Когато Господ Бог се самозабрави | webcafe.bg
Webcafe

Когато Господ Бог се самозабрави

малките холандциВалентин Добрев
13.06.2016, 19:05 (обновена 14.06.2016, 19:13)
Калин Терзийски

Кой писател се разделя с издателството, което му е отпечатало 16 книги?

Ето какво стана.

Един изключително известен български (да подчертаем дебело "изключително известен" и  "български") автор на около 16 заглавия, видели бял свят, благодарение на "Сиела", внезапно се превърна във вече бивш автор на издателството, но категорично даде да се разбере, че ще си остане автор на кратки и не толкова кратки изцепки.

Та това е Калин Терзийски - както той самият лично вече обясни на целокупния български народ, като свободна личност, стояща над останалите, той няма предразсъдъци, скрупули и спирачки и с пълна увереност продължава напред... И към дъното.

А изцепките му, които от днес нататък ще могат да бъдат помествани изключително и само онлайн, явно ще продължат да бъдат с все така патриотичен привкус, да носят добре отработената морално-поучителна насоченост и до една да бичуват нравите на "заядливия" българин.

Но това ни най-малко няма да промени истината, че този път носителят на Златното перо за принос към българската литература и на Европейската награда за литература (нека и това да подчертаем за хиляден път) успя да сложи много сериозен прът в колата на кариерата си - и то при условие, че "Сиела" публикуваха всички негови плитки и по-дълбоки въздишки, включително неща, които вероятно други издателства биха върнали по ред причини - дори такива, да кажем, литературни.

Да писнеш на издателството, което в най-голяма степен се съобразяваше с принципа, че щом има търсене - има и предлагане - и прощаваше всичките ти графомански вопли - не е малко геройство.

Да предложиш за публикуване текстове, които вече са собственост на друг - също.

Но най-голямото геройство е за капак да създадеш статус във Фейсбук, в който да обвиниш за изцепката си "редакторчетата" в издателството, които "си бачкат" и издават книги на Наско Сираков "за пари". Това безочливо отношение към труда на хората, които са подали ръка да публикуват книгите, които може би друг също би нарекъл "халтура", за жалост показва сериозния морален срив, случващ се с Калин Терзийски.

Наистина е тъжно да се изживяваш като неразбран герой, когато си сред най-печатаните писатели в момента. Тъжно е, а и дълбоко невярно, също така да си въобразяваш, че българската литература се крепи само на теб.

Но тук също монетата има две страни и си струва да се запитаме: а дали издателство "Сиела" все пак не носи известна морална вина, че подсили хиперегото на писател, който след толкова издадени книги все още няма професионализма да предложи нещо ново, непубликувано досега?

Във всички случаи стойността на един автор се определя и от някои такива, напълно невзрачни, погледнати от височината на Олимп, подробности.

Но именно те имат много по-голямо значение, отколкото бомбастичното самохвалство, позата на национално загрижен културтрегер и факта, че писателят живее "с една от най-красивите българки, която е имала нещастието да се ожени за малоумен милионер".

Всъщност това последното никой не го интересува, когато си избира книга от рафта в книжарницата.

Oще: български писател  издаване на книги  издателство  издателство сиела  калин  калин терзийски  книги  литература  писане  писател  сиела  скандал сиела - калин терзийски  терзийски 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.02.2016, 00:01

8 Charles Bluebird | 14.06.201618:17

Е като се започне да се минава от едната крайност в другата и вече знам, че пишат некомпетентни хора. Факт, Терзийски не е вадил нищо сносно от "Лудост" насам. Да се твърди обаче, че е най-големия некадърник в държавата също е смешно. Калин имаше някои сносни стихове, а "Алкохол" и "Лудост" си имаха своите качества. По "Алкохол" даже театрална постановка извадиха, което означава, че е имала някакви достойнства.
Друг е въпроса, че Калин е много посредствен в последните 4-5 години. Иначе той си е примадона още от началото на кариерата си. Сега обаче стана модерно да се сипят обиди по него.
Не разбирам и защо ни занимават с него. Напуснал си издателството - Ами, ок. На кого му пука. Сиела извадиха новата книга на Мирослав Пенков, която е страхотен роман, но това явно не е от значение. Издадоха и "Аз още броя дните" на Бърдаров, която не съм чел, но получи множество добри оценки, но явно и това е по-маловажно от изцепките на Кайо. Уеб Кафето, четете и спрете да ни занимавате с Терзийски, че на мен лично ми втръсна. НЕ!
   

оценка

+3 -0

Регистриран на: 20.05.2011, 17:21

7 peta_wawa | 14.06.201615:49

Ширпотреба е разбира се, не знам защо Сиела отделят толкова внимание на това петно. Явно когато си инвестирал лично време и търпение, наистина боли.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

6 Дракон с кисело зеле | 14.06.201614:32

Ти верно ли, Шамито, сравни тоя боклук с Ботев?!??!!!!? Шокиран
   

оценка

+4 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

5 Шамито | 14.06.201614:17

Забележете курвенската същност на въпроса.Кой писател се разделя с издателство което му е издало Х броя книги?Ами който защитава свои идеи а не пише по поръчка на бизнес интерес.Нима да пренебрегнеш бизнес интерес се смята от някои за самозабравил се Бог.Нима Ботев се е надявал на издателства?Съвсем друга интерпретация ако е решил автора да се прави на независим чрез друго издателство.
   

оценка

+1 -2

Регистриран на: 03.03.2015, 17:06

4 bludniq_sin | 14.06.201609:36

Иване, наскоро един познат ми показа една стихосбирка .. не се сещам за автора, но заглавието беше СтихоСпирка. Не знам и дали се продава, защото май беше отпечатано в много малко количество, но нещата вътре бяха свежи, забавни и като цяло интересни.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 23.05.2014, 08:51

3 Ivan Bardarov | 14.06.201600:33

Пробвал съм да го чета ... като цяло не ми се е получавало. Стана ми симпатичен покрай последните му запивания и тв атаки към него. Айо Елен го обича да не го мислим

Няма ли по-свежи и интересни български автори? Пишете за тях. Интересни съвременни поети?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.12.2010, 19:25

2 Palma Kaktusova | 13.06.201623:07

Много божества напоследък. Чуди се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

1 pixie | 13.06.201622:05

"Всъщност това последното никой не го интересува, когато си избира книга от рафта в книжарницата." - Това, последното, не е и много сигурно.
   

оценка

+2 -0