Щом има експулсиране, трябва да има и изселване. После - паневропейско решение | webcafe.bg
Webcafe

Ромите вън от гетата!

Guns&Ducks
25.08.2010, 17:44 (обновена 26.08.2010, 17:44)

1 от 2 снимки Назад Напред

Ром

Снимка: © БГНЕС

Нарушението на правата на ромите в повечето случаи не е етнически, а цивилизационно мотивирано - понеже повечето от тях не живеят по начина, по който живее останалото население...

Ромският дискурс окончателно се преобърна благодарение на президента Саркози. Довчера ромите бяха правозащитен проблем за страни като България, а сега са такъв проблем за страни като Франция - родината на човешките права, която ги експулсира и е сочена с пръст от цял свят.

Ромите вече са чисто вътрешна интеграционна задача за страни като Румъния и България. Нищо, че членките на ЕС се водят европейско семейство. Това е семейство с доведени деца, в което Франция и още 5 страни могат да кажат на Румъния и България да стоят още дълго извън Шенген заради ромите си.

Доскоро у нас грижата за ромите бе предимно правозащитна. Огромни средства се изляха в неправителствени структури, с изключително слаб обществен ефект. Немалка част от донорските пари бяха безогледно опоскани от "собствениците" на ромските ен-джи-о-та - роми и българи, които си построиха къщи, купиха си коли и хрантутеха рода до десето коляно с хонорари срещу нищо работа.

После донорският Запад се усети, че акцентът трябва да е върху интеграцията. Огромната част от парите пак отидоха в пилотни проекти и безмислени мегаинициативи като "Десетилетието на ромското включване". Малка част от средствата отиде директно при "потребителите", още по-малка част от тях пък постигна относително траен ефект. Например някои се изучиха, други получиха помощ да се квалифицират и да си намерят работа.

Сега обаче ако Западът каже „оправяйте се сами, иначе затваряме границите", това ще е поредната му колосална грешка по ромския проблем, след правозащитната.

Когато дълги години след 1989-а се смяташе, че ромите са дискриминирани на етнически принцип и всичко се решава чрез осигуряване на техните човешки, граждански и социални права, никой не се питаше за социалната включеност на ромите.

И че нарушението на правата им в повечето случаи не е етнически, а цивилизационно мотивирано - понеже повечето от тях не живеят по начина, по който живее останалото население. Етническото мнозинство у нас няма цивилизационен проблем нито с малобройните арменци и евреи, нито с многобройните турци. (За разлика от французите, които имат много повече проблеми с милионите араби и афроамериканци, отколкото с няколокото хиляди румънски и български роми).

Цивилизационната пропаст се възпроизвежда и задълбочава с гетоизацията на ромите. В "Столипиново", "Факултето" и стотиците по-малки гета из страната няма как да се провежда адекватна интеграция, нито как да се полагат индивидуални усилия за излизане извън практиките на анклава. В същото време колкото по-голям брой роми живеят в гета, толкова по-расистки става техният имидж - "ами те са си такива по рождение". Нищо, че има хиляди роми в градовете и в селата, които живеят "не по ромски", а като останалите.

Затова не е въпросът ромите да бъдат изгонени от Франция, а от гетата. Впрочем, оттам ги гонят, тъкмо защото се гетоизират. И съвсем лицемерно Париж ни казва "интегрирайте си ги, много сме загрижени за съдбата им". В същото време обаче няма нищо против те да си стоят в нашите гета и да спусне шенгенска бариера и пред всички останали български граждани.

Французите имат право, че  свободното движение на хора не означава погазване на всички останали норми. И че изгонването от страната е индивидуално, за конкретни прегрешения, а не колективно, по ромски признак действие, макар и "съвкупният продукт" да е "ромски".

Българските граждани също имат право, че "правото" на самобитна номадска култура не означава право на самонастаняване - един от движещите механизми на гетоизацията на ромите. И изгонването им от завладените територии не е колективно, по ромски признак, а заради погазването на права на собственост и всякакви градоустройствени и санитарно-хигиенни норми.

