Дете на русалка и кентавър | webcafe.bg
Webcafe

Дете на русалка и кентавър

webcafeДияна Костова
05.04.2016, 21:17 (обновена 06.04.2016, 21:09)
телевизия

Докато в СЕМ си мерят остатъчните мандати, потенциалните мераклии за БНТ/БНР гадаят дали "купуват" камила с рога или дете на русалка и кентавър. Несъстоятелните блянове за "нещо като родно БиБиСи" са чиста проба параван за концентрация на власт над ключовия информационен апарат на държавата.

Щеше да е виц, ако не ставаше въпрос за 120 милиона лева на година. Толкова струва издръжката на двете държавни медии - БНТ и БНР.

Щеше да е третостепенна новина, ако не ставаше въпрос за поредния несръчен опит за скъсяване на политическата каишка в националната телевизия и радио.

Какъв е казусът: след броени дни изтичат мандатите на двамата генерални директори Радослав Янкулов и Вяра Анкова. На втора писта - политици и медийни лобисти се готвят да слеят БНТ и БНР в една. Няма обществен дебат по темата, нито дума, нито ред.

А единствената институция, която може да сложи ред в системата - Съветът за електронни медии - се е отцепила от орбитата на здравия разум и живее някакъв собствен живот, в който времето, пространството и законът са несъвместими величини.

Ето как изглежда ситуацията в 5 абсурдни факта:

1) Анна Хаджиева е член на СЕМ, избрана от парламента по времето на Тройната коалиция като номинация на НДСВ. Още преди 2 години законният й мандат изтече, но няма сила, която да я помръдне от Съвета. Нито парламентът й намира заместител, нито тя подава оставка.

Кого точно представлява тя в СЕМ, е мистерия - НДСВ отдавна не е национално представителна партия, на последните избори получи шеметния резултат от цифром 0,241%. Законът позволява този абсурд. Да сте мислили, когато сте гласували за Царя.

2) Анюта Асенова е член на СЕМ, назначена в началото на второто президентстване на Георги Първанов. И нейният шестгодишен мандат изтече преди 2 години. И тя рискува да остане пожизнен медиен регулатор.

Отново се пита: чия номинация е тя? На бившия президент, който отдавна напусна "Дондуков" 2? Или на настоящия лидер на АБВ - най-малката парламентарно представена партия? Отново мистерия.

3) Председателят на СЕМ Георги Лозанов (и той вече е с изтекъл мандат) подаде оставка от поста си през февруари. В продължение на пет седмици обаче СЕМ не се справи с мъчната задача да събере кворум, за да гласува освобождаването му от длъжност. Защо - мистерия.

От СЕМ можеш да си тръгнеш само при влязла в сила присъда или при смърт, не дай си Боже.

4) Да не останете с впечатление, че в СЕМ се влиза лесно. Напротив. От 11 месеца в Съвета съществува шести "виртуален" член - Бетина Жотева. Нейното назначение е ясно от май 2015 г., но до ден днешен не може да встъпи длъжност поради правен абсурд.

Законът за радио и телевизия гласи, че парламентарната и президентската квота встъпват в длъжност едновременно. Народното събрание блокира избора поради творческа немощ. И на тях не им е лесно.

5) По-смешното е, че докато всички се ослушват, мандатът на самия Плевнелиев ще приключи и тогава пак ще се попитаме кого точно представлява Жотева. Ако, живот и здраве, изобщо й дойде ред да встъпи в длъжност (то, знае ли се вече...).

Целият този фарс се развива точно навреме. Докато в СЕМ си мерят остатъчните мандати, потенциалните мераклии за БНТ/БНР гадаят дали "купуват" камила с рога или дете на русалка и кентавър.

Несъстоятелните блянове за "нещо като родно БиБиСи" са чиста проба параван за концентрация на власт над ключовия информационен апарат на държавата.

Няма такъв абсурд, в която властовият елит разиграва циркове с двете държавни медии и целия сектор до второ нареждане.

Наистина щеше да е смешно. Само че не е. Просто е тъпа подигравка със закона от онези, на които им се плаща да го олицетворяват.

Oще: бетина жотева  бнр  бнт  българска национална телевизия  българско национално радио  вяра анкова  георги лозанов  георги първанов  държавни медии  електронни медии  изтекъл мандат  ндсв  нови членове на сем  обществени медии  парламентарна квота  президентска квота  радослав янкулов  сем  сливане на бнт и бнр  съвет за електронни медии 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.