Е, Слави да не е по-глупав? | webcafe.bg
Webcafe

Е, Слави да не е по-глупав?

Webcafe
26.09.2017, 18:16 (обновена 28.09.2017, 15:11)
Слави Трифонов

Проектът на Слави е неясен и все още празен откъм съдържание, но далеч не е за подценяване

Кастинггът на Трифонов вече е обявен. Кандидат-почтените политици трябва да готвят CV-та, и да ги пращат на "екипа". После сигурно ще има препитване пред камера, хорово пеене на "Боят настана", и други подобни.

Само няколко месеца след парламентарните избори у нас, кухините в политическото представителство започват да подрънкват. Инертната досега работа на Народно събрание, разочарованието от поведението на някои политически лидери и техните партии, нормалното затихване на еуфорията, предизвикана от изборния маратон през последните 4 години в България са все фактори за това.

Европредседателството вещае някакво що-годе политическо спокойствие, а повечето играчи, които са извън играта в момента, се опитват да заемат подходящото стратегическо място, за да не бъдат забравени.

И ако на пръв поглед това изглежда като неподходящо време за лансиране на нови политически проекти, една немалка част от гражданите в България продължават да се чувстват чужди на собствената си държава и все по-ядосани от този факт.

По същия начин в Германия AfD (Алтернатива за Германия) от втория си опит успя да спечели над 13% от гласовете в страната, въпреки че нашият човек е по-близо до опита на Бепе Грило в Италия.

Около 8% от българите (предимно млади хора, живеещи извън големите градове - по данни на "Алфа Рисърч") в момента казват, че биха гласували за "друга" политическа партия извън добре познатите участници на последните избори.

Не е трудно да се досети човек, че в голямата си част те биха подкрепили евентуалния политически проект на Слави Трифонов, обявен наскоро.

Сега със своеобразния "кастинг за бъдещи политици", лансиран от водещия, се очертава ново разпалване на вниманието около него и превръщането му в значимата извънпарламентарна опозиция не само на правителството, но и уж на целия политически елит досега.

Макар и в процес на разработване, проектът на Слави Трифонов достига до крайните си потребители - антисистемно настроените хора, които за пореден път искат някой да ги "оправи".

Поетът с китара Жорж Ганчев пя, кара се от екрана и изкара два мандата в Народното събрание. Волен Сидеров се гневи на евреите и циганите,  бори се с лайната на НАТО по крайбрежието на Лозенец, а накрая вдигна сватба, за която Франсис Форд Копола само може да си води бележки. Николай Бареков си дра ризата от екрана, плаши селяните с тракторите, обеща таблети на младите и нови зъби на бабите, а сега изнася демокрация в Африканските страни от името на ЕС.

Е, Слави да не е по-глупав?

Неговите послания за силния мъж, който държи на думата си и ще дойде, за да постави нещата на мястото им със здрава ръка, не са насочени към градските елити и това кара много хора да го подценяват. Ама те "градските елити" всичко подценяват, така че и това няма да е за сефте.

Целият мач вече е игран - и обаятелният медийно захранван образ, и борбата срещу статуквото, уволненията на "Бойко", не-тата на корупцията. Дали мъдрият български народ е готов да се препъне за десети път в един и същи камък? Разбира се, че да.

Само още едно съображение. В момента всички са на власт, и липсата на опозиция не изглежда красиво. Може пък Слави да помага на тази кауза - да не се излагаме пред чужденците.

Oще: политейнмънт  политически проект  проектът на слави  развлекателна политика  слави  слави трифонов  шоуто на слави 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

14 скучко | 28.09.201711:16

Ха, ха каква "политическа класа" ви се привижда бе!? Та нали веднага след Освобождението (1878г.) т.н. политическа класа е съставена от "поборници", хора които обличат във власт и пари хайдутлука си. Стига художествена литература, прочетете малко публицистика и документалистика, и ще разберете кой и защо е въоръжил новосъздадената българка армия с пушки изхвърлени от употреба от Австрия, кой министър е парцелирал София ,заграбил имоти, а после ги продал на собствената си държава за градеж на обществени сгради и др. в "ползу роду" дела! А чорбаджийските наследници задължително са пращани в Европата да прихванат ум и разум, голяма част от тях без обратен билет. Впрочем, традицията продължава и до днес.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.07.2011, 17:30

13 Люба6а | 28.09.201703:24

деовине,ще ти го кажа в прав ред,без заобикалки-ще ти трябва мнооооого време да постигнеш това за което мечтаеш: чалгариецът е съсипан роб със 7 вековен трудов стаж!!! ти продължавай да си мечтаеш тук за някаква 'промяна' в съзнанието!? този,който е разбрал за какво пиша,вече не живее в кочината-останаха комунистите-мошеници-крадции убийци,циганите и пенсионерите,които няма къде да отидат,но ги хранят техните деца-имигранти Отегчен
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

12 deowin | 27.09.201722:10

Според мен през последните 25 години на българската политическа сцена е имало достойни политици. Не много, но е имало.
Правилният въпрос, според мен, е защо са толкова малко и защо във властта успяват да се наложат и установят точно най-отвратителните, мерзки, нагли и безпринципни хора. Не мисля, че отговорът е някой от стандартните, които екстернализират вината и я прехвърлят насам-натам, но никога върху най-очевидната причина - българските граждани, от средите на които всички тези политици произлизат, и които ги избират година след година.
Колкото проста, очевидна и задоволяваща бръснача на Окам да е тази причина, толкова е и неудобна, защото сочи към точно едно конкретно решение - промяна на манталитета на всеки от нас.

