Какво да се прави | webcafe.bg
Webcafe

Какво да се прави

Webcafe.bg
05.01.2013, 13:14 (обновена 10.01.2013, 13:51)
Стив Ханке

Нещо трябва да се направи. Но кой да го извърши?

Един известен икономист, познат ни като "бащата на валутния борд", проф. Стив Ханке, обяви по БНР, че корупцията е най-големият проблем на България.

"Нещо трябва да се направи срещу корупцията в България. Ако това се промени, съм убеден, че България определено може да поеме водещата роля на Балканите. Защото инвеститорите наистина се изненадват, когато погледнат колко са добри икономическите и банковите показатели в страната. Проблемът е, че те изобщо не искат да погледнат тези показатели, заради корупцията и съдебната система", каза Ханке.

Той добави, че корупцията е ахилесовата пета на България и ако тя бъде премахната икономиката на страната ще започне да расте "учудващо бързо".

Да припомним. За периода 2001-2010 г. общо 15.850 милиарда долара са напуснали България в периода 2001-2010 г. към офшорни сметки и територии, които са данъчен рай. Данните бяха оповестени от американския неправителствен институт Глобал Файненшъл Интегрити през декември м.г.

Това са средства, натрупвани чрез корупция или укриване на доходи - без да се вземат предвид печалбите от организираната престъпност, наркотрафика, трафика на хора и оръжие или проституция. Т.е. парите на мафията са отделно от тези.

Никой от властта не коментира данните на института, проучил 143 развиващи се икономики, сред които България е на 38-о място. В такива класации обикновено сме напред. И да имаше коментар, най-вероятно щеше да е от типа: "Станишев и тройната коалиция са виновни за всичко". Само че тук е и правителството на Царя, и година и половина от мандата на ГЕРБ.

Значи, всички са в кюпа. Парите са толкова много, че стигат да се купи и съдебната система, и медиите, и всичко, каквото им се прииска. Толкова са много, че да се нагрухат доволно всички, които мачкат нормалния бизнес, който не е на държавна/общинска хранилка, и да остане и за помагачите, прислугата, шутовете, преторианската гвардия, доносниците и палачите.

А част от сумите се връщат обратно, през някой "чуждестранен инвеститор", който е сламеният човек на същите тия.

Но да не се тормозим излишно. Тури й пепел на съдебната система. (А може би огън?) Уикенд е, време за почивка, а съботният ден донесе добра новина. Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов изпълнил свое задължение по Закона за движение по пътищата - спрял и помогнал при катастрофа на магистрала "Тракия", близо до Стара Загора.

За добротата му предаде Агенция "Фокус", на която съобщили ... "граждани от мястото на инцидента". Странно е, че нямаше подробности. (Да не би да е измислица?) Не се разбра на кого е помогнал, какво се е случило, колко са били пострадалите. В първото изречение се казва, че е помогнал на пострадал. В третото и последно - че е оказал "първа помощ на пътувалите в катастрофиралата кола, до пристигането на линейката".

Следващия път гражданите да бъдат по-бдителни.

Oще: българия  икономика  инвеститори  корупция  мирослав найденов  стив ханке 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

3 Чинчифон | 07.01.201312:29

Драги Mac,нямам против да ме смяташ зя ляв,но съм комунист.Причината е, че всички сме деца на природата.НО НЕ И ОБРАТНОТО!Не съм чувал за лъв,който е забогатял за сметка на други лъвове /нали на герба ни са 3 лъва!/.Нито пък,
вълци,птици,риби и т.н. които да се издържат за сметка на СЕБЕПОДОБНИТЕ или пък от експлоатиране на техният труд.В същност видовете оцеляват тъкмо в постоянна борба с ДРУГИ видове.Измислената частна собственост,
капитализъм,империализъм и демокрация са само пируети,за заблуждаване на нормалните хора.В същност,драги Мас,тези политически пируети искат да забравим,че капитализма е жалко и долно продължение на човешкият КАНИБАЛИЗЪМ!Един човешки живот изяжда други ХОРА,една класа убива друга КЛАСА,една държава завзема друга ДЪРЖАВА и това да продължава вечно,
защото е в интерес на...частната собственост?!Изход от тази ситуация дава природата със законите си ЗА РАВНОВЕСИЕ.В училище,по физика,си учил поне закона за ентропията.Преговори го,защото показва посоката на естествените процеси!А аз съм сигурен,че ти предпочиташ истината пред идеологията!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.05.2010, 04:54

2 MacAllister | 06.01.201319:48

М-да, гневничка статия, заради туй вероятно половинчата, но пък и не мога да си кривя душата - може да е повече емоционална, отколкото съдържателна, но статията отразява и моя яд Тъжен

