Записки по българската Конституция | webcafe.bg
Webcafe

Записки по българската Конституция

Мирослав СпасовМирослав Спасов
15.01.2016, 20:14 (обновена 18.01.2016, 12:42)
бойко борисов

Снимка: © webcafe.bg

Висшият съдебен съвет не се отчита на премиера и когато го прави, тайно - а от четвъртък насам съвсем явно, нарушава Конституцията. Правилото е известно като разделение на властите и не е някакъв български или европейски каприз.

Бащата на тази теорията е Шарл дьо Монтескьо и от 1748 г. Тя става практика във всички съвременни демократични конституции. Идеята е проста: властта се дели на три власти: законодателна, съдебна и изпълнителна, които трябва да бъдат независими; и второ - за да няма възможност за злоупотреба, е необходимо да има баланс при тяхното взаимодействие.

На английски му викат "checks and balances" (взаимен контрол и баланс). И горе-долу с това се изчерпва понятието за свобода и демокрация, погледнато на ниво държавни институции.

Това е сложният начин да ви кажем защо не е OK някой да пише sms на премиера и да отчита какво точно решава кадровият орган на съдебната власт - Висшия съдебен съвет (ВСС),

И също толкова нелогично е премиерът да пише/препраща sms по време на заседание на ВСС на върховен съдия - какъвто е случаят с Бойко Борисов и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Ако се случва, значи нещо със свободата не е наред - не го казваме ние, а Шарл дьо Монтеско, който не трябва да се бърка с Шарл Перо.

Подтекстът на препратеното съобщение до председателя на ВКС Лозан Панов от Бойко Борисов е ясен: „Не си мислете, че не знам какво става, имам уши и очи навсякъде".

А фактът, че съобщението "знае" какво ще се гласува преди да е гласувано потвърждава опасението, че кадровиците на Темида са оформили едно паралелно управляващо мнозинство. Както и че личността на Бойко Борисов е по-голяма от институцията на министър-председателя.

След като Лозан Панов показа SMS-а от премиера, Борисов заигра кризисен PR и се самопокани на заседанието на съвета, но там направи втора грешка - покани Лозан Панов да си премерят силите на избори.

Съдиите не се занимават с политика и тук следва гаф номер 3 - "Вие трябва да направите реформата в съдебната система, не аз".

Реформите се правят от полици, затова докладите (на Европейската комисия) ги получава той.

Oще: sms от бойко борисов  бойко борисов  всс  герб  двете каки  демокрация  лозан панов  правова държава  правосъдие  разделение на властите  съдебна реформа  яневагейт 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

5 VK | 16.01.201613:22

"...защо не е OK някой да пише sms на премиера и да отчита какво точно решава кадровият орган на съдебната власт - Висшия съдебен съвет (ВСС)..."
--------
Ще се опитам да обясня какъв медиен балон , колко въздух под налягане е този "Гаф номер 1" :
Според медиите неква строго-секретна тайна е изнесена зад стените на този "храм на Темида" . Търсят се предателите, изговориха се една камара глупости, като се втълпява на масите че няма как законно правтелството и по-точно министър-председателя да е наясно със дневния ред на ВСС.
Една лъжа , толкова опашата, че никой не си направи труда да я оборва ....

Защото :

Заседанията на ВСС се председателстват от министъра на правосъдието! Малка подробност - той няма право на глас. Но е член на кабинета, така че няма как да са тайна за правителството и премиера решенията на ВСС.
Според закона е така.

Според медиите обаче....
Толкова за "страшната тайна".
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

4 VK | 16.01.201611:33

"Докога мафиоти ще управляват България????"


Грешка!
Верният въпрос е докога мутрите ще дърпат конците в съдебната система.
Този цирк със sms-те е пак игра на задкулисието. Кои са тия от ВСС , кой е Лозан Панов, че да привиква министър-председателя на разпит???

Кво разделение на властите , кви пет лева?
Тоа направо ги събра трите власти в едната си ръка!

Че и отчет искал как била гласувала парламентарната група на ГЕРБ.
Верно има мафия , ама не там, дето я търсиш!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

3 TheRock | 16.01.201611:02

Мутрата си остава мутра!!
Оставка на мутренското правителство!!!
Докога мафиоти ще управляват България????
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

2 VK | 16.01.201608:41

"...но там направи втора грешка - покани Лозан Панов да си премерят силите на избори..."
-----
Не , никаква грешка не е! Публична тайна е че Панов се прави на политик. А по-лошото е, че едва ли е само негова идея, по-вероятно има заинтересувани скрити играчи, които го водят. Но всичко засега е в мъглата...
------
"...тук следва гаф номер 3 - "Вие трябва да направите реформата в съдебната система, не аз"..."

-----
Отново грешен извод. Законите не се пишат от политици, а от юристи. Само че, точно тези, които могат да направят тази реформа, са най-заинтересувани такава да няма. Всяка система, подложена на реформа, проявява усилия да запази съществуващото положение, равни, или по-големи от необходимостта за промените - трети закон на Нютон.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

1 Ivan Bardarov | 15.01.201622:35

Кратко, точно и ясно! Браво!
   

оценка

+3 -0