Днес е Белене, утре и по други места | webcafe.bg
Webcafe

Днес е Белене, утре и по други места

Webcafe
11.03.2017, 14:59 (обновена 11.03.2017, 15:26)
Отец Паоло Кортези. Концентрационен лагер на НРБ, Белене, остров Персин и природен парк

Снимка: © Цветана Георгиева

Къде живеем, с кого живеем, що за хора сме?

Новините трудно ни изненадат - свикнали сме и с низките страсти, и с фалшивия патос и с какво ли не. И все пак историята с изгонения католически свещеник от Белене ни удари като мокър парцал през лицето.

Къде живеем, с кого живеем, що за хора сме?

Включете си телевизора и вижте паралелната вселена. Идиотокрацията влиза в домовете ви "на живо", "ексклузивно" "тук и сега". Случайни лумпени се превръщат в армия, недоволството на неколцина маргинали става национална позиция. Да не забравяме - избори са.

Камерата се завърта от най-рейтинговия ъгъл, а последиците от поредната жива връзка, която ще донесе високия рейтинг, не са отговорност нито продуцента, нито на човека от екрана.

Всичко, което се случи в Белене, можеше да се избегне. Стига медиите да имаха акъла да преценят, че имат и други функции, освен "да са първи".

„Гледаме Facebook, телевизиите - Европа се тресе!", казва жена на площада в Белене. Това й казва телевизията, това знае. Тя не е виновна, че е проста, виновни са онези, които смятат, че да сблъскаш "две гледни точки" е върхът на журналистика. Или че да хванеш чичо Ваньо и баба Гошка и да ги питаш какво мисли за СЕТА, за НАТО и за ядрената енергетика е върхът на сладоледа, след който можеш да обобщиш "така мислят хората".

„Пореден скандал с бежанско семейство, подобно на Елин Пелин - и там хората не ги искат", казват от национална телевизия, „СТРАХ ОТ БЕЖАНЦИ". Същата тази телевизия, между другото, превърна един маргинал с АТВ, който „лови" бежанци, в национален герой.

Не са виновни хората, че са се изплашили. Не са виновни нито в Белене, нито в Елин Пелин, нито в Розово или Широка лъка.

Виновни са тези, които им поднасят информацията.

Ефирът ни залива с чиста, нешлифована омраза, която увиването в българско знаме не може да скрие - такава, каквато човек може да изпитва единствено сред тълпа.

Когато проявлението на човешка доброта бива определяно като „скандал" от ефира с цел търсене на рейтинг, а националните телевизии хвърлят камерите си в лицето на всеки микроконфликт в общността, за да му придадат макропроявления, когато журналистиката се превръща единствено в средство за забавление и всяване на страх сред масите, озверяването не трябва да ни изненадва.

Отдавна знаем, че сънят на разума ражда чудовища. Сега знаем и че приспивната песен идва от екрана. Докато разумът спи, страхът расте, хванал за ръка омразата, а рейтингът удря тавана.

Oще: бежанци  белене  държава  елин пелин  журналисти  имигранти  католически свещеник  медии  национален ефир  паоло кортези  телевизия  телевизор 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

37 explorer | 13.03.201721:43

...ама уви - реалността е друга - в Катуница ЕНО семейство беше проблем, и във Видин - няколко Зрънкови ни изправиха на нокти ..

Това е истината!
__________

Не сим4о, това е лъжа!

Цигански племена(кланове) е имало по нашите земи от преди турското робство. Те винаги са държали на своите правила и се държат на куп. Кирил Рашков е вероятно единствения цигански олигарх, а Зрънкови са към 60 души (по данни от интернет).
Дали има база за сравнение с 4 членно семейство дошли от няколко седмици, оставям на читателите да преценят.
И да, ако няма кресливи дезинформатори и можехме да живеем заедно, без да се чудим как "на Вуте да му е зле", щяхме да сме по-добре от Швейцария.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 28.01.2014, 19:57

36 sim4o | 13.03.201718:56

explorer | 13.03.2017 16:01 ... Как може едно семейство да заплаши теб и народа ни .."
-------------------
Aбсолютно вярно!
И разбеснялата се криминализирана паплач, по градчета и села, и клетките на ислямистите не могат да заплашат истински народът ни, ако е обединен ..

Проблемът са соросоидите - толерасти антибългари .. те, като едни заразени със СПИН клетки, се опитват да сринат естествените имунни сили на българите ..
Дежурни са винаги, когато трябва да се вмени чувство за вина, на многострадалния ни народец .. и в Красна Поляна, и сред наплашените жители на Западен парк, и в Гърмен , и в Раднево, и в Катуница .. все са там - все клеймят, все дават оценки и лепят етикети ..
Сигурно някой им плаща, защото получават и медийно внимание ..

И мимикрират ..!

Ту искат да се изучавала Историята , ама след като се поправела ... ту не искат нищо да се изучава и да няма национална памет - щото е шовинизъм - а да сме затворели страницата и да сме направели паметник на Сюлейман на Шипка

Та ако няма насаждана Толерастия , и се спазва закона и обществото не се разгражда отвътре .. не едно семейство , а 1001 семейства няма да са проблем!

а, ама уви - реалността е друга - в Катуница ЕНО семейство беше проблем, и във Видин - няколко Зрънкови ни изправиха на нокти ..

