Данък "Глупост" | webcafe.bg
Webcafe

Данък "Глупост"

webcafeДияна Костова
18.11.2015, 20:01 (обновена 20.11.2015, 16:36)
българско село

Баба ти на село - враг номер 1 на НАП

Мине се, не мине време - от Министерството на финансите решават да изненадат света с някой увлекателен и иновативен метод за данъчно облагане на принципа "ей така, за спорта".

Само преди три години по този начин се роди гениалният данък "колиба". Тогава Дянков беше сметнал за твърде несправедлив факта, че недвижими имоти с данъчна оценка под 1680 лева (кирпичени заслони и бараки по нивите) са освободени от налог.

Бам, обложи ги и зачака потоци от извънредни бюджетни постъпления, просперитет и благоденствие. Разбира се - нищо подобно не се случи.

В повечето общини данък "сграда" варира около 2 промила върху оценката на имота. Можете да сметнете колко излиза ставка 0,002 върху 1680 лева. Излиза 3,36 лева.

Така получената стойност представлява максимумът на средния приход от данък "колиба". Три лева и тридесет и шест стотинки.

Сетете се сега колко от селяните бяха така добри да си платят данъка. Сетете се и колко хиляди "честитки" за невнесени данъчни задължения бяха принудени да изпратят окръжните дирекции на НАП.

С 3-те си лева и 36 стотинки приход държавата не можеше да покрие дори разходите за хартия, мастило, марки и пликове за писмата с обратна разписка, посредством които настоятелно да поиска от баба си на село да плати пустия данък под заплаха от административно-наказателно преследване.

Триумф на бюрократичната глупост.

Днес историята се повтаря. Министерството на финансите реши да събира данък върху градините и дворовете на къщите, които не се водят "ниви", но в които отглеждат зеленчуци и овошки за зимнина. И не само.

Който е минавал през Карабунар, знае, че пред всяка порта се продават вино и розови домати, каквито няма да намерите в нито една търговска мрежа. На всеки километър на север от Петрохан ще видите по една стринка, подредила буркани с мед собствено производство директно на шосето.

Сирена, картофи, лютеници, чубрици, конфитюри, череши, смокини - всичко можеш да си купиш по второкласните пътища на България. На "фабрична" цена, без Е-та, без надценки, без ДДС.

Формално, това е търговска дейност извън закона, следователно - смъртен грях за НАП.

Държавата надушва отдалече, че може да отбива дял от печалбата, но няма сили да я контролира и този факт я потиска от години.

И понеже не се сеща как да обложи щайгите, решава да обложи дворовете. Ама всички дворове.

Най-нелепото е, че новият данък засяга онези малки градове и села, в които държавнически крак стъпва само за предизборна агитация (или други природни бедствия).

Всекидневните катастрофи, кражбите и бруталното физическо насилие над самотни възрастни хора дори не се отчитат, защото влизат в баналната категория "битова" престъпност.

Неслучайно има стотици села в България, в които всяка втора къща е облепена в стикери на частни охранителни фирми - феномен, напомнящ за ерата на мутренските застрахователи от 90-те години.

И точно тях реши да таксува държавата. Конгениално, както би възкликнал Остап Бендер.

Интересно колко човекочаса труд са потрошили в отдел "Иновации" на Министерството на финансите, докато родят поредната бюрократична недомислица?

Май е крайно време да се въведе данък "Глупост". Тогава предвиждаме такъв бюджетен излишък, че само си викаме "дано".

Oще: битова престъпност  българско село  бюджет 2016  вино  владислав горанов  данък глупост  данък колиба  данък сграда  данъци  данъчна декларация  данъчни промени през 2016 г.  данъчно облагане  закон за корпоративното подоходно облагане  зеленчуци  земеделие  зимнина  имотен данък  мед  местни данъци и такси през 2016 г.  натурално стопанство  размер на данък върху недвижимия имот  розови домати  села  село  селско стопанство  щайги 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

4 паяка | 19.11.201512:38

https://www.youtube.com/watch?v=fZk_h5IET2k
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

3 Bozo Kosmev | 19.11.201510:11

На всеки километър на север от Петрохан ще видите по една стринка, подредила буркани с мед собствено производство директно на шосето.
-------------
На СЕВЕР от Петрохан няма НИТО ЕДНА стринка, която да продава мед. На ЮГ от Петрохан, в с. Гинци, на всяка къща има мед, а в селото няма кошери - меда е от Илиенци. Също така на всяка къща продават мляко, а в селото 5 къщи имат овце. Това само за уточнение, не че има отношение към тезата на автора.
Стринките, които продават собствено производство, си гледат доматите и каквото там друго продават в дворовете на къщите, за които и досега им се начислява данък - т.е. при тях промяна няма.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 15.06.2015, 17:03

2 the n word | 19.11.201509:23

"... едва ли ще усетят разликата"

От данъци никой никога не усеща разликата, нали? Понеже е по-лесно да се вземат по 2 лв. от най-бедните, а не милионите на богатите или пък да не се ограбва умишлено държавата от чужди фирми и неизгодни договори.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.01.2011, 20:09

1 sherry | 18.11.201522:42

Защо ми се струва, че данъкът всъщност цели разширяване на таргета - т.е. досега се плащаше за застроени имоти в регулация, а промените предвиждат да се плаща и за имоти, които не са застроени, водят се "ниви" и са в регулация. Е, повечето баби си гледат градинките в дворовете на къщите и едва ли ще усетят разликата. Ама като почнете да всявате паника...
   

оценка

+0 -2