Но това не е решение, а замитане на проблема под друга черга. Французите прехвърлят задачата за интеграцията на ромите на българите, а българите от едно населено място я прехвърлят абстрактно на българи от друго населено място - "не ме интересува къде ше отидат, важното е да не са тук". (Помните ли разкарването на Зрънкови...)

Така че задачата по премахването на гетата очевидно не е по силите не само на една отделна община, но и на една отделна държава. Ромите трябва да бъдат настанени така, че да не създават компактни маси, а в някакъв смисъл ромските семейства да бъдат атомизирани сред местните общности. Това ще създаде много по-добри възможности както за гарантиране на индивидуалните права, така и за човешкото развитие на всеки ром.

Но предизвикателствата - освен финансови и организационни, имат и колосални човешки измерения. Подобна мащабна политика включва както постигане на базисно съгласие сред ромските общности и сред общностите на останалите български граждани, така и неизбежни инструменти на административна принуда. Което крие опасности от нарушение на права - и подклаждане на нови конфликти.

Затова е необходима единна, дългосрочна, добре планирана и финансирана европейска политика за интегрирането на ромите в обществата на страните-членки. Иначе Европа ще продължи да тъне във фарисейщината между десетилетия на ромското включване и експулсации в родината им. 

Oще: гета  никола саркози  роми  франция  шенген 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.09.2010, 00:00

13 koncentratico | 11.10.201021:44

v guza
твоята идея не е как да приобщим циганите към българите а обратно.
абе, що не направим един по-лесен вариант: да затворим училищата, да разпуснем полицията и да направим българите да живеят в катуни... така няма да има сегрегация, защото всички ще са в гетото!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 10.08.2010, 13:44

12 DIO | 11.10.201021:27

na sapun
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2010, 16:17

11 lk | 24.09.201013:09

Циганите са като деца - наивни, доверчиви, безотговорни и нищо не взимат на сериозно. Обаче децата - респ. циганите - обичат контрола - това, че институциите ги мързи да си вършат работата и не упражняват достатъчен контрол не е проблем на циганите.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 30.04.2010, 20:11

10 Данъкоплатец | 29.08.201023:10

Ами ние и сега ги издържаме,децата им учим ,лекуваме ги ,ползват инфраструктурата на държавата - вноските в държавният бюджет наречени данъци и осигуровки обаче при тях не се плъщат.Оправданието е че били безработни,нямали образование и манталитетът им бил такъв Смее се
Абе джанъм да ви питам аз - що не ходите на училище?Имам съседи няколко цигански семейства,момчетата ходят на училище по 3-4 пъти ....... месечно,момичетата по рядко.Учителите мълчат ,понеже не им стигат бройките за паралелките.Социални помощи вземат ама дъртият циганин се вози на емблематична западноевропейска лимузина,а пък циганчетата се подготват за предстоящият им семеен живот / нищо че са на 9 години / като изкарват курсове по джебчийство.Даже си имат академия с учителки - ветерани от професията.
Моят работодател има масиви със селскостопански насаждения в един регион он България в който има концентрация на цигани,безработни и неквалифицирани.Предлага им сезонна заетост на полето - само дали ще познае някой колко от тях приемат- 0,00% .Причина било че парите били колкото им давали за помощи и детските заедно.Питам аз като редови данъкоплатец - а камъни на Белене да ви се чукат !
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 26.05.2010, 09:33

9 12324 | 27.08.201018:09

То ние за да ги интегрираме, социализираме , образоваме и незнам какво още, трябма те да го пожелаят, а те не го желаят. Така че пак стигаме до боя, с бой към класните стай, поне да се научат да говорят и пишат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

