Не е ли преДОСТатъчно? | webcafe.bg
Webcafe

Не е ли преДОСТатъчно?

Никола ЦветановНикола Цветанов
19.05.2016, 18:05 (обновена 20.05.2016, 20:31)
Митинг на ДПС в Джебел

Снимка: © dps.bg

ДПС струпа агитка от цялата страна в Джебел

Добре дошли на първия директен политически двубой от серията Доган срещу Местан. Както е известно, битката ще определи кой да е Баба валия на българските турци.

Място - Джебел Мегдан Арена. Рекордна посещаемост - 3122 местни зрители плюс около 5 000 гости от цялата страна и съседна Турция. За сигурността и приятното прекарване на всички се грижи МВР.

Претегляне на везните: Кантарът показва около 5 000 единици човешка маса за ДПС. Морфичният резонанс от Сараите не може да бъде технически прихванат, но всички знаят, че е там. Претендентът Местан остава в леката категория с няколко десетки поддръжници и гардове, но респектира със сериозни фигури от Турция в щаба си. ДОСТ предварително бяха заявили агитка от 16 000 души, а ДПС - от 15 000.

Рефер: Несменяемият кмет Бахри Юмер, основател на ДПС, настоящ активист на ДОСТ. Той се опита предварително да промени правилата на играта, забранявайки политическите мероприятия, но съдът му попречи.

Загрявка: Новият лидер на ДПС Мустафа Карадайъ се помоли в джамията, където позиция бе заел и Главният мюфтия Мустафа Хаджъ. Там се отби и Лютви Местан. Понеже няма място за всички в джамията, членската маса на ДПС окупира площада, предвкусвайки невижданата по мащаби драма.

Телевизионните коментатори отбелязват физическото предимство на ДПС, докато ДОСТ явно ще разчита на хъса и емоцията на публиката, разочарована от дългогодишния йок берекет. ДПС едва си проправя път до арената. Подсигурените отрано фенове - статисти спират състезателя на всяка крачка, за да си направят селфи. ДОСТ стои в близост край ринга, но не смее да се качи. Тактическите заявки „Заедност" и „Единност" издържат около 3 минути.

Гонгът бие.

Първи рунд: ДПС започва по-активно срещата, но не и изненадващо. Юмер е освиркан, докато поздравява своите съграждани за празника на града, традиционен на тази дата след майските протести от 1989 г. срещу комунистическата система и Възродителния процес. Хората, носещи шапки на ДПС, символично му обръщат гръб. Местан понася словесни удари - наречен е предател, което не му се случва за първи път.

Втори рунд: Местан пие кафе с турския посланик. Силни минути за претендента. Противникът е нацелен в слабото място - публичното одобрение и подкрепата от Турция, каквато преди броени седмици ДПС се опита да демонстрира с изпращане на официална партийна делегация в Анкара (без Пеевски и Доган).

Трети рунд: ДПС се обяви против предателите, против външна намеса в партията, за предсрочни избори и пусна триумфално бели гълъби в небето. Получи обаче добре насочено кроше. Кметът на Голяма Бурсенска община Реджеп Алтепе обеща инвестиции и нови работни места за местните достове - дост на турски език означава приятел, с което недвусмислено показа на кого симпатизира. Именно възможността за работа най-силно би докоснала обреченото на тютюнопроизводство от поколения насам население.

Четвърти рунд: Местан се присъедини към официалния коктейл в сградата на Община Джебел, благодарение на кордон от охраната. После даде пресконференция и каза каквото имаше да казва, докато Карадайъ и компания се отдадоха на елементарни разговори с електората. Междувременно той сподели във Facebook видео на младежкото ДПС в Тетевен с възгласите на тълпата от Джебел.

На мегдана пускаха музика. Автобусите с фенове отпътуваха за родните места, изоставяйки празника в Джебел преди да е свършил. Там продължават с изложба, спортни мероприятия, фолклорна програма и концерт на певицата от Измир Бурджу Гюнеш.

Това беше накратко фронталният сблъсък на две партии пред погледа на българските турци, които всъщност са истинските губещи. Костюмите и мегафоните си заминават, техните проблеми - не.

Oще: джебел  доган срещу местан  дост  дпс  дпс срещу дост  лютви местан  мустафа карадайъ  подкрепа от турция  политика  предсрочни избори 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.