Изобщо не е трудно да видиш за какво говоря - стига, например, бегло да се огледаш наоколо и ще видиш куп проявления на точно този манталитет, който е нужно да се промени. Можем да се крием от него, можем да отричаме фундаменталните му проблеми, но това това е само фалшиво успокоение на душата. Дълбоко в себе си всеки поне бегло осъзнава проблемите си. Далеч не всеки има силата да ги признае пред себе си, камо ли пък публично, камо ли пък да работи над тях, камо ли пък да ги разреши. А точно това е нужно.
Ерго стабилността на сегашното статукво.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

11 BaronVino | 27.09.201721:34

Деуин,

И все пак, към днешна дата лидери нямаш в България както и политическа класа, съгласен ли си?
Класа, която е натрупала активи и положение без олигархо-полит кръгове и чадъри. Класа която има изградено чувство за Българщината, родолюбие и отношение към обществото в тая държава с поколения. Дядо-баща-син, упраленци.
Имаме такова нещо като Бареков за евро-депутат подяволите, какво има да говорим?!
Да споменавам ли други кариактури с власт в момента. От село на жълтите павета и с претенции. Не става..
Сега Славчо, който до ден днешен се гордее с познанството си с умрелите вече мутри на прехода, кастинг за полтици ще прави. Порно,...
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 04.05.2014, 00:32

10 МарКом | 27.09.201721:33

Тоя път анализа е болезнено точен...
И ще трябва да се съглася и с deowin и с BaronVino и с другите...
От години разправям че в България няма дори свестен топ мениджмънт камо ли държавници.

По повод дъното - ето един стар виц от около 15г.
"Попитали Радио Ереван: - Българите кога ще стигнат дъното?
Радио Ереван отговорило: - Те вече го стигнаха, но сега копаят надолу!"
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

9 deowin | 27.09.201721:16

>можехме да бъдем прекрасна държава, нио геополитическата ни история + десетки полтически боклуци ни съсипаха

Аха.. а Хитлер можеше да е прекрасен художник.
Този вид апологетика е доста стандартна, но все пак грешна.
Има причини Хитлер да е станал точно това, което е станал, и те са свързани с него.
Сходно, българската държава я съсипаха тези, които я управляваха - българските политици, избрани от българския народ. Не въпреки българското трудолюбие, ученолюбие, постоянство, социални и работни привички и нрави, а точно заради тях. Българи, българи, и само българи.
Всичко друго са оправдания, които, да, успокояват съвестта, но на много солена цена - собственото ти достойнство и интегритет.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 11.10.2016, 10:21

8 BaronVino | 27.09.201721:01

Политическата класа отдавна липсва в България. Изчезна някъде там с края на Царска България. Ако трябва да съм обективен, при СОЦ-Бг все още имаше някой друг ошлайфан кадър с интелект, но комунист уви...
След 89та, всичко е: пишман десиденти, препрани комсомолци и пешки под контрола на каквото е останало като генарилитет от бивша НРБ. (Все още има не малко живи пагони)
Да оправляваш държава във вътрешен и външен аспект е сложна работа която на запад или се предава от поколения (дядо му и баща му били министри той какъв да е?) или влиза начело големия бизнес като лица които оправяляват милярди капитал и хиляди хора.
Ние нямаме нищо от тези 2 варианта.
Както каза Девин долу, поредното яхване на изтрадалия народ с евтин популизъм стил "Йовано, Йованке" и "България на 3 морета"
Тъжно ми е.....можехме да бъдем прекрасна държава, нио геополитическата ни история + десетки полтически боклуци ни съсипаха.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

7 deowin | 27.09.201721:00

Борисов го споменах, макар че му е малко рано - все още трупа. Другите, които си изброил, също.
Ако държиш да ги разпознаеш преди да е станало твърде късно, има един не твърде силен, но все пак показателен признак - корпулентност. Според мен не е случаен фактът, че огромната част от най-гнусните твари в българското политическо блато са особено обемисти. Не, не е просто защото имат пари и могат да си купят много храна. Има далеч по-важни причини, част от които са същите причини, заради които бедните американци са особено затлъстели.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

6 Вълков | 27.09.201720:37

deowin ,а Бойко, Цветанов ,Цацаров,Симеонов,Каракачанов ,айде да не ги изброявам, че ще ми свърши мастилото къде са???????????????????????
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 14.09.2011, 21:56

5 deowin | 27.09.201717:52

>Е, Слави да не е по-глупав?

Не мисля, че в случая става въпрос за глупав или не.
Да обяздиш с евтин популизъм първичните инстинкти на лесно податливата (и огромна) част от народа за собствена облага не е точно симптом на остър ум и интелект. На съвсем друго е симптом.
А кой политик е ползвал реториката си единствено с тази цел може тривиално да се наблюдава след факта - къде са днес Бареков, Сидеров, Борисов, Доган и къде са Костов и Кънев? Популистът ще го познаете по пищните сватби и синекурните длъжности. След факта, за съжаление, след като се е облажил на ваш гръб, но все пак има безгрешен начин да го разпознаете.
   

оценка

+0 -0