Не е ли преДОСТатъчно? | webcafe.bg
Webcafe

Не е ли преДОСТатъчно?

Никола ЦветановНикола Цветанов
19.05.2016, 18:05 (обновена 20.05.2016, 20:31)
Митинг на ДПС в Джебел

Снимка: © dps.bg

ДПС струпа агитка от цялата страна в Джебел

Добре дошли на първия директен политически двубой от серията Доган срещу Местан. Както е известно, битката ще определи кой да е Баба валия на българските турци.

Място - Джебел Мегдан Арена. Рекордна посещаемост - 3122 местни зрители плюс около 5 000 гости от цялата страна и съседна Турция. За сигурността и приятното прекарване на всички се грижи МВР.

Претегляне на везните: Кантарът показва около 5 000 единици човешка маса за ДПС. Морфичният резонанс от Сараите не може да бъде технически прихванат, но всички знаят, че е там. Претендентът Местан остава в леката категория с няколко десетки поддръжници и гардове, но респектира със сериозни фигури от Турция в щаба си. ДОСТ предварително бяха заявили агитка от 16 000 души, а ДПС - от 15 000.

Рефер: Несменяемият кмет Бахри Юмер, основател на ДПС, настоящ активист на ДОСТ. Той се опита предварително да промени правилата на играта, забранявайки политическите мероприятия, но съдът му попречи.

Загрявка: Новият лидер на ДПС Мустафа Карадайъ се помоли в джамията, където позиция бе заел и Главният мюфтия Мустафа Хаджъ. Там се отби и Лютви Местан. Понеже няма място за всички в джамията, членската маса на ДПС окупира площада, предвкусвайки невижданата по мащаби драма.

Телевизионните коментатори отбелязват физическото предимство на ДПС, докато ДОСТ явно ще разчита на хъса и емоцията на публиката, разочарована от дългогодишния йок берекет. ДПС едва си проправя път до арената. Подсигурените отрано фенове - статисти спират състезателя на всяка крачка, за да си направят селфи. ДОСТ стои в близост край ринга, но не смее да се качи. Тактическите заявки „Заедност" и „Единност" издържат около 3 минути.

Гонгът бие.

Първи рунд: ДПС започва по-активно срещата, но не и изненадващо. Юмер е освиркан, докато поздравява своите съграждани за празника на града, традиционен на тази дата след майските протести от 1989 г. срещу комунистическата система и Възродителния процес. Хората, носещи шапки на ДПС, символично му обръщат гръб. Местан понася словесни удари - наречен е предател, което не му се случва за първи път.

Втори рунд: Местан пие кафе с турския посланик. Силни минути за претендента. Противникът е нацелен в слабото място - публичното одобрение и подкрепата от Турция, каквато преди броени седмици ДПС се опита да демонстрира с изпращане на официална партийна делегация в Анкара (без Пеевски и Доган).

Трети рунд: ДПС се обяви против предателите, против външна намеса в партията, за предсрочни избори и пусна триумфално бели гълъби в небето. Получи обаче добре насочено кроше. Кметът на Голяма Бурсенска община Реджеп Алтепе обеща инвестиции и нови работни места за местните достове - дост на турски език означава приятел, с което недвусмислено показа на кого симпатизира. Именно възможността за работа най-силно би докоснала обреченото на тютюнопроизводство от поколения насам население.

Четвърти рунд: Местан се присъедини към официалния коктейл в сградата на Община Джебел, благодарение на кордон от охраната. После даде пресконференция и каза каквото имаше да казва, докато Карадайъ и компания се отдадоха на елементарни разговори с електората. Междувременно той сподели във Facebook видео на младежкото ДПС в Тетевен с възгласите на тълпата от Джебел.

На мегдана пускаха музика. Автобусите с фенове отпътуваха за родните места, изоставяйки празника в Джебел преди да е свършил. Там продължават с изложба, спортни мероприятия, фолклорна програма и концерт на певицата от Измир Бурджу Гюнеш.

Това беше накратко фронталният сблъсък на две партии пред погледа на българските турци, които всъщност са истинските губещи. Костюмите и мегафоните си заминават, техните проблеми - не.

Oще: джебел  доган срещу местан  дост  дпс  дпс срещу дост  лютви местан  мустафа карадайъ  подкрепа от турция  политика  предсрочни избори 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.