Макар че е било уведомено, Министерството на финансите пропусна да прати свой представител на делото срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина | webcafe.bg
Webcafe

Г-н Дянков, що пропусна Мургина

Емилия Милчева
08.06.2010, 19:20 (обновена 08.06.2010, 21:22)
Симеон Дянков

Снимка: © БГНЕС

Министърът на финансите Симеон Дянков сигурно обмисля как да накаже виновниците,допуснали делото срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина да започне без представител от МФ

Шампионът по реформи в това правителство е страшно уморен от ролята на реформатор. Само да не беше пропуснал да натисне и копчето за старт на реформите, прескачайки от една в друга медийна изява.

Уморителната гонитба с Цветан Цветанов по пистата към сърцето на премиера за любимец №1 засега води до това, че единият си прави постамент от нелегални цигари, а другият - от белезници.

Ожесточението е толкова голямо, че след като митниците хванаха кораба с 35 милиона къса китайски цигари във Варна през уикенда, за което Дянков тутакси се похвали, на третия ден след удара МВР прати куп полицаи на Женския пазар да ловят кокошкари, дето пласират на дребно цигари на черно.

Не знам дали бензинът и разкарването им си струват 560-те хванати кутии - работа, дето е на Столичния инспекторат... Или министър Цветанов не знае, че трябва да се запушат каналите. Пласьорчетата сами ще се разкарат.  

Така или иначе, министерството на Дянков проспа старта на делото срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина, като не прати човек. И държавата - в лицето на същото това министерство, пропусна възможността да си търси нанесените от нея щети, като се конституира като граждански ищец и частен обвинител.

С подобен пропуск на Министерството на финансите, но при предишния финансов министър Пламен Орешарски, на 22 април м.г. стартира делото срещу Батко - бившия пътен шеф Веселин Георгиев.

Юрисконсултът Десислава Димитрова от МФ, която трябваше да предяви иск за нанесените вреди от името на държавата, не беше отбелязала точната сума и искът бе отхвърлен. Наложи се дори съдии да попълват знанията й в залата, че искът може да бъде уважен само в началото на процеса, а не след като МФ се запознае по-обстойно с обвинението, за да посочи конкретна сума.

Пропуски все по знакови дела. Едно от извиненията е, че юрисконсултите на държавата нямат нужния опит, рутина и познания. Но срещу Мургина просто никой не се яви - подготвен или не...

Да има една започната реформа от шампиона, да го оправдаем. Ама няма. Всичко си стои така, както го остави тройната коалиция. С изключение на следствените арести, ама и те се поизпразниха.

А може би наченатите при Станишев дела срещу хора като Батко и Мургина ще са с индулгенция при това управление? Как можах да си го помисля... Все пак налице е желязна приемственост - ГЕРБ запази като директор на НАП човека, който наследи на поста Мургина още при тройната коалиция, а преди това й беше заместник - Красимир Стефанов. 

Разбира се, Дянков си има основателни причини да проспи знаковото дело срещу Мургина, което начева  за втори път.    

Днес стана ясно, че за три четвърти от 65-те антикризисни мерки на правителството, които се разтягат от два месеца, се изискват законови промени, които пък изискват време - за подготовка, съгласуване, приемане от МС, пращане в парламента, пък там комисии за първо, после за второ четене... През това време кризата не спира да чака реформите на правителството - ако приемем мерките за реформи, а не за пожарогасител. А парламентът, както всяко лято, излиза във ваканция в края на юли.

С пет думи: я ги бъде, я не.

Но пък шампионатът по реформи върви - и в него Дянков е хем играч, хем си е жури.  

Така финансовият министър журира България като отличник по финансова стабилност. А каква стана тя - натаманеният от Дянков до 1.9% дефицит за 2009 г. се раззя до 3.9% през април. И постната пица се оказа хляб и сол.

И сега Европейската комисия смята да провери на място данните, които дава българската статистика за основни показатели - като бюджетния дефицит и външния дълг. Както каза днес еврокомисарят по икономическите и валутни въпроси Оли Рен, в Брюксел имат притеснения за статистическите данни на България.

Така и така ще дойдат хората, да вземат да оправят и методиката, по която се смята БВП и инфлацията у нас. Че и инвестициите.   

Май Дянков e шампион по стенд-бай реформи. Да не стане накрая bye-bye - и на реформите, и на реформатора...

Oще: дело  мария мургина  обвинение  симеон дянков  щети 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.