"Ама всяка сряда ли ще работим?!" | webcafe.bg
Webcafe

"Ама всяка сряда ли ще работим?!"

АПАлександър Петров
11.12.2017, 13:36 (обновена 17.01.2018, 12:25)
Коледа в офиса

Снимка: © Getty Images

Още веднъж по темата за дългите почивни дни

Седнали няколко българи да правят фирма. Обсъждат какво ще вършат, как ще го струват и стигат до темата с почивните дни.

Събота и неделя няма да се работи, защото са официални почивни дни. Понеделник работата върви особено тегаво и още ти е някакво мъгливо от почивните дни, затова и тогава няма да се работи. В петък всеки се е настроил на почивна тематика и работа тогава не очаквай, така че и той минава "дъждовен" или за "ден на майстора". Така обаче вторник и четвъртък стават новите понеделник и петък и затова и те минават почивни. И ще се работи в сряда. Тогава Иван вдига ръка и пита: "Ама всяка сряда ли ще работим?!"

Стар виц, ама винаги актуален. За трудолюбието на българина се говори много, ама седнем ли наистина да гледаме наистина колко се работи у нас, нещата започват да изглеждат малко по-иначе. Това най-много си личи, когато започнат да се обсъждат отпуски и почивки.

В момента с коледните празници темата е абсолютно актуална. 8-10 дни почивка не мърдат - като се започне от 23 декември, та се приключи на сутринта на 2 януари, когато мнозинството загладило бузи и изпълнило дупките на колана се възстановява от празничното преяждане и препиване. На 29 и 30 декември има там някакви два работни дни, но всички знаем, че тогава така или иначе по-скоро се отбива номера, отколкото да се работи, а и масово хората и без това ще си ги пишат отпуска.

Така се получава една сладка 10-дневна ваканция, на каквато се радват само учениците и студентите. И не, че е лошо да се почива, дори напротив. Абсолютно наложително е от време на време да можеш да изключиш съзнанието си от работата и да се отдадеш на приятни занимания, които нямат нищо общо с нея.

Въпросът е през останалото време да се работи наистина и реално производителността на труда да ти носи спокойствието, че в моменти като Коледа и Нова година можеш да оставиш всичко настрана. А в България специално е трудно да се каже подобно нещо.

Според данните на Българската търговско-промишлена палата загубите от неизработен труд, които се получават само за един почивен ден са между 95 и 100 млн. лв. за цялата страна.

Дори това да са само груби сметки и евентуално да се преувеличава ефекта на почивните дни, става дума за преките загуби за бизнеса, който реално задвижва икономиката. Затова е нормално работодателите да не гледат с добро око на допълнителните почивни дни.

Иначе на всеки е ясно, че че няма как икономиката на една страна просто да спре заради празниците. Дори и всеки да си седи вкъщи, да не излиза никъде и да яде зимнина от село (а това не е така), пак трябва да работят някакви магазини, производства, чийто затворен цикъл не може просто да спре, професиите с обществено значение (медици, полицаи, пожарникари, транспорт и т.н.), животновъди и още редица други.

Освен тях обаче работят и много други, за които спирането на този процес ще означава тежки загуби. По празниците просто крайната производствена цена става по-голяма заради извънредния труд (ако, разбира се работодателят не действа в сивия сектор).

Има и друг проблем. Българската икономика няма нито ресурс, нито печалби печалби, достатъчни, че да спрем работа за месец и да се отдадем на джамбуре, както всъщност се получава от средата на декември до към началото на януари.

Каквото и да си говорим, още от 10-12 декември на много места се започва с приказки за коледни партита, ваканции, планове за празниците, подаръци и т.н. Коледният дух просто надделява, което не е особено трудно в страна, където и без това е разпространена максимата "Аз се правя, че работя, те се правят, че ми плащат".

На фона на всичко това се нарушава сериозно самият ритъм на работа - стабилно струпване на задачи и крайни срокове преди и след празниците. Тъй като между 20 декември и 10 януари е абсурд нещо да работи наистина, често се получава така, че преди и след този период възниква едно изкуствено напрежение за приключване на задачи, неизпълнени поръчки, разправии с клиенти и т.н.

Затова ако искаме да почиваме много и качествено по празниците, трябва да се промени нещо така, че да можем да си го позволим, а фирмите за бързи кредити да не вдигат оборота многократно.

И не, 1-2 почивни дни в повече няма да убият икономиката, стига през останалото време да се работи, без да се питаме дали всяка сряда ли да идваме на работа.

Oще: икономика  коледа  коледни празници  отпуски  почивка  почивни дни  празници  производителност на труда  работа  труд 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

19 KingoftheROAD | 13.12.201720:18

Двама нашенски "бизньесмьени" си говорят (имат фирми и произвеждат нещо) :
- Ти плащаш ли им заплати на твоите работници ве?
- Не, не им плащам, ама те въпреки тва пак идват и пак работат, за кво да им плащам !?!?! А ти плащаш ли им на твоите?
- Аз им въведох вход 5лв. ама се изтарикатяват - идва в понеделник и си отива в петък

А други двама:
- Още маааалко да си свършим раота един на друг и клиенти нема да ни требат.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

18 dedo adji | 13.12.201702:33

16 SamVaims | 12.12.201721:50
Има нещо, наречено инвестиция. Ти когато отидеш да работиш някъде, кой си мислиш, че ти осигурява машините с които работиш, суровините, които обработваш, транспортът на суровините, които обработваш? Всички тези неща струват пари, които, не ти вадиш от джоба си. Погледни от тази гледна точка.

