Брюкселщини | webcafe.bg
Webcafe

Брюкселщини

Webcafe.bg
08.02.2012, 14:39 (обновена 09.02.2012, 12:37)
съд

Ведно с потопа и страховития студ, Брюксел не изневери на прогнозите за политическа зима.

Докладът - поредният - на Европейската комисия за напредъка на България в правосъдието и вътрешния ред, се появи на бял свят в установения срок. Мониторинговият механизъм, по силата на който ЕК наблюдава какви ги върши изпълнителната, законодателна и съдебна власт в тия две сфери, всъщност няма краен срок. Може да продължи дотогава докато съществува ЕС.

И дотогава съдебните решения у нас да не се признават в ЕС - поради корупцията, непрозрачността, липсата на ефективност, кадруването и натискът от страна на управляващите върху съдебната система. И n-тото припомняне, този път в по-остър тон, че е нужна реформа из основи, "по-специално чрез изготвянето и прилагането на предложения за реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата".

Това, което не се понрави изобщо на българското правителство, е споменаването на изборните измами. Коя власт иска да се разчуе, че е правила платена любов с електората?

Когато обикновено някому се спомене за такъв тип реформи, това означава да се срути къщата до основите и да се зида наново.

Странно е, че в отговор на конкретни критики, които вече втори доклад понатежават към прокуратурата, министърът на правосъдието Диана Ковачева казва, че докладът е балансиран и няма място за паника. Разбира се, че няма.

Никога не е имало паника - има изявления "по ред на номерата", опозицията - която и да е тя, размахва като знаме критиките, "забравила", че довчера, като управляващи, понасаше същите. Властта, която и да е тя, казва колко положителен е всъщност.

Следват козметични реформи от типа "да хвърлим малко прах на Брюксел", и после всичко се проточва... до следващия мониторингов доклад и несвършената 17 години Единна информационна система за противодействие на престъпността. Впрочем, също отбелязана в доклада.

"Във всички заведени през 2011 г. дела, свързани с измами със средства на ЕС, наказателната отговорност бе заменена с административни наказания...", пише още там.

Не ви ли напомня пълното затъмнение на разследванията и делата по измами с европари по време на тройната коалиция?

Съвършено и пълно единодушие цари в прехода. А опорочената съдебна система възпроизвежда също такива производни. Прокуратурата е вопиющ пример.

Заменете мръсната вода с чиста, и гадините сами ще измрат.

Впрочем, не ви ли липсва изявлението на иначе хапливата вицепрезидентка Маргарита Попова по доклада - всъщност критиките са насочени към периода, в който тя управляваше правосъдното министерство. Апропо - и се канеше да прави разтърсваща реформа на Конституцията...

Oще: бойко борисов  брюксел  всс  вътрешен ред  герб  доклад  ек  мониторинг  правосъдие  прокуратура  цветан цветанов 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.02.2012, 16:40

4 limula | 09.02.201215:05

Понякога излиза по-евтино и по-малко трудоемко, да събориш всичко и да зидаш наново........с чиста вода
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 09.02.201204:30

едно такова чукче като на снимката ква работа ще ми върши... да бием свините у главата, че клането много неевропейско и бая неестетически издържано. у хоремага обаче нема, а вероятно нема и да има Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 08.02.201222:46

Дали пък прокуратурата не ги хваща, за да ги пусне? Жалко е, че вместо да пропагндират държавност хора на официални постове пропагандират против самата структура на републиката - отклоняват вниманието от една институция, която е абсолютно безконтролна и хвърлят всички плюнки срещу съда. Всеки гражданин би трябвало да знае защо на Темида са й вързани очите, защо съдията не може да иска, а само да отсъжда, но някак си вината отива само и единствено там. В същото време тия ревящите срещу съда имат ли представа кой е районния им прокурор? Знаят ли въобще как е структурирана? Знаят ли, че тия замени с административни наказания например мога да станат само по нейно искане? Лошото е, че мрънкащите не само не знаят, но и не искат да повярват, че е така дори и когато им се казва, за тях съда е виновен. Не че съда няма много трески за дялане, но някак си покрай пушека забравяме, че прокуратурата днес е по-малко прозрачна дори от времето на тоталитаризма, а поради ролята, която изпълнява много лесно може да се превърне в продавач на индулгенции и на престъпници и на корумпирани чиновници и служители на МВР, но разбира се това го приказват тия дето сигурно са от БСП, няма за какво да слушаме - съда е виновен. Пожелавам на всички дървени глави от тоя тип един ден съда да е единствената им надежда да си спасят кожата от корумпиран прокурор или ченге - нищо друго няма да ги научи, че ако нещо не се говори от БТВ и правителството това не означава, че не е истина. Съжалявам, че се паля, но последната седмица два пъти влизам в безплоден разговор с подобни хора и не мога да схвана как може човек да се държи като кукла на телевизионни конци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

1 азът | 08.02.201217:13

Голяма изненада... таз пача (на плявата вицето) дали ще даде някакво обяснение ? Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0