Покушението срещу вярата | webcafe.bg
Webcafe

Киромобил*

Webcafe.bg
08.12.2011, 13:48 (обновена 08.12.2011, 18:49)
кирчо

Д-р Николай Михайлов: Добрата новина е, че шансовете на митрополит Кирил да стане един ден български патриарх силно намаляват...

Скандалът с "Киромобила" продължава. По БНТ днес психиатърът д-р Николай Михайлов го коментира, а по-късно и митрополията във Варна излезе с прессъобщение, цитирано от Агенция Фокус. Публикуваме представителна извадка и от двете.

Д-р Николай Михайлов: Варненско-Преславският митрополит Кирил е бил посъветван добре, за да не идва в това студио. Когато говори, той произвежда катастрофи за собствения си образ.

Има и добра новина (от скандала с "Линкълн"-а - бел.р.) - шансовете на митрополит Кирил да стане един ден патриарх на България силно намаляват - освен ако това, което наричаме българска олигархия, не реши иначе. Защото тя може да ни сервира каквото си пожелае

Това, което обаче искам да отбележа, е, че общото скупчване на всички клирици на Българската православна църква, за да бъдат дискредитирани лесно от публиката, в която има малко християни - още по-малко православни християни, още по-малко църковни християни, е покушение. С негодни средства това не може да се прави.

Има великолепни свещеници, никак не са малко - това трябва да се знае. Не може да се постъпва с българския клир така както се постъпва с лекарите сега. Всичко може да се говори за индивидуален лекар, който трябва да понесе отговорност за своя вина, но за лекарското съсловие изобщо, за българския клир изобщо не може да се говори, защото е безотговорно, инфантилно и грозно.

Господ бог не може да бъде изгонен от храма - даже и с усилията на българския клир. Това трябва да знаят всички.

Митрополията, т.е. Кирил: Той е пожизнено архиерей!

Из прессъобщението - запазваме главните букви: Светият Синод е едно малко Народно Събрание. И в него има дебати, при които понякога прехвърчат искри. И там, както в живота понякога се изричат хиперболизирани думи (пр. "От сто години не сме се виждали", "Сто пъти ти казах", "Отказвам се от тебе чрез Държавен вестник").

Всеки разумен човек знае, че това са само просто едни изрази. Така е и с претълкуваните думи на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски Митрополит д-р Кирил, действителен член на две академии. По време на дебат, в който той не е съгласен с решението по определен въпрос, се изрича желание за оставка, но такава не е подадена.

Защо някои пренебрегват изказването, че е заявено желание за оставка, а не, че е подадена. Чудим се как през ума на журналистите не минава мисълта, че той пожизнено е Архиерей! Така ли лесно се подава оставка от Архиерей в разцвета на Неговите жизнени и творчески сили! Не, нали!

За прекалено големия интерес към новата придобивка на Варненска Митрополия - Митрополия, Която е Една от трите най-големи в България. Новата й придобивка е на стойност 36 хиляди долара! При това не закупена от Митрополията, а предоставена за ползване. Доводите на фарисеите са: как може, в момент на криза, Епархийският Архиерей да си позволява такъв лукс!

Нека си говорим откровено, дори с най-новите си екстри на свръхпестеливост на бензин, с автоматичното си преминаване на електрозадвижване, автомобилът с тази цена не може да бъде наречен лукс. Нека не ставаме жалки и не мерим с аршина на бездомници.

Нека словесните еквилибристи било на жълти, зелени или каквито и да е медии не изпущат еквилибристичния прът, защото височината, на която са, не е малка - и падането от нея ще е болезнено.

Значи за всеки друг, бил той какъвто и да е, но не духовник, е напълно естествено и несъбуждащо интерес притежаването на скъпи и луксозни возила, но на духовника не подхожда.

Поради какво не подхожда на един Архиерей на БПЦ да ползва един добър автомобил?

*Заглавието е на Webcafe.bg - по асоциация с папамобила, специалния висок автомобил с бронирани стъкла, който папата ползва при посещения в чужбина.

Oще: автомобил  архиерей  бпц  вяра  кирил  линкълн  митрополит  оставка  патриарх  покушение  свещеници 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 09.03.2010, 12:34

21 Ицо | 12.12.201110:18

Кола за 30 000 $ не е скъпа кола според мен.
А защо не погледнеме депутатите - те се возят в много по-скъпи коли, а какво ни дават депутатите - нищо. Само разбиха държавата и КРАДАТ ли КРАДАТ и за деца и внуци крадат. Доакто свещенници от такъв ранг нямат семейство и нищо не трупат за поколенията.
А както се разбра тази кола даве не е на Кирил, а са му я дали за ползване само.
Сигурно нещо е направил за целта и той ... някаква далаверка. Но в сравнение с депутати и политици ... то не може да има сравнение всъщност.
Така че тази статия е поръчана от атеистите дето са в Народното Събрание.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.12.2011, 19:06

