Юмрукът на народа | webcafe.bg
Webcafe

Юмрукът на народа

webcafeДияна Костова
07.07.2015, 21:14 (обновена 09.07.2015, 09:55)
мвр насилие в господари на ефира

Снимка: © НТВ

Този случай е толкова абсурден, че заслужава клинично описание

Няма начин да не сте видели клипа с бруталеската на МВР, в която петима униформени възстановяват "реда и нощната тишина" в София с крошета и ритници.

Юмрукът на народа от Първо РПУ попаднал на сигнал за непристойна свада между леко почерпени влюбени и се мобилизирал да правораздава.

При това шамарената фабрика не била достатъчна - безобидната разправия била квалифицирана като хулиганство, с перспектива за двугодишна командировка в Софийския централен затвор. Добре, че някой любознателен дознател не се е сетил за раздел "Престъпления против мира и човечеството" в НК...

От вълнение (или по-скоро благодарност за прекратеното разследване), арестантите "забравили" да се оплачат от биещото сърце на Партията... пардон, Родината.

Сигнал обаче е подаден - по телевизора. Цялата батална сцена била увековечена за поколенията от нечия будна съвест, която половин година не намира време да подаде официална жалба срещу биячите, ами сезира "Господари на ефира".

Най-накрая се включва и прокуратурата - която в опита да си измие ръцете от своеволието на фуражките, решава за уместно да публикува всички подробности за жертвите - включително и имената им.

Обърнете внимание: не на побойниците, а на битите.

Бъдете сигурни, че цяла армия от "разследващи журналисти" вече дебне пред вратите на комшиите им, докато всеки среден сеирджия ги профилира през Фейсбук.

Този случай е толкова абсурден, че заслужава клинично описание.

Жертвите на побоя мълчат гузно, защото са убедени, че няма как да докажат правотата си. Убедени са, защото няма как да знаят, че има свидетели на престъплението. Няма как да знаят, защото свидетелите си траят и чакат да им дойде редът по телевизията.

Онези, които са задължени по закон да докладват за подобни извращения - полицаите, наблюдаващи тъпо побоя - са предпочели да се скатаят колегиално.

На никого от тях не му хрумва да потърси защита от държавата, защото са откърмени с желязната логика на родния Параграф 22: ако полицията те смачка, можеш да подадеш жалба - но ако подадеш жалба, е твърде вероятно полицията да те смачка (спомнете си какво се случи с Борислава Латинова).

В крайна сметка излиза, че цялата скъпоструваща система на правораздаването е станала вкупом непотребна, заместена от онлайн-наказателни команди и все по-жадни за сензации медии с широка пропускална способност - там, където всеки е виновен до доказване на противното, а всяка присъда се издава от последна инстанция.

МВР отдавна трябваше да се прочисти от всички латентни мутри под пагон и от хора, чиято единствена мотивация за служба, е ранната пенсия - поне да не корумпира и малкото останали добросъвестни служители.

Но усилия трябва да се направят и от другата страна. Иначе сме обречени да се бомбардираме с къси разкази за брутализми без последствия - докато не дойде и нашият ред на паважа.

Oще: борислава латинова  брутален арест  господари на ефира  жертви  мутри под пагон  параграф 22  побой  полицейско насилие  престъпление  прокуратура  свидетели 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

17 dedo adji | 09.07.201516:44

П.П. Изненада. И Дияна Костова можела да пише смислени матариали.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

16 dedo adji | 09.07.201516:29

Роуане, по изключение ще защитя евро-атлантическите ценности и по-точно гражданския контрол над полицията. Примерите от братска Америка, които ни привеждаш са нарушение на горните ценности, с което и там се борят. (не особено успешно) Четирима полицаи срещу едно момче и едно момиче СА по презумпция виновни, даже и ако клиентите им са подпийнали и са вдигали прекален шум. Че си викат и подкрепление.(backup) Същите юнаци с похвална съобразителност заобикалят циганските сватби на разстояние, на което не се чува шум.
А призивът на статията да се изчистят мутрите с пагон са смешни - че кой ще остане. След зората на демокрацията, когато се заговори за граждански контрол над полицията, всички по-окумуш напуснаха и се захванаха кой с частен бизнес, кой с охранителна дейност, кой с откровен бандитизъм. Със запазване на връзките с апарата. Остана старшината Чобанов, който ако му вземат палката или слънчогледа гладен ще умре.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

