Ще се лее пот | webcafe.bg
Webcafe

Ще се лее пот

Webcafe.bg
24.05.2015, 17:51 (обновена 24.05.2015, 23:46)
къпане

Снимка: © Getty Images

Ремонтира се и се вижда - и око може да види, че и ръка да пипне

Преди няколко години в центъра на Барселона се появила огромна естакада. Никой не разбрал кога започнали ремонтните дейности, как протекли, нямало задръствания, по-големи от обикновените. Просто изведнъж всичко било готово, ново и работещо.

У нас пътища се ремонтират денем, в пикови часове, без яснота кога ще свърши тази тегоба, защото този враг - времето, все нас решава да изненада. Но пък всичко е прозрачно и видно. Ремонтира се и се вижда - и око може да види, и ухо да чуе, че и ръка да пипне.

В неделя "Топлофикация-София" поднесе летен сюрприз на своите клиенти.

Дружеството започва мащабна подмяна на 37 км. топлопроводни тръби и ремонт на ТЕЦ "София-Изток", заради което 15 общини в столицата ще останат без топла вода.

План-графикът още не е обявен, но поне се знаят засегнатите, а търговците на бойлери могат да отварят шампанското.

Срокът за изпълнение на ремонта е от май до септември, като от централата уточняват, че подмяната на тръби ще отнеме минимум 15 и максимум 40 дни в различните райони.

Ако времето не ни изненада, разбира се. Ще се лее пот, дами и господа. В неограничени количества, в широк интервал от време и, за да няма сърдити, ще има по много за всички.

Столичното парно се оправда, че ремонтът е наложителен и подобно чудо на водотръбните технологии не е правено от 10 години.

Нямаме нищо против ремонтите, особено, ако се правят по-често, по-безшумно и с малко повече информация, какъвто обаче не е случаят.

"Топлофикация-София" трябва да подменя ежегодно около 30 км. топлопроводи. От 990 км. топлопреносна мрежа обаче са рехабилитирани едва 150 км. Причината - няма пари, затова се подменят по 10-12 км. "Изключение прави 2013 г., когато рехабилитирахме 32 км. от мрежата", пишат в официално съобщение от "Топлофикация-София".

Така единствената година, в която планът е изпълнен, е наречена „изключение".

Допълват, че до 2017 г. планират да рехабилитират над 100 км. тръби, което може да намали транспортните разходи и топлинните загуби.  За останалите около 800 км от топлопреносната мрежа - ще видим, все ще им дойде времето.

Впрочем, преди дни Върховният административен съд потвърди санкция в размер от 125 220 лв. на "Топлофикация София" ЕАД за извършено нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Накратко, дружеството забавило навлизането на нов конкурент на пазара.

Можеше някой и друг сантиметър тръба да бъде подменен с тези пари, но уви.

И докато в едни страни не забелязват кога какво се ремонтира, у нас сме свръх съпричастни. Услугите, за които плащаме на монополистите, са непостоянни, несъвършени, често неоправдано скъпи и понякога дотолкова тясно свързани с клиента, че добива усещането, че той върши услуга.

Запасете се с бойлери, бързовари, легени, кофи, канчета и джезвета, защото лятото чука на вратата, а с него и „Топлофикация" по тръбата.

Ще се лее пот, но после топла и свежа вълна ще облее софийската топлопреносна мрежа.

А вие ще си спомняте с умиление за онова лято, дето 40 дни нямаше вода, ще си пазите любимото бързоварче и най-накрая ще се амбицирате да спестите за бойлер. Вие този ремонт с пот на чело ще го изстрадате, а ония в Барселона дори не са разбрали, че го е имало. Кой е по-по-най?

Oще: вода  парно  подмяна  ремонт  софия  столица  топла вода  топлопреносна мрежа  топлофикация  тръби 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 30.09.2010, 17:54

3 Scooby Doo | 25.05.201514:55

Така както е написана статията извода е, че топлофикация трябва да строи естакади, а не да подменя тръбите за парното.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

2 gothic | 25.05.201514:15

Тъпия, понеже си признаваш че си тъп, ще ти кажа де ти е точно проблема. Не е м това че си тъп, а в това, че ти личи. И след този лиричен увод, ще ти разясня извода от статията. А той е че ТРЯБВА да се ремонтира, но не по български. Разбра ли? глупчо
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 06.04.2014, 22:35

1 тъп | 24.05.201520:01

признавам, че съм тъп, та прочетох матрялчето два пъти. и баси, пак не разбрах, ся да ремонтирват, или не? и едното лошо, и другото. ко праим? къде да протестираме?
я автора да отскочи до барцелона, както казва най великият българин, и да се метне от естакадата! Бесен Бесен Бесен
   

оценка

+2 -3