Брюкселщини | webcafe.bg
Webcafe

Брюкселщини

Webcafe.bg
08.02.2012, 14:39 (обновена 09.02.2012, 12:37)
съд

Ведно с потопа и страховития студ, Брюксел не изневери на прогнозите за политическа зима.

Докладът - поредният - на Европейската комисия за напредъка на България в правосъдието и вътрешния ред, се появи на бял свят в установения срок. Мониторинговият механизъм, по силата на който ЕК наблюдава какви ги върши изпълнителната, законодателна и съдебна власт в тия две сфери, всъщност няма краен срок. Може да продължи дотогава докато съществува ЕС.

И дотогава съдебните решения у нас да не се признават в ЕС - поради корупцията, непрозрачността, липсата на ефективност, кадруването и натискът от страна на управляващите върху съдебната система. И n-тото припомняне, този път в по-остър тон, че е нужна реформа из основи, "по-специално чрез изготвянето и прилагането на предложения за реформа на Висшия съдебен съвет (ВСС) и прокуратурата".

Това, което не се понрави изобщо на българското правителство, е споменаването на изборните измами. Коя власт иска да се разчуе, че е правила платена любов с електората?

Когато обикновено някому се спомене за такъв тип реформи, това означава да се срути къщата до основите и да се зида наново.

Странно е, че в отговор на конкретни критики, които вече втори доклад понатежават към прокуратурата, министърът на правосъдието Диана Ковачева казва, че докладът е балансиран и няма място за паника. Разбира се, че няма.

Никога не е имало паника - има изявления "по ред на номерата", опозицията - която и да е тя, размахва като знаме критиките, "забравила", че довчера, като управляващи, понасаше същите. Властта, която и да е тя, казва колко положителен е всъщност.

Следват козметични реформи от типа "да хвърлим малко прах на Брюксел", и после всичко се проточва... до следващия мониторингов доклад и несвършената 17 години Единна информационна система за противодействие на престъпността. Впрочем, също отбелязана в доклада.

"Във всички заведени през 2011 г. дела, свързани с измами със средства на ЕС, наказателната отговорност бе заменена с административни наказания...", пише още там.

Не ви ли напомня пълното затъмнение на разследванията и делата по измами с европари по време на тройната коалиция?

Съвършено и пълно единодушие цари в прехода. А опорочената съдебна система възпроизвежда също такива производни. Прокуратурата е вопиющ пример.

Заменете мръсната вода с чиста, и гадините сами ще измрат.

Впрочем, не ви ли липсва изявлението на иначе хапливата вицепрезидентка Маргарита Попова по доклада - всъщност критиките са насочени към периода, в който тя управляваше правосъдното министерство. Апропо - и се канеше да прави разтърсваща реформа на Конституцията...

Oще: бойко борисов  брюксел  всс  вътрешен ред  герб  доклад  ек  мониторинг  правосъдие  прокуратура  цветан цветанов 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 08.02.2012, 16:40

4 limula | 09.02.201215:05

Понякога излиза по-евтино и по-малко трудоемко, да събориш всичко и да зидаш наново........с чиста вода
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

3 Mile Manolov | 09.02.201204:30

едно такова чукче като на снимката ква работа ще ми върши... да бием свините у главата, че клането много неевропейско и бая неестетически издържано. у хоремага обаче нема, а вероятно нема и да има Бесен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 08.02.201222:46

Дали пък прокуратурата не ги хваща, за да ги пусне? Жалко е, че вместо да пропагндират държавност хора на официални постове пропагандират против самата структура на републиката - отклоняват вниманието от една институция, която е абсолютно безконтролна и хвърлят всички плюнки срещу съда. Всеки гражданин би трябвало да знае защо на Темида са й вързани очите, защо съдията не може да иска, а само да отсъжда, но някак си вината отива само и единствено там. В същото време тия ревящите срещу съда имат ли представа кой е районния им прокурор? Знаят ли въобще как е структурирана? Знаят ли, че тия замени с административни наказания например мога да станат само по нейно искане? Лошото е, че мрънкащите не само не знаят, но и не искат да повярват, че е така дори и когато им се казва, за тях съда е виновен. Не че съда няма много трески за дялане, но някак си покрай пушека забравяме, че прокуратурата днес е по-малко прозрачна дори от времето на тоталитаризма, а поради ролята, която изпълнява много лесно може да се превърне в продавач на индулгенции и на престъпници и на корумпирани чиновници и служители на МВР, но разбира се това го приказват тия дето сигурно са от БСП, няма за какво да слушаме - съда е виновен. Пожелавам на всички дървени глави от тоя тип един ден съда да е единствената им надежда да си спасят кожата от корумпиран прокурор или ченге - нищо друго няма да ги научи, че ако нещо не се говори от БТВ и правителството това не означава, че не е истина. Съжалявам, че се паля, но последната седмица два пъти влизам в безплоден разговор с подобни хора и не мога да схвана как може човек да се държи като кукла на телевизионни конци.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 31.10.2010, 20:02

1 азът | 08.02.201217:13

Голяма изненада... таз пача (на плявата вицето) дали ще даде някакво обяснение ? Много щастлив Много щастлив Много щастлив
   

оценка

+0 -0