Как Борисов изпържи Нанев | webcafe.bg
Webcafe

Евтаназия на болниците

Емилия Милчева
15.06.2010, 15:31 (обновена 15.06.2010, 18:52)
Божидар Нанев

Снимка: © Бгнес

Освен на обвинението за антивирусните препарати, здравният министър Божидар Нанев стана жертва и на реформата, която премиерът стопира

Реформата в болниците се случва от само себе си. Правителството не участва в нея, най-малко здравният министър. Тя става по супер безболезнен начин за властта - на принципа на евтаназията. Или по-болезнен - отива си анестезиологът и болницата умира.

Евтаназията се прилага успешно от Здравната каса - забавя за известно време парите и се случва пак същото. Хитър трик - хем няма виновни, виновна е кризата, хем в крайна сметка броят на болниците се "преструктурира".

Тази съдба сполетява малките болници, които трябваше да бъдат закрити - или преобразувани в хоспис, спешна помощ или център за долекуване, от началото на годината. За целта властта им даде 6 месеца срок.

Започнаха протести, а от здравното министерство - начело с министър Божидар Нанев, сформираха хвърковата чета, която да разяснява на място реформата и да потушава пламъците на гнева, да не опърлят рейтинга. 

Накрая премиерът Борисов "отмени" реформата, като даде гратисен период на болните болници - от 6 месеца до 1 година, и обеща да им даде отнякъде още 350 милиона лева над бюджета за здравеопазване за 2010. Точно толкова бяха изрязани при правенето на сметките.

Една от болниците, които запазиха съществуването си със зимни протести - по улицата и във Facebook, е  болничката в Ардино. Самият министър-председател се застъпи. Сега обаче ще умре без анестезиолог...

От началото на юни си тръгнал анестезиолог и така 17 от 22-те клинични пътеки, по които болницата имала договори с НЗОК, били прекратени. Не било спазено условието за минимум двама специалисти...

В резултат лекарите, сестри и санитарки в Ардино излизат в платен годишен отпуск до края на месеца. А може и за по-дълго - ако не намерят анестезиолог, няма подновени клинични пътеки, значи няма пари, а следователно - няма и работа...

И от други болници идват сигнали за непланирани отпуски през летните месеци. Миналата седмица и болницата в Пирдоп обяви, че разпуска персонала си в отпуск - но неплатен. Причината е, че здравната каса е забавила плащанията и хората не са получавали заплати от два месеца. Преди това им платили части от заплатите. В самата болница липсват консумативи, няма храна и топла вода - за болните и персонала.

Странно обаче кога Борисов казва истината. По време на зимните протести на медиците срещу закриването на болници, премиерът заяви: "Здравна реформа се прави. И това е единственият начин. Никой в света не е приложил здравна реформа изведнъж 100% без грешка. И президентът на САЩ Барак Обама напасва непрекъснато. Пътят е правилен".

На рождения си ден, 13 юни, нацията научи от същите тия премиерски уста, че "Нанев забави реформата и сега наваксваме". Без да му мигне окото.

В същото време кадърът на премиера, избран да навакса със стопираната от самия него реформа, твърде дълго забави националната здравна карта. Сигурно проф. Анна-Мария Борисова изчаква да види до края на юни колко болници ще умрат след евтаназията, приложена им от Националната здравно-осигурителна каса. После ще представи картата, която би трябвало да ни проясни къде ще има болници и къде няма да има... 

На срещата през февруари, на която премиерът Бойко Борисов обеща на болничните директори  допълнително още 350-400 млн. лева, не каза откъде ще ги вземе. Научихме няколко месеца по-късно - от фискалния резерв. Сега Симеон Дянков е записал в актуализацията на бюджета 220 млн. лева на болниците, но само срещу реформи.

Въпросът е защо трябва да плащаме за отложените от премиера реформи. И защо Борисов изпържи Нанев... 

Oще: божидар нанев  болници  реформа 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.12.2010, 15:25

1 Илия Илиев | 30.10.201209:28

"Притури се планината" за цялата българска психиатрия!
От криворазбрана "човещина",бяха натряскани най-тежките психо-заболявания,на най-бедните,безработни и соц.слаби българи.Това е безпрецедентен акт на башибозущина и 3 милиона имгранти не са равнодушни към хилядите психо диагнози за "бедност".
   

оценка

+0 -0