Самчо, ти ли ги вадиш от джоба си? И така да е, щом си инвеститор, твоя грижа е инвестицията да ти носи печалба. Мене не ме ебе. Моята грижа е след като съм отработил определеното по трудовия договор, И НЕ ПОВЕЧЕ, да си получа заплащането по същия договор, И НЕ ПО-МАЛКО. При съвременната безработица можеш да се отървеш от кадрите, които не ти носят кяр. Като не можеш да си организираш бизнеса, фалираш и толкова.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.07.2011, 12:03

17 Дракон с кисело зеле | 13.12.201701:42

maznislav | 12.12.201717:29

Не е въпроса в мързела, а в организацията на работата. Човек може да се счупва от работа и пак нищо да не е свършил.
---
Да, и в общия случай вината за това не е негова, а на някого нагоре по веригата, който не знае какви нареждания да даде. Достатъчно я сърбах тая попара, докато бях на трудов договор.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.11.2015, 17:55

16 SamVaims | 12.12.201721:50

"Най ми "харесва" изразът ...бизнесът губи.....не просто бизнесът/собственика не печели и това, че неспечеленото е загуба винаги ми е било много смешно..."

Смешно ти е защото, според мен не си способен да погледнеш по-далеч от носа си.
Има нещо, наречено инвестиция. Ти когато отидеш да работиш някъде, кой си мислиш, че ти осигурява машините с които работиш, суровините, които обработваш, транспортът на суровините, които обработваш? Всички тези неща струват пари, които, не ти вадиш от джоба си. Погледни от тази гледна точка.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 05.02.2011, 12:23

15 AlahAkbar | 12.12.201718:46

Отива по времето на соца български директор на обмяна на опит в Япония.
Японецът го развежда из фабриката си, като аптека чисто и производството върви на пълна пара. Нашия от немай къде пита:
- Колко работници работят тук?
- 500!
И понеже японецът знае, че БГ предприятието е със сходен размер като база, пита и той учтиво:
- А при вас?
Нашенецът му станало неудобно, че има над 5000 работника, а не може и половината продукция да изкара отвърнал - 501.
На другата сутрин японецът го среща супер недоспал и уморен.
- Какво става, да не си болен нещо?
- Не, цяла нощ размишлявах, защо ви е още един работник и какво ли прави...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.10.2013, 15:00

14 maznislav | 12.12.201717:29

Не е въпроса в мързела, а в организацията на работата. Човек може да се счупва от работа и пак нищо да не е свършил.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 08.08.2012, 09:17

13 pixie | 12.12.201713:12

"Мързелът си личи по мръсотията и неугледността на градовете и селата ни, там където трябва да се наведеш за да прибереш един боклук примерно." - Що пък? Не ме мързи да вдигна боклук от земята, но не смятам, че това е моя работа. Това едва ли ме прави задължително мързелив.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 02.10.2012, 11:42

12 скучко | 12.12.201711:36

Дедо, сещаш ли се за тоя:

Некъф щел да почва работа в мъжки колектив. Отива за интервю при шефа:
-Начи така, ний тук сме се мъже, здрав, сплотен колектив, се готини пичове. Идваш в Понеделник. Бачкаме докъм 11:30ч., после се обаждаме на кръчмата отсреща, носят ни ядене, пиене, пушим пури и така с хубав лаф докъм 16:30ч.
- Но аз съм въздържател! Не пия, не пуша и съм веган!
- Добре де, тогава ще дойдеш направо във Вторник. Пак така , бачкане докъм 11:30, обаждаме се на бардака отсреща, идат проститутки и така се забавляваме докъм 16:30ч.
- Но аз съм семеен ,с прекрасна жена, две хубави деца и не правя такива неща!
-Хм, тогава ще дойдеш направо в Сряда. Бачкаме малко ,към 11:30 се събираме и играем покер, хвърляме зарове, хазарт така малко.
- Ооо не , не, аз хазарт не играя!
- Ааа, бе ти да не би да си гей!?
- А ма, моля ви се! Как така гей!? Казах ви ,не пия ,не пуша ,не ходя по чужди жени ,комар не играя и не съм гей. Аз съм моногамен!
- Добре де, добре, я ела на работа направо в Петък. Теб и Четвъртъка няма да ти хареса!
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 04.11.2013, 11:46

11 opetkov | 12.12.201711:26

Преобладаващата част от българите са мързеливи. Изключенията само потвърждават правилото. Мързелът си личи по мръсотията и неугледността на градовете и селата ни, там където трябва да се наведеш за да прибереш един боклук примерно. Специално за това, което пише авторът, големите "загуби" биха били в сила за някакво непрекъснато 24 производство, с гарантирани пазари, което при спиране би донесло чисти загуби за производителя. всяко друго, хаотично, по български организирано, където един работи, петима го гледат си е чист майтап да говориш за огромни загуби по празниците.
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 13.09.2010, 14:43

10 Bozo Kosmev | 12.12.201711:17

Понеделник: Одмора от викенд
Вторник: Препарация за радене
Среда: Радимо
Четвртък: Одмора от радене
Петък: Препарация за викенд
Събота и неделя: Викенд
Въпроси?
А сваку среду ли че радимо?
   

оценка

+0 -0