Войната на малките богове | webcafe.bg
Webcafe

Войната на малките богове

Цветана ГеоргиеваЦветана Георгиева
26.06.2015, 20:54 (обновена 29.06.2015, 14:52)
любов, омраза

Проблемът е, че обществото ни е съставено от изолирани атоми, които отблъскват всички други проблеми, случки, реалности, вселени. Във хората, които злоупотребяват с правото на силата или със силата на правото

У нас авторитети няма, държава няма, други няма. Има милиони велики Аз-ове, но сред тях рядко вирее нещо много, много важно, което първо ни прави човеци, а след това всичко останало.

Нарича се съчувствие. Чувството да ти пука. Просто да ти пука за нещо, за някого, освен за собствената ти личност и свързаните с нея лица. България, няма да се учудите, е на последно място по дарения и оказване на помощ на непознат в ЕС. И също така заема обидното 118-то място в света по благотворителност от 135 държави.

Не помагаме, защото не знаем. А не знаем, защото не ни пука. Вместо да разберем, отричаме, защото е по-модерно да си вездесъщ лидер на мнение в социалните мрежи. Или обръщаме гръб, защото е по-лесно.

Нормално ли е група мъже да пребият до смърт работник, защото не им позволил да минат по забранената и още недовършена магистрала „Струма"? В участък, където все още се полага асфалт?

От непукизъм стигнахме до нихилизъм, до агресия на самообявилия се за силен срещу нарочения от него слаб. Закони няма, морал няма, отговорност няма. Има далавери, има мъже с татуировки „Сделка" на врата с латински букви - днес видях един такъв в Пловдив, има ученички, които пребиват своя приятелка, защото била по-хубава.

Не, не казвайте, че проблемът е в „лошия пример", в такива като кмета на Балчик, който си поръчва луксозен автомобил за 150 000 лева със спортен волан, в митничаря, който си стори къща на брега на язовир, във всички доказано чисти политици, които развращават хората с тяхната законова неприкосновеност.

Тук логиката е обратна, защото въпросните личности, хванали Господ за шлифера не падат от Марс.

Проблемът е, че обществото ни е съставено от изолирани атоми, които отблъскват всички други проблеми, случки, реалности, вселени. Във хората, които злоупотребяват с правото на силата или със силата на правото.

Даваме ли си сметка, че живеем в граждански феодализъм, във полу-демократична автаркия*, в собствен свят.

Атентати в Тунис и Франция? Криза в Гърция? Кво ти пука, нищо че Гърция е съсед, с което пряко ни заплашва, а Франция е на три часа път със самолет.

Какво ти пука, наистина, след като още първата стъпка не е направена - осъзнаването на собствения ти проблем.


* - автаркия - самозадоволящо се стопанство

Oще: атентати в тунис  българи  емпатия  криза в гърция  манталитет  омраза  пренебрежение  самоизолация  самочуствие  съчувствие 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

2 Крив Макарон | 28.06.201511:53

И съседите ми по панелен блок са такива. Гледат да се приберат от работа, да се изпотят като нерези, и да докопат някоя мръсница със запазена девственост. Успех, успех им желая! В което и са е отношение все ще им е от полза!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.09.2014, 10:57

1 Ван Бастен | 27.06.201509:37

Липса на уважение към човека срещу теб, непризнаване на неговото право да ти се противопостави- това е! Ще го смачкаш, я! Ще му отнемеш живота с някоя тухла, задето е ограничил правото ти да минеш там, където е забранено! Ако някой пресече неправилно- слизаш и го пребиваш, докато му крещиш, че няма да го лежиш ти него! Личността ти е над всичко, обаче както ти не зачиташ никого, така и жените не те зачитат, така и мъжете ще те пребият или ще ти извадят пистолет или нож , но ТИ го заслужаваш! Чул ли си за израза: "Не прави на другия това, което не искаш да сторят на теб"? Или беше Божа заповед, или беше мисъл на мъдър човек- не знаеш, ама КАКВО ТИ ПУКА! Замисли се! А под ''ти'' разбирай АЗ и НИЕ !
   

оценка

+3 -0