Хората искат работа, а не отпуска | webcafe.bg
Webcafe

Хората искат работа, а не отпуска

Елица Николова
14.04.2010, 19:56 (обновена 14.04.2010, 20:04)
Тотю Младенов

Снимка: © Бгнес

Предложените от правителството промени, които ни задължават да ползваме натрупаните си от предни години отпуски до края на 2010 г., които иначе ще изгубим, са подигравателни

Ще станат три години откакто не съм ползвала отпуска, ако не броим уикенда, в който отскочих до едно, слава богу, луксозно родилно отделение и си починах цяло денонощие след раждането, преди сестрите да ми връчат претенциозното бебе.

И не само защото статусът „работохоличка" е доста по-адекватен от потупването по рамото „добра самотна майка" принудих собствената си майка да ползва целия си отпуск и после да излезе в неплатен, за да оптимизирам процеса по любвеобилното финансиране на сложния за България проект „дете".  

Предложените от правителството промени, които ни задължават да ползваме натрупаните си от предни години отпуски до края на 2010 г., които иначе ще изгубим, са подигравателни предвид маниакалната несигурност, с която българите стоят на работните си места. Попитайте който и да е строителен работник например и той ще ви каже, че в днешно време у нас да излезеш в отпуска е като да се оттеглиш на репетиция за ролята „безработен". Хората дори прекаляват с извънредния труд, за да запазят работата си, която - дори да не им осигурява необходимия за нормален живот доход, нито поне удоволствие или приличен имидж, все още ги пази от депресиращата и деградивна позиция на най-големите, останали без работа, жертви на кризата.

А и предвид непрестанните данни за закъсняващи или намалени трудови възнаграждения, КНСБ изтълкува поредната извратена антикризисна мярка по най-неуместния за потърпевшите начин. Синдикалните лидери запитаха дават ли си сметка управляващите какво ще се случи, ако хората масово излязат в отпуски, защото натрупаният отпуск от работещите в България бил близо 1 милиард дни.

Лично аз не се притеснявам, че в супермаркетите ще работи само една каса поради отпочиващи касиерки, защото в инерцията на оцеляването обикновеният гражданин по-скоро се пита как да оползотвори отпуската си в смисъла й на отпуска.

Ако тази мярка бъде приета, тя няма да бъде полезна на никого и за нищо. На много места заплащането на неизползван отпуск така или иначе е свръхоптимистично очакване от страна на служителя и влиза в графата „паднали отгоре пари".

Да допуснем, че хората все пак решат да си ползват отпуските. Резултатите са лесно предвидими: първо, няма повече БВП, второ - щом го няма БВП-то, няма и данъци, ерго - приходи в хазната, трето - почиващият си принудително няма пари да отскочи до плажа, за да даде едно рамо на туризма, нито да отиде на терапия в мола...

Просто ще бъде принуден да стои пред телевизора и да разсъждава:„Секс ли беше това в Биг Брадър или не беше?"      


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.05.2010, 19:54

3 nina | 01.05.201019:59

До колко тази мярка ще бъде успешна - никой не може да каже, какъв точно е очаквания резултат също. Аз обаче питам - какво ще се случи с отпуските на майките, които са по майчинство - губим ли ги или не? Каква е схемата за нас?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2010, 19:27

2 Гъорето П | 01.05.201013:17

Мега силният текст просто, стегнато, хитро, добър пойнт!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 15.04.2010, 19:25

1 darcas | 15.04.201019:32

Синдикатите, правителството и работодателските организации са еднакво некомпетентни, некадърни и корумпирани за да помислят реално за работещите. Нито една от мерките на триЧЛЕНката реално не съдейства за излизане от кризата, разкриване на работни места и дърпане на икономиката нагоре. И да си я вземат отпуската хората, после ще ги уволнят, защото бизнеса без хора, които да го вършат ще фалира. Но на кой му дреме?
   

оценка

+0 -0