Антиглупин за БСП | webcafe.bg
Webcafe

Антиглупин за БСП

Емилия Милчева
24.03.2010, 22:40 (обновена 25.03.2010, 14:12)
Сергей Станишев

БСП ще трябва да си ремонтира опозиционната линия. Или да пие антиглупин...

Нещо много се поопериха от БСП - поизтупаха и поразрошиха перушината, навириха гребен... После „националноотговорната" опозиция, вместо да предложи смислени мерки, или поне по английски тертип да направи правителство в сянка, ако иска да ни убеди, че изобщо може,  изпусна миризлив газ - спътницата на премиера Цветелина Бориславова имала активи за 1 милиард лева.

Този път острието на атаката се яви в образа на Антон Кутев. Човекът дотолкова се вживя като опозиционер, че обяви как  трябва „да се преместят активите (???!!!)" на няколко министерства и държавни предприятия от СИБанк в Българската банка за развитие, защото така щели да се дават нисколихвени кредити за бизнеса.

Какво има предвид Кутев - че СИБанк обслужва бюджетите или че през нея се събират такси, глоби и др., или и двете? И от местенето на тия бюджетни пари ще се дават кредити за малкия и средния бизнес?!?!

Лелей! Някой не брифира ли социалистите преди да тръгнат на бой? Единствената държавна банка - Българската банка за развитие, не може например да събира пари за здравни вноски, както прави СИБанк или други трезори. Защо - няма да брифираме Кутев. Първият и най-прост отговор е защото няма клонова мрежа. Но нека се научи да си проверява оръжието, преди да стреля - да види лиценза на ББР, да прочете малко, да се консултира с БНБ. Пък и създаването на мегабанката ББР, в каквато прерасна бившата Насърчителна банка, стана при управлението  на БСП.

А къде, впрочем, беше г-н Кутев в периода 2005-2009 г.? Защото СИБанк неизменно е една от обслужващите банки на бюджета вече четвърто правителство. Сигурно е чакал г-жа Бориславова да натрупа единия милиард.

Тия милиарди за нищо ги нямат.  Така в едно шоу нескопосно се опитаха да изкарат  милиардер президента Първанов. И после даже Иван Костов го защити, че не може да е милиардер.

Сега Антон Кутев се мъчи несръчно да прехвърли вниманието от „гьола в АЕЦ „Белене", където са закопани няколкостотин милиона лева, и от хидровъзела „Цанков камък", където направо върви към милиард работата. От „Цанков камък", ако се изтръска повече, може да изпаднат и други хонорари - освен тези 1.5 милиона лева на консултанта Ахмед Демир Доган.

А от други проекти на тройната коалиция може и милиардери да се пръкнат.

Накрая едно въпросче към г-н Кутев - за домашно. Защо, след като Българската банка за развитие беше създадена само и единствено за подкрепа на бизнеса и експорта,  е отпускала и жилищни кредити на разни хора - нейни служители? Вторият въпрос  е за управляващите - да извадят имената на фирмите, които са били подпомогнати с първия антикризисен пакет на кабинета Станишев.

Защото нали помните - при кабинета Станишев действаха прокризисно, отпуснаха половин милиард през ББР и напролет, два-три месеца преди изборите, подпомогнаха бизнеса...

А най-разумно беше, вместо да се чуди как да центрира вниманието върху Борисов и Цветелина, Кутев - и социалистите, да покажат активна гражданска позиция. Като тази на асоциацията "Активни потребители", които предложиха нещо много смислено в писмо до министрите на вътрешните работи, финансите и правосъдието и до Висшия съдебен съвет.

Те поискаха различните такси и задължения към държавни институции, които се плащат основно чрез банкови преводи, да се плащат с държавни таксови марки. Защото иначе хората се товарят с комисиони за превод, а посредничеството на банките не е предвидено в закона. Често таксата за превод на банката, избрана да обслужва съответната институция, е равна или надхвърля размера на задължението. Пример: копие от съдебно решение. А всеки, който е плащал държавни такси в съдилищата, КАТ, НАП, НОИ, Агенция по вписванията и др., знае какво дране е от обслужващата банка.

БСП ще трябва да си ремонтира опозиционната линия. Или да пие антиглупин...

Oще: бсп 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.