Ще ги оставите ли да правят секс безнаказано? | webcafe.bg
Webcafe

Ще ги оставите ли да правят секс безнаказано?

Драгомир СимеоновДраго Симеонов
12.01.2017, 11:18 (обновена 13.01.2017, 18:57)
Сърни и макаци

Когато имаш коментар за всичко, всъщност не коментираш нищо, освен себе си. Подреждаш света на добри и лоши, но реално се опитваш да се позиционираш ти, изгубен сред джунгла от сърни и макаци.

С две думи да припомним новината: на японския остров Якушима макаците и сърните традиционно съжителстват в симбиоза: едните брулят плодове от дърветата, другите кротко ги похапват. Класическа териториална толерантност. Изненадващо обаче млад примат решил да се възползва сексуално от чифтокопитното, което току-що нахранил и се метнал на гърба му с надежда за съешаване.

Уви, поради несъвместимост в габаритите, начинанието се увенчало с неуспех, но желанието било налице. Учените са поразени от документирането на този ексклузивен опит за междувидов секс. Информацията е съвсем прясна и от световен мащаб.

Защо ви занимаваме с нея ли? Ами защото нищо чудно да я пропуснете в потока на значимите събития, които изискват категорично мнение; нищо, че изборът на мис Хелзинки, речта на Мерил Стрийп и шпионските компромати на Путин срещу Тръмп на пръв поглед изглеждат по-съществени. Грешите, ако пренебрегнете случката, тя е напълно съотносима с изброените и също би трябвало да е повод за напоителен дебат.

Какво като познанията ни за макаците и сърните са съвсем бегли и основани на повърхностни наблюдения?! Ангажираме ли се мисловно с колизията, вече подреждаме участниците според личната ни скала на симпатията. И така неусетно сме взели страна.

Как усещате нещата? Макакът ли ви е по-забавен с неговия предприемчив хедонистичен дух и желание да разруши статуквото или съчувствате на беззащитната сърна, използвана за задоволяване на долни страсти от натрапник? Надсмивате ли се на наивния либерализъм на якушимските тревопасни, научени от маймуни да ядат каквото им разклатят и превърнати в тяхна сексуална жертва или сте готови да браните сърнешкия им стоицизъм да отстояват нормалността пред лицето на нечувана агресия?

Политическите внушения сами напират, но не са ли те неизбежната мерудия на всяка манджа, която подушим? Въпреки абсурдността на ситуацията, ние всички вече имаме мнение, при това базирано на първичните ни усещания, не на познаването на еко-равновесието из японските острови.

Срамота е да го нямаме с всичкото това място, където можем да го изразим публично. В тази новина, както и във всички останали, има кодирани базови обществени и геополитически нагласи и изборът ви кого да приемете за злодей и кого за жертва е ключов. На основата на това ваше емоционално усещане ще стъпи светонаблюдението в коментара ви. Генерализирането на тенденция след това е само на клик разстояние.

Повтаряме си мантрата, че времето изисква категоричен избор на позиция; колебанието е равносилно на мекушавост и отказ от граждански ангажимент. И това вероятно е отчасти вярно, там е работата, че в страстта си да изразим мнение за всичко „съществено", отдавна сме загубили способността да различим кое в темите наистина е важно и кое - не чак толкова. Общуването в социалните мрежи направи светът значително по-черно-бял, точно както избора на мис Хелзинки. И за първи път в историята на конкурсите за красота по-грозноватата надделява, не защото някой макак в журито има щения към въпросната сърна, а поради съществени геополитически изводи за бъдещето на света.

Никога досега заявяването на позиция не е било толкова привлекателно и не е водело след себе си такъв възторг, отрицание и в крайна сметка е оставало напълно ирелевантно. Когато имаш коментар за всичко, всъщност не коментираш нищо, освен себе си. Подреждаш света на добри и лоши, но реално се опитваш да се позиционираш ти, изгубен сред джунгла от сърни и макаци. Съмишлениците и противниците не променят нищо.

Мнението ти жадува да е едновременно общовалидно и лично твое. Никое чуждо не отговоря на същото условие. Стремиш се да обясниш света на околните, но те не те слушат, понеже имат друго обяснение. В такъв случай е истинска несправедливост да пропуснеш „важна" тема, в която да раздадеш ролите на макак и сърната на този или онзи, особено при наличието на истински макаци и сърни. Така че незаслужено пренебрегваме тази новина, прекрасно бихме могли да се скараме и покрай нея. Но ако вашето мнение е различно, с удоволствие няма да го чуем.

Oще: драго симеонов  коментар за всичко  коментари  макаци  мнение  ожесточен спор в социалните мрежи  секс между видовете  скандални новини  социални мрежи  сърни 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

2 Bichkiiata | 13.01.201702:40

по-горната бедна на витамини плява съдържа неизвестните за мен, но много привлекателни маймунско-български думи

ексклузивен
колизията
клик
ирелевантно
   

оценка

+3 -2

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

1 deowin | 12.01.201719:21

Доста добра статия.
Според мен освен желанието да се изрази мнение, което съществено се подсилва от лекотата, с която може да се осъществи, също има и желание да се опрости света, за който в наши времена ни заливат с информация, събития и факти. Когато човек дневно е изложен на 100 "новини", много от които от вида сърна/макак, става примамливо да ги обработваш като ги категоризираш с минимално то възможно усилие - тоест, класификация черно/бяло, добър/лош и т.н.. Две категории са минималният брой, който ти запазва усещането, че изразяваш лично мнение, а когато ти е толкова примамливо и неустоимо да изразяваш лично мнение по всеки въпрос, ужасно ниското качество на подобни повърхностни мнения, най-често базирани на грешни дуалности, е фактор, който можеш да пренебрегнеш и игнорираш.
   

оценка

+1 -2