На босата цървулите | webcafe.bg
Webcafe

На босата цървулите

manuelaМануела Геренова
02.08.2017, 14:55 (обновена 03.08.2017, 21:48)
бебе, изоставено, Младост, София, полиция

Снимка: © МВР

Случаят с изоставеното бебе изисква право, но и човечност

Ако има доказано престъпление, трябва да има и съответното наказание за него. Да изоставиш 3-месечно бебе в пренаселен столичен квартал с надеждата някой да го прибере, е престъпление. Това казва съвестта ни, казва го и Наказателният кодекс.

Случаят от "Младост 1" предизвика всеки да заеме категоричната позицията на съдник - Мария Иванова изоставя детето си до едно дърво, обръща му гръб и заминава на село. Затова тя трябва да си понесе последиците.

Мария не попада в клишете за непълнолетна циганка. Тя е зряла жена. Необразована и от покрайнините на обществото.

Мария и хора като нея лесно ги съдят и осъждат.

Вече й е повдигнато обвинение, че е застрашила живота на бебето си. Заплашва я глоба от 1 000 до 5 000 лева или до 3 години затвор.

Само че два дни след като майката изостави бебето си, черно-белият казус започна да придобива все повече нюанси. Както често се случва, не е толкова лесно да отсъдиш, тъй като понякога цялостната картина се разкрива на части.

38-годишната майка издържа бебето си с около 100 лева на месец. Толкова й се полагат, защото не е социално осигурена. Причината Мария да остане без осигуровки месец преди раждането се изяснява, въпреки че изглежда очевидна. По-очевидна дори от бременността й, която остава "незабелязана" от бившия й работодател до 8-мия месец. Поне така твърди той.

Ясно е, че на нито един собственик на заведение не му трябва сервитьорка в отпуск по майчинство, чието работно място да се пази в следващите три години.

Мария не е милениал, който знае как да скача с бутонки на главата на работодателя си, защото е работил 10 минути извънредно. Мария е маргинализирана жена, със средно образование. Не е трудно да я накараш да подпише молба за напускане по взаимно съгласие. Оттам нататък историята на мизерията е ясна.

Фактите ни карат да си задаваме обаче все повече въпроси. И то не каква нова социална реформа да измисли правителство, за да гарантира работната и финансова стабилност на майките. Идват ни на ум по-прости и човешки въпроси като този за престъплението, извършено от Мария, и наказанието, което се предвижда след него.

Смисълът на определените от закона наказания е най-вече в превенцията и превъзпитанието - провинилият се не трябва да повтаря стореното.

Мерките, които законът предвижда за случаите като този с Мария Иванова, не звучат като санкции, които ще я накарат да преосмисли стореното или да не го направи отново. Напротив, има голяма вероятност те да доведат до още повече социално отчуждение и проблеми в нейното мислене и поведение - и като майка, и като член на обществото.

Наистина ли изходът от целия казус е да глобиш с 5 000 лева човек, който е направил неуспешен опит да отглежда бебето си със 100 лева на месец, след което е изпаднал в шок и се е предал?

Да не забравяме, че санкцията заплашва жена, останала без работа непосредствено преди да излезе в майчинство - нещо, което българските закони считат за почти недопустимо.

Мария Иванова не може да разчита на бащата на детето, който отказва дори да го признае. Тя не може да разчита и на трудови доходи или на майка си, която като пенсионер получава 200 лева на месец. Никоя банка няма да й отпусне кредит, с който да заплати глобата си към държавата. Като вариант остават фирмите за бързи кредити, които с нейната финансова кулутра ще я вкарат в робство до гроб.

А ако попадне в затвора, където се предполага, че сама ще преосмисли стореното? Наистина ли някой смята, че жена, изоставила детето си заради безизходица, би могла да промени вижданията си, поставена в затворено пространство с убийци и крадци. А после?

Ясно е, че няма как да оневиним Мария, колкото и смекчаващи нейната вина обстоятелства да се появят. Деца като бебето Александър се раждат всеки ден в България. Родителите им ги отглеждат и възпитават, каквото и да им струва това.

Благодарение на истерията по този случай обаче Александър ще е от първото поколение българчета, за които не "цяло село", а цялата държава знае, че са били изоставени от майките си. Неизбежно ще трябва сам да се справя с тази травма, докато израства, но поне можем да спестим морализаторския патос и цъкането с език.

Тази история може да има и щастлив край. Просто е нужно да можем да си помагаме. Има нещо много по-смислено от соченето с пръст: за нивото на едно общество се съди по това как то се отнася към своите най-слаби и беззащитни хора - възрастни, болни, бедни, самотни. Ако присъдата на Мария е "точката" по този казус, тя говори много повече за неспособността на цялото общество да се грижи за себе си, отколкото за нейното безсилие да положи грижи за новороденото си.

