Записки по българската Конституция | webcafe.bg
Webcafe

Записки по българската Конституция

Мирослав СпасовМирослав Спасов
15.01.2016, 20:14 (обновена 18.01.2016, 12:42)
бойко борисов

Снимка: © webcafe.bg

Висшият съдебен съвет не се отчита на премиера и когато го прави, тайно - а от четвъртък насам съвсем явно, нарушава Конституцията. Правилото е известно като разделение на властите и не е някакъв български или европейски каприз.

Бащата на тази теорията е Шарл дьо Монтескьо и от 1748 г. Тя става практика във всички съвременни демократични конституции. Идеята е проста: властта се дели на три власти: законодателна, съдебна и изпълнителна, които трябва да бъдат независими; и второ - за да няма възможност за злоупотреба, е необходимо да има баланс при тяхното взаимодействие.

На английски му викат "checks and balances" (взаимен контрол и баланс). И горе-долу с това се изчерпва понятието за свобода и демокрация, погледнато на ниво държавни институции.

Това е сложният начин да ви кажем защо не е OK някой да пише sms на премиера и да отчита какво точно решава кадровият орган на съдебната власт - Висшия съдебен съвет (ВСС),

И също толкова нелогично е премиерът да пише/препраща sms по време на заседание на ВСС на върховен съдия - какъвто е случаят с Бойко Борисов и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Ако се случва, значи нещо със свободата не е наред - не го казваме ние, а Шарл дьо Монтеско, който не трябва да се бърка с Шарл Перо.

Подтекстът на препратеното съобщение до председателя на ВКС Лозан Панов от Бойко Борисов е ясен: „Не си мислете, че не знам какво става, имам уши и очи навсякъде".

А фактът, че съобщението "знае" какво ще се гласува преди да е гласувано потвърждава опасението, че кадровиците на Темида са оформили едно паралелно управляващо мнозинство. Както и че личността на Бойко Борисов е по-голяма от институцията на министър-председателя.

След като Лозан Панов показа SMS-а от премиера, Борисов заигра кризисен PR и се самопокани на заседанието на съвета, но там направи втора грешка - покани Лозан Панов да си премерят силите на избори.

Съдиите не се занимават с политика и тук следва гаф номер 3 - "Вие трябва да направите реформата в съдебната система, не аз".

Реформите се правят от полици, затова докладите (на Европейската комисия) ги получава той.

Oще: sms от бойко борисов  бойко борисов  всс  герб  двете каки  демокрация  лозан панов  правова държава  правосъдие  разделение на властите  съдебна реформа  яневагейт 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

5 VK | 16.01.201613:22

"...защо не е OK някой да пише sms на премиера и да отчита какво точно решава кадровият орган на съдебната власт - Висшия съдебен съвет (ВСС)..."
--------
Ще се опитам да обясня какъв медиен балон , колко въздух под налягане е този "Гаф номер 1" :
Според медиите неква строго-секретна тайна е изнесена зад стените на този "храм на Темида" . Търсят се предателите, изговориха се една камара глупости, като се втълпява на масите че няма как законно правтелството и по-точно министър-председателя да е наясно със дневния ред на ВСС.
Една лъжа , толкова опашата, че никой не си направи труда да я оборва ....

Защото :

Заседанията на ВСС се председателстват от министъра на правосъдието! Малка подробност - той няма право на глас. Но е член на кабинета, така че няма как да са тайна за правителството и премиера решенията на ВСС.
Според закона е така.

Според медиите обаче....
Толкова за "страшната тайна".
   

оценка

+2 -3

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

4 VK | 16.01.201611:33

"Докога мафиоти ще управляват България????"


Грешка!
Верният въпрос е докога мутрите ще дърпат конците в съдебната система.
Този цирк със sms-те е пак игра на задкулисието. Кои са тия от ВСС , кой е Лозан Панов, че да привиква министър-председателя на разпит???

Кво разделение на властите , кви пет лева?
Тоа направо ги събра трите власти в едната си ръка!

Че и отчет искал как била гласувала парламентарната група на ГЕРБ.
Верно има мафия , ама не там, дето я търсиш!
   

оценка

+0 -1

Регистриран на: 31.10.2012, 14:37

3 TheRock | 16.01.201611:02

Мутрата си остава мутра!!
Оставка на мутренското правителство!!!
Докога мафиоти ще управляват България????
   

оценка

+2 -1

Регистриран на: 21.06.2014, 15:10

2 VK | 16.01.201608:41

"...но там направи втора грешка - покани Лозан Панов да си премерят силите на избори..."
-----
Не , никаква грешка не е! Публична тайна е че Панов се прави на политик. А по-лошото е, че едва ли е само негова идея, по-вероятно има заинтересувани скрити играчи, които го водят. Но всичко засега е в мъглата...
------
"...тук следва гаф номер 3 - "Вие трябва да направите реформата в съдебната система, не аз"..."

-----
Отново грешен извод. Законите не се пишат от политици, а от юристи. Само че, точно тези, които могат да направят тази реформа, са най-заинтересувани такава да няма. Всяка система, подложена на реформа, проявява усилия да запази съществуващото положение, равни, или по-големи от необходимостта за промените - трети закон на Нютон.
   

оценка

+0 -3

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

1 Ivan Bardarov | 15.01.201622:35

Кратко, точно и ясно! Браво!
   

оценка

+3 -0