15 AlahAkbar | 08.07.201523:23

Нищо изненадващо - савецките тролове бранят родната милиция, дето бие тия дето и плащат заплатите...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 10.12.2010, 06:25

14 Bichkiiata | 08.07.201520:20

Rowan

в USA ченгетата стрелят, щото достат често заподозряната страна се оказва по-бърза и въоръжена, мога ти кажа, че е тез български фатмаци ако си нямат работа с раята в България, а със северноамерикански улични "леко" въоръжени хулигани състава им ще намалее на 60% за една година, така че тез дето ги глеаш на видеото да смилат безпомощна възрана с белезници жена на земята нямат нищо общо с евроаталническите ценности както там ги плещиш, тез имат вдълбоко вкоренения ДНК за безнаказаност на ДС и МВР отпреди 1989 година...
   

оценка

+9 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

13 Дракон с кисело зеле | 08.07.201519:09

Хайде авторката да не намесва Борислава Латинова - въпросната кифла се оплете в собствените си лъжи толкова грозно, че няма на къде повече.

Що се отнася до конкретния клип... Знаех какво ще видя, още преди да го гледам. За нещастие, ставал съм свидетел на някои неща, заради които не се учудвам. Петьо Николов, ходи се гръмни. Никой не заслужава бой заради вдигане на шум. Роуан, и ти ходи се гръмни. Сравненията с Америка са напълно несъстоятелни.
   

оценка

+3 -1

Регистриран на: 07.09.2014, 01:52

12 obi1 | 08.07.201517:00

Само да добавя... Когато почнат да назначават полицай по умствен, е не по роднински капацитет, само тогава родното мвр ще се оправи. То не можеда сложиш мега прост човек на позиция която трябва да реагира на променливи настроения. В този случай забелязвам 2 мега грешни подхода. 1во никога полицай не трябва да се обръща към човек на ТИ, винаги полицаят трябва да говори на ВИЕ. 2ро момичето не е представила лична карта и да следкато токазва да представи карта прибират я за справка. Но по този грозен начин ли трябва да става? Определения и обръщяния като "пръдло" са просто недопустими. Тази проверка трябва да протече по един определен ред. Добра вечер имаме сигнал за нарушаване на реда, можели лична карта.
-Не отказвам да дам лична карта.
-Госпожице, ако не дадете лична карта, ще се наложи да Ви задържим до установяване на самоличността Ви.
-Добре, задръжте ме тогава.
И това е всичко. Просто трябва да се назначават нормални хора, а не такива комплексари който на въпроса: Защо искаш да станеш полицай? Отговарят, защото това ми е детската мечта. Демек: цял живот съм чакал да сложа пагона и да мачкам слаби хора под закрилата на закона. Това е трагедията на тази страна... Ако се замислите ще разберете че всеки облечен във власт се държи като тези полицай, по един или друг начинУсмивка Аз често се замислям, защо сме такива, и изводът е, че всеки уважаващ себе си човек, който мисли за себе си като индивид способен да се развие различно в положителна посока бяга от такава власт. Аз като човек, не искам да съм с пагон и да бия хора като тези, а искам да имам 3 квадрата площ за мен и малак бизнес който да ме храни... но човекът облечен във власт идва и ме спъва по всевъзможни начини. Включително и пагони който идват сядат и ядът и накрая казват за МВР няма ли безплатно. Ами не няма безплатно, нито за МВР, нито за никой, защото в НАП представителни за МВР не приемат.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 11.05.2010, 18:26

