.

Oще: радиация  радиоактивен облак  росатом  рутений  чернобил  ядрена авария  ядрена опасност  ядрена централа 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

8 sim4o | 26.11.201715:46

... "А радиоактивните заплахи не идват само от възможните аварии в АЕЦ в бивша съветска република, Япония или другаде.."
-----------------
Рутений 106 НЕ МОЖЕ да идва от ядрена централа!

Иначе има АВТОМАТИЗИРАН международен мониторинг .. в който, според международните споразумения участват и измервателните станции на ЕГАСМРО.

Ето и писано на сайта:

"1 ноября 2017 г
Росгидромет сообщает, что в соответствии с Правилами организации и ведения Единой Государственной Автоматизированной Системы Мониторинга Радиационной Обстановки (ЕГАСМРО) на территории Российской Федерации Росгидромет 12 октября 2017 года подготовил и опубликовал еженедельные данные по содержанию радиоактивных элементов на территории России .
Уровни содержания Рутения-106 были на несколько порядков ниже допустимой объемной активности для данного радионуклида критерии Экстремально Высокого Загрязнения (ЭВЗ) не установлены.
Превышение содержания Рутения-106 в пробах относительно предыдущего периода в «сотни» раз объясняется отсутствием данного радионуклида в предыдущих пробах.
Система ЕГАСМРО автоматически отслеживает происходящие изменения и информирует об этом.
Присутствие следов Рутения-106 также наблюдалось в пробах в нескольких странах Европы – в Румынии концентрации превышали российские концентрации в 1,5 – 2 раза, в Польше и Италии концентрации были на российском уровне.

Данные мониторинга ЕГАСМРО находятся в открытом доступе и еженедельно обновляются на сайтах www.meteorf.ru, www.egasmro.ru, www.rpatyphoon.ru..."

И да попитаме Уеблафенцето .. абе, ама вие нали уж сте медия???
Журналисти работят при вас-не ли?

Що се не загнете да четете данните на МАГАТЕ и ежеседмичните данни от автоматизирания мониторинг, па да ги оповестявате?

Аз се накарах на Роко и на майка му , ама като се замислих - не е тяхна работа!
То на майка му-устата и почти постоянно пълна-какво да ти оповестява женицата ..

Ама позицията на журналистите в Кафенцето е доста странна.. "те не казват никакви данни на широката публика" ..

Ами кой да казва, какво, на кого?
Нали ВИЕ сте се нагърбили с тази задача-да информирате ..!

Що за странно хленчене "кой ми сра с гащите"!

Ако не успявате в Журналистиката и не се сещате кое е то журналистически дълг - помислете си за друга работа ..

Поздрави
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

7 sim4o | 26.11.201714:52

Kenny McCormick | 22.11.201709:13
Братушките пак чупят глупомера - има радиация, ама не е от нас. Ми откъде е - от Космоса ли?.."
-------------
От тях е - без съмнение ..

Но защо рутений 107??


БЕЗ НИКАКВИ ДРУГИ ИЗОТОПИ?
Какво всъщност е станало???

Къде?
Що има такава концентрация и в Румъния?
Руснаците имат тайни лаборатории и в Тимишоара и нещо правят под носа ни .. или що?

И защо и всичкото седераст из форуми и сайтове не казахте нищо??

Ей Роко щеше да подметне на майка си - а тя можеше да информира клиентите си на Околовръстното ..


Та да кажат седерастите-соросоиди .. що мълчат ..

Данни от автоматизираната система за радиоактивен контрол са излизали и излизат ежемесечно!
Що се не четат, па да се казва на хората???

Мълчите, а?

Сган антибългарска
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

6 sim4o | 26.11.201714:45

Другата загадка освен това ЗАЩО соросоидите и техните медии НИЩО не казаха и мълчаха е - ОТ КЪДЕ СЕ Е ВЗЕЛ РУТЕНИЙ 107 все пак?

Има концентрация до казахстан и в Южен Урал, има второ огнище на концентрация в Румъния и Италия???

И защо САМО рутений??
Ако е ядрена авария би имало цезий и радиоактивен йод, а също и други вещества?