20 Hristo Tomov | 09.12.201119:30

Извинявам се на клириците(ако това е правилния термин)от Канада,но Българска църква в България и Българска църква в Канада са две различни неща!БОГ ВИСОКО-ЦАР ДАЛЕКО!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 09.12.2011, 19:06

19 Hristo Tomov | 09.12.201119:24

Честита социална придобивка отче Кириле,защитниче на вярата.Свети Прокопий Варненски ще почака за храма си,но от друга страна,толкова е чакал,ще почака ище малко!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.01.2011, 14:17

18 lele male | 09.12.201116:08

Митрополите, едно нещо да знайш от Чудомир: Най-удобната кола безсъмнено е катафалката - возиш се легнал, окичен с цветя и не усещаш дали друса...
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.06.2011, 17:14

17 Last Sword | 09.12.201115:49

Не разбирам две неща:

1.Как може толкова хора да се вълнуват от нещо, което в самата си същност е измислено за да се манипулират лесно големи групи от хора. Да, говоря за религията. По-голяма манипулация от това просто не съществува.

2.На тази база - к'во ви дреме за хибридния лилнкълн на деда ви Кирил. Оня пловдивския само часовника му струва 3 пъти повече. Проблемите на църквата ме карат да си го преместя под расото. Пари от държавата не взимат => и от мен. Така че да си въртят каквито схеми намерят за добре и да мрат в кофите.

На всеки, който е поне малко с акъла си, всичко това му е ясно и няма нужда да му се обяснява. Ебати простотиите, майна
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

16 explorer | 09.12.201114:46

Аз не знам защо всички скочиха, като ощипана госпожица. Имам спомени от средата на 70-те, когат обях още в предучилищна възраст и тогава на събора в един православен манастир, владиката дойде с Волга, която по онова веме си беше номенклатурен автомобил немислим за простолюдието. Така че защо чак сега някой реши да се коси, незнам Шокиран
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 13.08.2011, 12:42

15 Ближи си сладоледа | 09.12.201114:21

Още пазя топъл спомен от деня, когато влязох в една църква с детето си, което беше на около 1,5г. и седеше в количка. Исках да запаля свещ и да се помоля. На входа ме пресрещнаха чевръсто и ми обясниха, че трябва да оставя детската количка отвън, защото с нея не можело да се влиза в църквата и да взема детето на ръце , пък да паля свещи колкото си искам! Бях шокирана! На опита ми да обясня, че детето ще се пресяга към горящите свещи и ще се изгори, ми беше казано буквално:" Ми остави го и него в количката, отвън!" Излишно е да казвам, че си излязох и в църква крачето ми гледа да не стъпва.

А сега по процедурата! Няма по маргинални попове от православните такива! Аз не знам за каква кауза изобщо съществува българската православна църква във вида , в който е, освен да се занимава с търговия и да си го мести от левия в десния крачол под предлог , че се занимава с “божии дела”. За 20г. легализирани функции на попството, каква е грижата му за миряните? /Изключвам отец Иван от Нови хан и още двама, трима отци, които правят усилия в тази посока/

И друг важен момент! Какъв е тоя унес: ми тя колата била дарена?!? Ало, пичувити Кики, Ники и Пики какво искате да покажете, че с продаване на индулгенции някой може да си “изкупи” греховете в очите на дедо поп? И ще е чист кат’ момина сълза? Ай сикана драги зрители!

Църквата не участва в никакви благотворителни каузи, а би трябвало да ги инициира самата тя! Тя не помага на никой с нищо, освен , ако не й е подарил икономичен "Линкълн".

А такива момченца, напъпили попЕта, да ми тълкуват библейските текстове, както дявола Евангелието с наглост присъща за грешници, могат да вземат да ходят на майната си!

П.П. : “По делата им ще ги познаете!” Евангелие на Матея
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.11.2010, 09:29

14 Kristiyan Bitsin | 09.12.201113:59

Антон Пандов - казваш ти за средновековието, че църквата била бизнес а? Ами в средновековието църквата не помага ли за....ами де да знам..СЪЗДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ?
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 28.07.2010, 17:54

13 deacon Iliya | 09.12.201113:13

До Антон Пандов. Драги ми Антоне, ти разбираш от религия колкото аз от панди. Христовата църква е създадена от Господ Иисус Христос. Прочети поне житието на св.Антоний Велики на който си кръстен. И не извзаждай от контекста на цялото "Бог е любов", защото това са само 3 думи от многото. Както ако кажем само А.П. няма да асоциираме абревиатурата с Антон Пандов, а с Асошиейтед Пресс. Колкото до клира - ние, двамата клирици, в Ниагара Фалс, Канада, не взимаме и един цент за нашите служби и треби, а аз лично харча поне 100$ на месец за бензин, за да отида да служа от Торонто до Ниагара. Бог да отвори духовните ти очи.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 25.07.2011, 12:57

12 Мина | 09.12.201111:51

Тея, не е ли 36 000 долара? Т.е още по-голяма! Шокиран
   

оценка

+0 -0