Ще се лее пот | webcafe.bg
Webcafe

Ще се лее пот

Webcafe.bg
24.05.2015, 17:51 (обновена 24.05.2015, 23:46)
къпане

Снимка: © Getty Images

Ремонтира се и се вижда - и око може да види, че и ръка да пипне

Преди няколко години в центъра на Барселона се появила огромна естакада. Никой не разбрал кога започнали ремонтните дейности, как протекли, нямало задръствания, по-големи от обикновените. Просто изведнъж всичко било готово, ново и работещо.

У нас пътища се ремонтират денем, в пикови часове, без яснота кога ще свърши тази тегоба, защото този враг - времето, все нас решава да изненада. Но пък всичко е прозрачно и видно. Ремонтира се и се вижда - и око може да види, и ухо да чуе, че и ръка да пипне.

В неделя "Топлофикация-София" поднесе летен сюрприз на своите клиенти.

Дружеството започва мащабна подмяна на 37 км. топлопроводни тръби и ремонт на ТЕЦ "София-Изток", заради което 15 общини в столицата ще останат без топла вода.

План-графикът още не е обявен, но поне се знаят засегнатите, а търговците на бойлери могат да отварят шампанското.

Срокът за изпълнение на ремонта е от май до септември, като от централата уточняват, че подмяната на тръби ще отнеме минимум 15 и максимум 40 дни в различните райони.

Ако времето не ни изненада, разбира се. Ще се лее пот, дами и господа. В неограничени количества, в широк интервал от време и, за да няма сърдити, ще има по много за всички.

Столичното парно се оправда, че ремонтът е наложителен и подобно чудо на водотръбните технологии не е правено от 10 години.

Нямаме нищо против ремонтите, особено, ако се правят по-често, по-безшумно и с малко повече информация, какъвто обаче не е случаят.

"Топлофикация-София" трябва да подменя ежегодно около 30 км. топлопроводи. От 990 км. топлопреносна мрежа обаче са рехабилитирани едва 150 км. Причината - няма пари, затова се подменят по 10-12 км. "Изключение прави 2013 г., когато рехабилитирахме 32 км. от мрежата", пишат в официално съобщение от "Топлофикация-София".

Така единствената година, в която планът е изпълнен, е наречена „изключение".

Допълват, че до 2017 г. планират да рехабилитират над 100 км. тръби, което може да намали транспортните разходи и топлинните загуби.  За останалите около 800 км от топлопреносната мрежа - ще видим, все ще им дойде времето.

Впрочем, преди дни Върховният административен съд потвърди санкция в размер от 125 220 лв. на "Топлофикация София" ЕАД за извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Накратко, дружеството забавило навлизането на нов конкурент на пазара.

Можеше някой и друг сантиметър тръба да бъде подменен с тези пари, но уви.

И докато в едни страни не забелязват кога какво се ремонтира, у нас сме свръх съпричастни. Услугите, за които плащаме на монополистите, са непостоянни, несъвършени, често неоправдано скъпи и понякога дотолкова тясно свързани с клиента, че добива усещането, че той върши услуга.

Запасете се с бойлери, бързовари, легени, кофи, канчета и джезвета, защото лятото чука на вратата, а с него и „Топлофикация" по тръбата.

Ще се лее пот, но после топла и свежа вълна ще облее софийската топлопреносна мрежа.

А вие ще си спомняте с умиление за онова лято, дето 40 дни нямаше вода, ще си пазите любимото бързоварче и най-накрая ще се амбицирате да спестите за бойлер. Вие този ремонт с пот на чело ще го изстрадате, а ония в Барселона дори не са разбрали, че го е имало. Кой е по-по-най?

Oще: вода  парно  подмяна  ремонт  софия  столица  топла вода  топлопреносна мрежа  топлофикация  тръби 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

3 Scooby Doo | 25.05.201514:55

Така както е написана статията извода е, че топлофикация трябва да строи естакади, а не да подменя тръбите за парното.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

2 gothic | 25.05.201514:15

Тъпия, понеже си признаваш че си тъп, ще ти кажа де ти е точно проблема. Не е м това че си тъп, а в това, че ти личи. И след този лиричен увод, ще ти разясня извода от статията. А той е че ТРЯБВА да се ремонтира, но не по български. Разбра ли? глупчо
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

1 тъп | 24.05.201520:01

признавам, че съм тъп, та прочетох матрялчето два пъти. и баси, пак не разбрах, ся да ремонтирват, или не? и едното лошо, и другото. ко праим? къде да протестираме?
я автора да отскочи до барцелона, както казва най великият българин, и да се метне от естакадата! Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+2 -3