Вече две десетилетия пропагандата постоянно разгаря емоциите на хората, които искат да получават, да им бъде осигурявано нещо и като цяло се насъскват ония, които също като спечелилите от прехода искат държавата да ги обслужва. Гласът на ония, които искат да предприемат нещо и да създават остава заглушен и ако посмеят все пак да действат биват най-често напъхани в калъпа на "гадни фирмаджии", "който има повечеко е крадец" - лесно разгаряна страст, родена от завист към успелите крадци, която може с минимални усилия от самите тях да се насочи към потенциалните им конкуренти и да ги стъпква в зародиш с чужди крака. Българският народ е упоен в ляв сън, от който файда имат единствено ония ужким десни, които имат нужда да владеят парче от държавността ни, за да го играят капиталисти. Това ни е слабото място и извинявай Чинчифоне, знам че си ляв и в това няма лошо, но за да се отървем от бълхите в лявата ни козина, трябва да се отървем от нея. По-късно може отново да говорим за ляво, но сега всяка идея за грижа към хората се обръща в кранче за ония, които забогатяват чрез един много прост талант и една много елементарна предприемчивост - умението да надушват далаверата и готовността да забравят морал и дори смисъл, за да я грабнат.

Атмосферата в България изгражда дори от младите потенциални далавераджии, а не творци и предприемачи (не бизнесмени в българския нюанс на думата). Постоянно се самоподдържа страстта да се взема от другите - започва се със справедливия гняв срещу тия, които вече го правят и туй се обръща ефективно само срещу тия, които създават нещо, което може да бъде взето. Има си термин за това - Ineptocracy. Това, от което имаме нужда е мнението на калинки малинки и полуграмотни важни клечки да не е по-важно от мнението на индивида. Да те пречат, не е въпроса какво са направили, защото като говорят за туй какво са съградили те имат по-малко заслуги за това, отколкото средновековните барони, които често поне са раждали инициативата, днес инициативата е само кон, на който да качиш откраднатото. Такива хора на власт нямат друг полезен ход освен да крадата, да организират кръгове и обръчи и да задушават на едро и на дребно всяка възможна конкуренция - това е полезно за тях, ограничените им възможности означават, че ако получат шанс той най-вероятно е единствен в живота. Аз и поне стотици хиляди други българи не искам(е) да ни дават, искаме да не ни вземат, да не се молим на неуки лелки за разрешения, да не биваме насилване да плащаме на повече хора да отчитат дейността ни пред държавата, отколкото на хора, които да я вършат, да не живеем в несигурност кое е ще е законно утре и как ще се изтълкува закон или наредба от този или онзи. В тази атмосфера може да вирее единствено и само корупция - всичко построено и създадено или е страничен ефект или е резултат на това, че все още има дейности, които могат да се вършат без много шум.

Знам, че звучи малко прекалено и може би е, но ако не намерим начин да турим на мястото му човека, който само иска и иска, защото бил имал право и го оставяме да има повече глас от тия, които могат, знаят и искат да създават - е, дотогава корупцията ще бъде дефакто закона на нашите земи. За такива хора, единственият начин за просперитет е корупция. Не е нужно да се търсят виновни, достатъчно е да откриеш кои умеят, кои не, кои не се интересуват от друто освен печалба и власт и кои се дразнят от властта и времето и ресурсите, които им губи, защото искат да осъществяват мечти. Това ще ти каже кой за какво става. В тоя смисъл помислете си още веднъж, когато, ако някога гласувате или просто изказвате мнение за ченгета - ченгето най-често нищо не може освен да е ченге и няма място в другите власти. Каквото и да ви омайва, това може да е само далавера - нито Борисов, нито Цветанов и другите навързани черва, нито ченгетата в БСП могат да бъдат водач към добро. Те имат нужда да бъдат издържани и колкото повече стават от толкова по-силна власт се нуждаят, за да са сигурни, че ще бъдат издържани. Когато предприемат бизнес, заслушайте се в разговорите им - те съдържат познанства и уреждане, не съдържат нито инженерна мисъл, дори да няма нищо незаконно, няма и нищо полезно за всички ни в техните въжделения - те погледнато от далеч се свеждат до гарантиране на място под слънцето на паразити.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 24.04.2011, 14:41

1 Чинчифон | 06.01.201313:37

Стив Ханке иска да се премахне корупцията в България.Той очевидно е по-прост дори от Бойко Борисов,който издигна корупцията до политическа система на държавата.Иначе от къде ще събере толкова кураж,че да заповядва на живи хора как да гласуват на референдума.Да не би тези хора да са се родили без мозъци?
   

оценка

+0 -0