Някакви тайни заводи????
Дето нещо се прави вътре с изотопи???

И докато за соросоидите се знае защо са мълчали - щото устите им са били заети .. то загадката за рутений 107 все още не е намерила обяснение!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

5 sim4o | 26.11.201714:41

TheRock | 24.11.201709:20
Широката и мръсна руска душа.
--------------------
Aми вие бе - соросоидите?
ВИЕ и ВАШИТЕ средства за масова информация КАКВО НАПРАВИХТЕ????

Имало е данни за Румъния, за Централна Европа ... и ??

Споделихте ли ги, вие, паплач мръсна с хората?
А трябва да отварят руски сайтове!

http://www.meteorf.ru/press/news/15313/

Мръсна антинационална паплач сте и си останахте такива - соросоиди купени ..

Що мълчахте бе , що ??

Ето ги данните за рутения 107 - седмично излизат на сайтовете ..

------------------
..."21 ноября 2017 г

Росгидромет сообщает, что в соответствии с Правилами организации и ведения Единой Государственной Автоматизированной Системы Мониторинга Радиационной Обстановки (ЕГАСМРО) на территории Российской Федерации Росгидромет 12 октября 2017 года подготовил и опубликовал еженедельные данные по содержанию радиоактивных элементов на территории России за прошедший период.

Ранее при анализе отобранных проб специалисты Росгидромета обратили внимание на повышение суммарной бета-активности относительно предыдущего периода. По результатам проведенного гамма-спектрального анализа в отобранных пробах был идентифицирован Рутений-106.

Уровни содержания Рутения-106 были на несколько порядков ниже допустимой объемной активности, установленной нормами радиационной безопасности НРБ-99/2009. Отмечалось, что для данного радионуклида критерии Экстремально Высокого Загрязнения (ЭВЗ) не установлены.

Превышение содержания Рутения-106 в пробах относительно предыдущего периода в «сотни» раз объясняется отсутствием данного радионуклида в предыдущих пробах. Система ЕГАСМРО автоматически отслеживает происходящие изменения и информирует об этом.

Обнаружение даже незначительных концентраций радиоактивных изотопов на территории Российской Федерации свидетельствует о высокой эффективности созданной и эксплуатируемой Росгидрометом системы ЕГАСМРО.

Присутствие следов Рутения-106 также наблюдалось в пробах в нескольких странах Европы – в Румынии концентрации превышали российские концентрации в 1,5 – 2 раза, в Польше и Италии концентрации были на российском уровне.

Данные мониторинга ЕГАСМРО находятся в открытом доступе и еженедельно обновляются на сайтах www.meteorf.ru, www.egasmro.ru, www.rpatyphoon.ru.
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

4 TheRock | 24.11.201709:20

Широката и мръсна руска душа.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 23.07.2011, 20:43

3 Бобо | 22.11.201716:54

И Горбачов и Путин са правени от една партия и реакциите им са еднакви. Комунистическо дебилни! Шокиран Чуди се Намига
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 04.10.2010, 20:33

2 Гризли | 22.11.201711:30

"...контролира най-големия ядрен арсенал в света, а с един друг карикатурен диктатор редовно си разменят заплахи за „огън и жупел“."
"Какво тогава ще се случи при истинска радиоактивна катастрофа? По-добре да не питаме."

Наистина по-добре не питай... Ако двамата луди се заиграят и решат да си премерят ядрените п*шки, няма да остане никой, който да разбере и оцени последиците от тази игра...
Има един доста тежък филм по тази тема - On the Beach (2000). Ако още не сте, гледайте го.
А по-лошото е, че ако наистина се стигне дотам, термоядрената зима няма да избие само човечеството... След милиони години може нещо друго да ходи по земята и да намира останки от много стари цивилизации...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2014, 13:35

1 Kenny McCormick | 22.11.201709:13

Братушките пак чупят глупомера - има радиация, ама не е от нас. Ми откъде е - от Космоса ли? Смее се
Къде са Докси, Мокси, Цокси и прочее да обяснят как седят нещата и как руската радиация е най-полезната радиация на света? Чуди се
   

оценка

+3 -1