Хапче за идиотизъм | webcafe.bg
Webcafe

Хапче за идиотизъм

webcafeДияна Костова
05.05.2015, 21:05 (обновена 07.05.2015, 17:20)
болница софиямед

Ако и този случай остане в графата "ШОК! БОМБА! УЖАС!", това вече не няма да е симптом на вродената ни българска клетост. Това вече ще е идиотизъм.

Истерията е патологично нарушение, свързано с извънредна склонност към внушение и самовнушение, както и със слабост на съзнателния контрол върху поведението.

От две седмици целокупният български народ е изпаднал в остра истерична криза около криминалния случай в "Софиямед".

Общественото мнение проклина цяла вселена, готово да чупи глави и прозорци със същата стръв, с която акушерката Емилия Ковачева се нахвърли да приспива новородено дете с юмруци.

От болницата-работодател дават спорадични писмени обяснения, в които с особени старания се опитват да оправдаят дивашкия си трудов манталитет, като оклепат колкото могат повече провинилата се акушерка - без да дават сигнал, че осъзнават собствената си отговорност.

Докато държавата мълчеше издайнически-гузно в продължение на седмици, по телевизиите се разтичаха знайни и незнайни адвокати с бели престилки.

Най-забележителни бяха изявите на бившия пазарджишки кмет, понастоящем - анестезиолог в "Софиямед" д-р Иван Колчаков ("Е, то няма лоша реклама").

Справка - това е същият Иван Колчаков, който разрешава първата приватизация на болнично заведение в България през 2000 г. - продажбата на пазарджишката болница на Михаил Тиков, собственик на "Софиямед", на още няколко частни клиники и аптеки в страната, и понастоящем - негов работодател.

"Започва малко да ни става тягостно, че някой иска да работим по извънземни стандарти с българско заплащане", оплака се д-р Колчаков пред бТВ тази сутрин.

Минути след това сравни отговорността на болницата при нанасянето на тежка телесна повреда от страна на неин служител с виртуалната отговорност на телевизията, "ако някой се хвърли от петия й етаж".

Да оставим настрана нелепите опити за омаловажаване на случая, но има много по-сериозен логически конфликт.

Даже постният одит на Министерството на здравеопазването е достатъчно показателен за "извънземните стандарти" в "Софиямед", където пестят не само от персонал и заплати, а и от задължителните изследвания на новородени пациенти.

Да оплакваш "смачкания труд на работещите в здравеопазването", за да изпереш собствената си съвест, е, меко казано, неуместно.

Неуместно, но не и изненадващо - от години в България царува принципът, че работникът е длъжен да целува ръка на началника си сутрин, обед и вечер, само защото е благоволил да му плаща редовно заплатата и осигуровките.

Също както продължава да царува и разбирането, че "конфликът на интереси" е врата в полето. Или бухалка в ръцете на полезни идиоти с тефтерчета по нареждане от Хората с Инициалите.

Защото според действащото българско законодателство няма никакъв проблем, че четирима бивши и настоящи служители на МЗ са бивши и настоящи служители на "Софиямед" - спазили са си законовите срокове.

Дали целият истеричен пенкилерски дебат около болницата нямаше да е много по-полезен, ако се беше концентрирал върху системния проблем - първо, липсата на контрол от страна на щедрата НЗОК върху пращящите от пари болници; после - липсата на инструментариум за недопускане на подобен крещящ конфликт на интереси (дори в заварено положение).

Но ако и този случай остане в графата "ШОК! БОМБА! УЖАС!", това вече не няма да е симптом на вродената ни българска клетост. Това вече ще е идиотизъм.

Oще: акушерка  болница  болница софиямед  здравеопазване  здравна система  идиотизъм  кризисен pr  министерство на здравеопазването  одит  побой  работодател  скандал  служител  софиямед  стандарт 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.