Вяра, Надежда и Компромат | webcafe.bg
Webcafe

Вяра, Надежда и Компромат

Webcafe.bg
17.09.2011, 15:30 (обновена 18.09.2011, 10:55)
Цветан Цветанов

Снимка: © БГНЕС

Аз ще потвърдя всичко, което Росен Плевнелиев е казал 2007 г. в интервюто, което е дал, заяви вътрешният министър Цветан Цветанов. Значи, потвърждава, че "Софийски имоти" е зло

Досадно е на празника Вяра, Надежда и Любов да се занимаваме пак с развитието на скандала с подкупа, който (да или не) е искан през 2007 г.

Но тъй като премиерът Бойко Борисов и вицето му Цветан Цветанов, който носи пряката отговорност за "осветяването" на случая, се опитват да направят художествено обогатяване на случката, се налага.

Първо, фактическата обстановка: На 12 септември в Пловдив вицепремиерът, министър на вътрешните работи и шеф на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов, НЕ ПРИСЪСТВА на семинара за съвместно обучение на полицаи, прокурори и журналисти - поради голямата си ангажираност.

Справка: "...Той дойде специално само за едночасов брифинг за журналисти в петък следобед. И на този брифинг той много подробно разказа как се запознали с Плевнелиев, когато той му поискал среща, за да му каже за поискан подкуп от трима общински съветници". (сп. Правен свят, Мирела Веселинова).

Така че нито е бил изморен от дискусии, както каза Борисов, нито се е изпуснал, което не е било "уместно в тази конфигурация от хора" - по думите на самия Цветанов. А като шеф на предизборния щаб е задължително да съгласува предварително изявлението си с кандидата за президент Плевнелиев.

А днес пред Дарик вицепремиерът обвини "конфигурацията", че художествено обогатила думите му. Съвършено невярно твърдение - всички журналисти бяха предали и написали досущ едно и също - новината и без друго е достатъчно богата и същевременно изключително несложна откъм лийд.

Справка: Всички новинарски емисии и медии. Не трябва ли собствениците и издателите да поискат от вицепремиера да се извини за интерпретацията си?

Чух и премиерът Борисов да казва, че "на някакъв семинар някакви журналисти са извадили нещо от контекста", каза и журналистката от БНР Силвия Великова, която също е била на семинара. Тя уточни, че записите са автентични и са монтирани, т.е. подготвени за излъчване, което в никакъв случай не значи манипулирани. (Звуковите файлове може да се чуят на сайта на БНР, както и коментарът на Великова. Бел.р.)

Второ, след като Цветанов освети случката, кандидатът за кмет на София от БСП Георги Кадиев освети общинските съветници. Те се оказаха от ГЕРБ - поне в момента, преди време някои от тях са пребивавали и в други партии. Тримата настояха за очна ставка с Цветанов и Плевнелиев и детектор на лъжата. Нито едното, нито другото към момента са осъществени.

В цялата тая плетеница се губи твърде съществената питанка - защо повече от 6 години Столична община и дружеството й "Софийски имоти" не са изпълнявали решения на СОС? Столичният общински съвет задължава стопроцентовото общинско дружество, в чийто борд са хора от БСП, СДС, ССД и "Гергьовден", да деактува едни имоти, за да се заменят и да ги получи Бизнес паркът, а "Софийски имоти" си прави оглушки.

Странно, че сега Цветанов хвърля вината само върху БСП, а премълчава кръгът на Стефан Софиянски. Дали защото т.нар. ОДС на Софиянски, в което са и "Гергьовден" (председател на "Софийски имоти", а сега разследван, е някогашният общински съветник от "Гергьовден" Тошко Добрев) и още някакви партийки, именуващи се десни, изолира лошия Костов и обезсмисли Синята коалиция?

Както припомни преди дни "24 часа", Добрев е бил шеф на "Софийски имоти" от основаването й през 1996 г. до 11 ноември 2003 г., после до февруари 2004 г. е член на борда.

До есента на 2005-а София се управляваше два мандата и половина от Стефан Софиянски. Ако е имало натиск за даване на подкуп, Росен Плевнелиев щеше да ми каже, каза Софиянски, който пак се кандидатира за кмет. Но случката, описана от Цветанов, е през 2007 г.

А може и да се жалил Плевнелиев - или пък да не е виждал смисъл да го прави. Двама от тримата общински съветници, назовани от социалистите в схемата за подкупа, бяха до 2007-а от партията на Софиянски - ССД, преди да преминат в ГЕРБ...

После София се пое от Бойко Борисов и Цветан Цветанов, а междувременно от "Софийски имоти" се пръкнаха 50 дела. Така че айде от БСП да не сменят темата. Нито пък от ГЕРБ.

Топката е в съда. И не в кой да е съд, а в най-големия - Софийския градски. А той се оглавява от една семейна приятелка на вицепремиера Цветанов. А тя също беше купувала имоти от "Софийски имоти" през 2002 г., единият от които - под данъчната му оценка.

Честит празник, София...


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 03.12.2010, 14:54

2 Калоянчо | 18.09.201112:33

Да обобщим:
Поводът за запознанство между Плевнелиев и Цветанов е... подкуп.

:-)
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 24.09.2010, 10:49

1 иван | 17.09.201119:44

Няма съмнение, че за Цветан Цветанов разочарованието е много голямо. Много от отдавна той беше номиниран от Борисов за президент, но стана жертва на компромати. И един, според него и не само според него, а за всеки на неговото място, нов за ГЕРБ човек, беше номиниран и по всяка вероятност ще оглави президенската институция.

От всяка страна погледнато е грешка той да бъде начело на изборния щаб на ГЕРБ. Все едно да направиш кум, някой който е бил сгоден за булката, но тя му е дала пътя.
Не е добре и за демокрацията шефът на МВР да е в тази позиция.
   

оценка

+0 -0