Oще: глоба  закон  закони  изоставено бебе  изоставено дете  мария иванова  младост  младост 1  право  престъпление  престъпление и наказание  присъда  сакнции  санкция  съд  юрист 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 29.06.2017, 17:52

21 vikki | 03.08.201717:23

Нищо му няма на обществото, за секунда ще се намерят стотици мераклии да изгледат бебето. Парите от помощите отива не на място - малолетни циганки, приемни родители и такива "иди - ми доди", според социалната облага. Ей затуй на англичанит им писна от лапачи, че и на американците. Пък църквата ни - приют до приют за бедни, зависими и др.!? Пази Боже!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

20 explorer | 03.08.201717:08

Има нещо гнило, този път в България. Принципно, след раждането, новородените се следят от педиатри и социално подпомагане при нужда. Къде са тези хора, защо не са били ангажирани?
Без да соча с пръст, не ми се струва нормално неграмотни хора, да се оправят по-адекватно от хора с образование. Всъщност проблема не опира до конкретния случай, а до шокиращата липса на общество. Тук не говорим за държава, а за елементарна култура на споделяне, изслушване и съвет; липсата на които водят до тъжната случка. Дали ще има щастлив край? От нас зависи.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 29.06.2017, 17:52

19 vikki | 03.08.201716:57

Би трябвало да има помощи, но държавата нехае за циганското престъпление "деца раждат деца", вместо да тика татковците зад решетките. И в случая никакво оправдание с родови или етнически обичаи и традиции не важат! Спри им мангите и ще спрат да раждат малолетни, което ще поосвободи пари за Иванка, Драганка или Мария. Не, че деянието на последната е оправдано. Пък и църквата ни да са живи и здрави поповете, ама хич я няма в такива случаи...
   

оценка

+1 -1

Регистриран на: 19.02.2017, 10:30

18 Румяна Рангелова.1329358877125173 | 03.08.201712:59

Една българка по-малко

Може ли човек да остане безразличен,
когато от майка откъсват дете?
Може ли по този начин трагичен
държавата да се произнесе?

Защо не погледнем нещата
през майчините тъжни очи?
Ако искаше детето да остави,
можеше веднага като го роди.

Тя е вярвала, че ще успее
да изкара средства и пари.
Тя е вярвала, че ще оцелее.
Лесно е да съдим отстрани.

И започнала е битка с битието.
Борила се всеки ден и час.
И подредила последната храна, шишето.
И пошепнала с хрипащ глас:

-Аз не мога, виждаш, сине,
да те гледам, както заслужаваш ти.
Тук на сянка си, някой ще да мине.
Дано животът ти се подреди!

-Момент на слабост – нямаш право!
Детето си зарязала си ти!
Ние законите четем направо.
За теб затвор или ще те глобим?!

Да наложиш глоба на родилка майка,
зарязала детето си поради липса на пари!
Като чух, помислих, че някой се будалка.
Такава нелепост кой ще сътвори?

Ей, дъжаво, я се стягай,
законите си да смениш!
Да оцелееш не се надявай,
майки и деца като делиш!

Комисии, защити на децата,
социални грижи и какви ли не ...
Защо ги имаме, когато на жената
няма кой ръка да подаде?!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 14.12.2011, 11:33

17 gothic | 03.08.201711:10

Ключа от бараката е точно там, където не го търси прелестното общество. В политиката на работотдателите спрямо бременните и майките. Мога да пиша с часове за това, но няма смисъл.

Р.S. А авторката се превръща във водеща в уебкафето. Ману, отдавна имаше нужда от човек като теб....
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.02.2012, 17:37

16 mima | 03.08.201710:54

Напълно съгласна съм с автора. Само ще допълня: професионалните приемни родители получават заплата от 700лв на месец + 200лв помощи за детето на месец + помощи за извънредни разходи до 4 пъти годишно. Ако жената вземаше дори половината от тези пари, никога нямаше да се стигне до тук.
   

оценка

+6 -0

Регистриран на: 21.08.2013, 16:41

15 JB | 03.08.201704:51

Имах предвид 1978, а не някакъв емотикон.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 21.08.2013, 16:41

14 JB | 03.08.201704:49

дедо аджи,

това за уискито го написах, понеже Dear Iwan предполагаше, че съм Jeam Beam. Не се засягам от това, с какво ме асоциираш. Две букви могат да бъдат свързани с хиляди неща.
Също така не ми пречи, да съм по-стар от теб (дипломирах се през 197Кул, макар и на предпенсионна възраст, но последното се дължи преди всичко на факта, че "при нас" по-късно пенсионират.
Това, което казах за Борисов, може да звучи пресилено, но аз имах предвид политиката, която той води. Вече е достатъчно дълго на власт, но ефективни промени няма. Поне такива са моите впечатления, които придобивам чрез интернет.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

13 dedo adji | 03.08.201701:39

Чак сега забелязах, че се е включил и приятелят ми Докс. За присъдата и бизнеса е прав, но смяната на системата нещо не се връзва. Доксе, кажи, бе братко с какво да я заменим. Вашата се провали с трясък, не без братската помощ на лошия Запад, но ако беше вътрешно здрава, нямаше да се провали. Капиталистическата и тя запецна. Китайците пробват някаква мешана, засега успешно, но докога не се знае. От Крал Мас насам, философи и икономисти си блъскат главите, но още никой не е измислил нещо жизнеспособно.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 01.07.2011, 15:53

12 KingoftheROAD | 03.08.201700:30

дедо Аджи,

Продължавам да съм сторонник на дървения господ. Това е правилното лекарство. Единия нямал работници, другия бил 40 години член на БСП, третия синдикатите му пречели, четвъртия искал да намалява минималната заплата, .... н-тия ....

Колкото до тази жена, вярно - намирате добир хора да помогнат, и пак е нещо, колкото и да не е достатъчно. Защо никой не защити правата на жената? А само гледат да й се припишат обвинения и нарушения. Айде тези да се пробват да гледат бебе със 100лв. на месец, пък след това да ги видим как ще хвърлят камъни...
   

оценка

+2 -0