11 Крив Макарон | 08.07.201516:44

Полицаите успешно са "обезвредили" обществено опасни младежи, като по този начин са измили срама си от неуспешно положените годишни изпити по физическа подготовка, както и скалъпените оценки относно правната им подготовка. На практика повечето полицаи не биха мохли да надбягат дори трикрако куче, или 12 годишно момче, а по отношение на правните си познания могат да съперничат на всяка домакиня, която следи новинарските емисии, и редовно посещава форума на бг-мама.
Но за радост има кой да ни пази от пияни младежи, и да ги превъзпитава подобно на съдия Дред. Все пак нека да признаем, че родителите допускат много пропуски във възпитанието, и тогава идват на помощ на всяко момиче по четирима униформени, които успешно заличават пропуските на родителите.
Да, има и друга страна на медала (дано да е златен) по уличен побой. Уличните униформени бойци най-много ги е страх от израза "не знаеш на кой ще попаднеш", и затова когато видят някой самозабравил се простак да прави каквото си иска, героите извенъж започват да се чувстъват уморени, или да ги боли глава. Все пак да не забравяме, че ежедневно работят в стресова среда, и трябва да си пазат нервите. Затова са стигнали до простичката формула: спи в колата, ако има кой да те събуди, ще трябва и нещо да свършиш.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 02.09.2010, 17:28

10 Rowan | 08.07.201515:57

Нали искате евро-атлантически ценности бре, к‘во ревете! Я погледнете в Тубето, в братска Америка за далеч по невинни прегрешения разстрелват като куче насред оживена улица и на никой не му пука.

Отделно, не може хем това в онова и душата в Рая. Като искате либерализъм и граждански диктат над институциите, нормално е полицаите да се държат като бандити. За всеки арест ги разследват за полицейско насилие, нацията вярва на една разревана курвичка и задочно осъди полицайката, преди години някаква алкохоличка – наркоманка се беше запиляла в с двама в Борисовата и пак полицията излезе виновна, че няма до всяко дърво полицай, щото пияните наркоманки да могат да се съвкупяват спокойно в храстите, още да изброявам ли?

Щом за вас полицаите са по презумпция виновни, нормално е да се държат по този начин. Поне да има за какво да ги разпвате после. Кога се научите да уважавате институциите, тогава ще има и свестни хора в институциите. При това отношение на медиите и обществото към професията на полицая, само боклуци ще кандидатстват за нея. Каквото си поръчвате, това получавате.
   

оценка

+1 -6

Регистриран на: 12.10.2010, 11:52

9 Dimitar Stamboliyski | 08.07.201515:00

Верую!

Значи, ако видя някой да залита,
стрелям, после който има к'во - да пита.
Моето си бе самозащита! Смее се
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.09.2014, 01:52

8 obi1 | 08.07.201514:34

Умряла работа! Полицайте се държат като мутри, може би защото младежите са били пияни. Шефът на 1во т.н скъсан пагон е повишен. Младежите са задържани. Тези оператори може да пускат клипът късно, но по-добре късно отколкото никога. Освен това по-добре на господарите, а не на полицайте. Ако този клип се даде на полицията, то мигновенно операторите ще съжалят,че са го снимали и огласили. Операторите най-много да ги обвинят в нещо или още по-страшно да почнат да им ровят вживота за да кажат... Операторите пушат трева, освен това един от тях е задържан преди години за дребно хулиганство, каквото е обвинението и на пияните прибрани младежи. За това от МВР мислим, че този клип не е доказателство. След което въпросните оператори ще бъдат притеснявани от следователи и т.н да дават показания през 3 месеца. Системата е имряла...ромите си крадат на воля, политиците си усвояват на воля, мвр си бие на воля, нагъзени са само слабите хора.
п.п. Не всички служители са такива комплексари да скочат на пияно момиче и момче които не оказват съпротива.
п.п. ул. Ханку Брат точно до 1во.
   

оценка

+2 -0