8 boris | 27.08.201017:16

Какво значение има факта, че циганите са български граждани? Те не са част от нашата етническа общост-следователно тяхното бъдеще не ме интересува. Единственото което е важно за нас българите е да направим така, че циганите да не могат да ни вредят. Който краде - да бъде смазан. Който вдига шум - да бъде смазан. Който не спазва законите- да бъде смачкан от бой. Не ме разбирайте погрешно-това не е омраза. Аз ще се радвам ако циганската етническа общност намери свой път да подобри условията си на живот. Но тава си е техен проблем.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.08.2010, 11:18

7 boris | 27.08.201017:09

6 v guza
--------------------------------------------------
Това което предлагаш ще е окончателният край на България. Хубавото е че поне не може да се случи. През средните векове Византия винаги е печелела пред България с своята мултинационалност и мултикултурност. Турското владичество, обаче я изтри напълно от историята, а ние пак сме тук. Същото е и сега с ЕС.И той е мултинационален и мултикултурен. И това ще му дава някакви предимства известно време. И той ще е от ден до пладне. За нас българите е важно да направим така, че циганите да не могат да ни вредят. От там нататък - ако просперират - поздравявам ги, ако измрът от глад-пет пари не давам.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2010, 12:01

6 v guza | 27.08.201013:49

Виденов, мълчи, тъпако!
Роме, прав си напълно. Нужно е обаче да се уточнят някои неща. Само "образование" звучи твърде общо. Конкретните мерки в тая посока включват тотална и ефективна десегрегация, подготвяне на учители със знания по ромски за работа в подготвителните групи, колосална промяна на учебното съдържание - тотално изхвърляне на етнонационализма като начин на осмисляне на населението в тая страна, на историята, на литературата, ако щете (да, патриотари, това значи вън Вазов от учебниците, или ако остане, то да е с много ясни коментари и обяснения на националистическото му творчество - адекватно за времето и задачите си, но напълно неадекватно днес, значи също и тотално преосмисляне на начина, по който се преподава история - общи балкански учебници са добра идея). Наред с това трябва да се разработят механизми, които гарантират посещаемостта в училище. Радикалната промяна включва и брутално прекъсване на порочните практики на прием на психически здрави ромчета от гетата в помощни училища - вкл. и със затвор за дриекторите на въпросните институции. Тотално преосмисляне на политиката на осиновяване, приемане в домове за сираци и прочее, както и здравнообразователни кампании в гетата, часове по сексуално здраве в училище и прочее.
Проблемът е, че това са скъпи и непопулярни мерки, чиито плодове при това, ще се усетят след 10-15-20 години. Ако обаче не се вземат сега, проблемите ще се задълбочават и възпаляват още повече. Ако пък се предприемат - активно и старателно, плодовете от тия мерки ще са едно мноого различно общество след въпросни немалък период. Искрено се надявам днешните проблеми и скандали да станат реален трамплин за подемането на тази така необходима инициатива.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 10:03

5 Александър Виденов Aleksandar Videnov | 27.08.201010:04

1.Не роми а цигани
2.Ако не могат да живеят като нас - ВЪН ОТ БЪЛГАРИЯ!!!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.08.2010, 09:25

4 romrev | 27.08.201009:44

И аз съм Ром и и мога да коментирам проблем от вътре. Писано е, писано и още ще се пише, но доколко това ще се получи, един Бог знае. Само две изречения: Безразличието твори причини и извинения, а любовта, желанието намира начин. Всичко е въпрос на ОБРАЗОВАНЕ! Не си имал хубави учители, не са те научили и оставаш НЕНАУЧЕН.
Темата е дълбок кладенец както за шляещи по уебовете, така и за правещите политика. Но истината е е само една. ОБРАЗОВАНИЕ, ОБРАЗОВАНИЕ И ПАК ОБРАЗОВАНИЕ-ТОТАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ. Иначе има механизми с които може да се обвърже и да сработи системата, но горното е в сила и за двете страни. Света познавам "Маршал" чувал е и за "Стигмата" както и за " Сухият режим" но останалото е писане. Образоване и за двете страни.
   

оценка

+0 -0