Това е истината!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

35 dedo adji | 13.03.201717:00

П.П Петвековното робство не сме го отхвърлили със свои сили, колкото и това да не ми ласкае националното самочувствие. Станало е уникално съвпадение на интересите на една империя с въжделенията на българския народ. Днес никой не дава два цента или копейки за България и българите. Още Чърчил е планирал разделение на България между съседите. Отворете си очите, хей. Ако Европа мисли за нас, то е само като важно сухопътно кръстовище.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

34 dedo adji | 13.03.201716:53

Много смешно. И цар Иван Александър се смял, а синът му плакал.
Понеже малко си патим от свои, дай да си внесем чужди.
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 18.03.2011, 09:26

33 explorer | 13.03.201716:01

ох дедо, ще ме умориш от смях. Ти българин ли си или не си? Казваш че само разсъждаваш, но над какво разсъждаваш и до какви изводи стигаш? Не сме ли отхвърлили 5 вековно робство, когато е имало чужди въоръжени сили по нашите земи? Да не би София да е станала арабска чаршия при положение че има стотици, а може би и хиляди чужденци от близкия и средния изток? Как може едно семейство да заплаши теб и народа ни и до къде ще стигнеш под благовидния предлог за "благото на народа"? Не помниш ли колко хора изгоряха, като "врагове на народа"? Не сте ли имали земи или имот, отнет от същите лумпени "в името на народа"? Защо си мислиш, че беззаконието ще спре с изгонването на едно семейство? Защо не разсъдиш, че като няма различни по етнос, на мушката каца разликата по доходи, възраст, образование и каквото още се сетиш?
Да не говорим, че най-вече си патим от свои - справка КТБ, 99% от приватизираните дружества и още много подобни.
   

оценка

+0 -2

Регистриран на: 07.04.2014, 19:50

32 dedo adji | 13.03.201714:46Изследователю, аз не съдя никого. Иисус е казал "Не съдете, да не бъдете съдени." Но мога да разсъждавам, пък ти ако искаш го брой за 6-ти клас. И като разсъдя, че някой е опасен за мен или народа ми, вземам мерки да го обезопася. А вие, НПО-шки със 7-ми клас, защо се хвърлихте в защита на кроткото семейство от Белене, а елегантно пропускате золумите в София, боя в Харманли, и т.н. ОК, тия на мравката път правят. И са образовани. А можеш ли ти, изследоваятелю, да обещаеш на хората от Белене, че ще останат само те? Не можеш и не искаш. Можеш само да биеш барабани за Европа без граници. Много добре. Но Европа има ВЪНШНИ граници. И ние сме на най-горещата точка на тия външни граници. Даже замаяната от полит коректност Европа се стресна, само вия, НПО-шките на Шорош не.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

31 Pavur Pezev | 13.03.201714:38

''Франция намерила формула за решаване на ромския проблем
Успехът й се дължи на “твърдост и интеграция“ – твърдост при експулсиране и интеграция, откъдето са дошли.'' Смее се
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

30 Pavur Pezev | 13.03.201710:43

Решил наш Чакъл да изведе родата на ресторант,един път да се наядат като бели хора.Облекли най хубавите дрехи ,които изровил от контейнерите,отишли в близкото Хепи,понеже за чакъла тва е върха на мохабета,настанил циганетата и жените си около една маса и запоръчвали-стекове,картофи соте,сладоледи,ребра,вина,ракии,бири...Естествено чакъла имал две стотинки останали от последния сеанс на дъщеря му със сина на боса на маалата,дето има каруца,два коня и търгува със стари радиатори и капаци от шахти,както и с брозови струйници,които краде от пожарните шкафове по входовете. Дошъл метр'дотела и поитал Чакъла,дали ще поръчват още нещо,щото сметката набъбнала и управителчето се притеснило че не могат да си платят.Чакъла извикал,че пари няма,да правят с него каквото щат.Извикали охраната,завели Чакъла в склада ,оставили му една кофа със вазелин и му казали че сега ше дойде най-коравия от охраната и да се подготвя.Влиза охраната,сваля колана и гледа чакъла маже космата гръд с вазелин и плаче.Охраната казва:
-Кво прайш ве,мангал смотан.Що мажеш гърдите,не усещаш ли какво ше става сега?
-Усещам бе,бате-прохленчил Чакъла-гъзъ ше издържи,ама сърцето-едва ли.
   

оценка

+2 -2

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

29 Pavur Pezev | 13.03.201709:04

исках да кажем,че Йордания прие бая,но май лани прекрати приема.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 28.09.2010, 14:22

28 Pavur Pezev | 13.03.201708:04

Нептун,и аз не знам.май смисълът на квотите е ,западняците да си ги подбират,а на нас връщат горницата. австрийците например предпочитат християни и жени и деца. приели са мижаво четирицифрено число. Йордания отказа всякакъв прием.Израел прие трицифрено число и то предимно ранени полуумерено-неумерени,дето ги лекува в няколко болници и май после ги натири в Йордания. ''бежанците''получават статут в най-общия случай у нас.защо не в турция,тва е друг въпрос. сърбе се оплакаха,че през територията ни като през поле се движи всякаква паплач и само миналата година са върнали около 15000.смятай колко са минали всъшност.говореше се за 150000.
   

оценка

+0 -0