Симпатичен ни става | webcafe.bg
Webcafe

Симпатичен ни става

Webcafe.bg
11.09.2012, 16:23 (обновена 11.09.2012, 18:17)
Росен Плевенлиев

Росен Плевнелиев: ... Категорично заявявам, че ще следим заедно с Брюксел – дали наистина има промяна в подхода и искаме конкретни доказателства за това. И то – само с действия и инициативи: Да, Македония вече остави историята на историците, и работи за добросъседство, или просто – една декларация и оттам нататък – всичко си е постарому, ще видим...

Напоследък президентът Росен Плевнелиев проявява необичайна твърдост към Македония. Да не си измислят факти от миналото, защото нито ще влязат в историята, нито ще направят нещо добро за Балканите, заяви роденият в Гоце Делчев Плевнелиев, обявен при избора си от някои македонски медии за "чист македонец".

Очаквам македонските политици с действията си да посочат новия европейски подход, който декларираха. Това заяви държавният глава и на 9-и и на 11 септември. Не е хубаво да се повтаря - поне не в толкова кратък период.

Освен това като казва, че "ще следим заедно с Брюксел - дали наистина има промяна в подхода (на Македония - бел.р.) и искаме конкретни доказателства за това", Брюксел знае ли, че България е надзорник на Македония колко се е поевропейчила?

Президентът не казва нищо ново, но печели симпатии. По същия начин ги печелеше и бившия вече министър - и виден музеен шеф, историкът Божидар Димитров. Но ако на Димитров му е простена подобна реторика, защо и Плевнелиев влиза в неговите обувки?

Очаквано, думите на президента ядосаха редица македонски журналисти, разчели в изявлението заплаха за блокиране на членството на страната в ЕС. България бе сравнена с нова "Гърция", която поставя условия, разделя, изисква. Лицемерно, твърдят скопските анализатори, особено на фона на призивите за сътрудничество и добри съседски отношения, отправяни непрекъснато от нас.

Вместо за Македония, по която е лесно да се удря, щеше да е добре да чуем как например президентът разчита една "червена линия" спрямо Турция. Нали външният министър Николай Младенов обяви, че правителството ще изработи предложение парламентът да приеме принципен документ, в който се фиксират основни устои на българската политика към съседните страни.

Един вид никой да не пристъпя отвъд червената линия. Странна политика от страна-член на ЕС, която граничи с две страни-членки на ЕС - Румъния и Гърция, а предстои членове на ЕС в обозримо бъдеще да станат Македония и Сърбия и в нека обозримо - Турция. Т.е. всичките й съседи. Кому е необходим документ, при положение, че декларираме вярност към принципите на европейската общност?

Или си е чиста проба наежване за едната Македония...

Oще: изложба  македония  николай младенов  президент  росен плевнелиев  скопие  турция  червена линия 


Още от Да го web@...

Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

5 Зелен Бетон | 12.09.201215:13

Нещо много се нароиха червените линии напоследък. Американците и израелците чертаят червени линии за Иран. Преди това Франция черта едни за Сирия. Махмуд Абас огради с червена линия религиозните светини в Йерусалим. Путин посяга да чертае между „Газпром“ и Европейската комисия. Божидар Димитров и Николай Младенов се качиха на вълната, сега и Плевнелиев хвана червения флумастер. Дрънкат саби, щитове...

Малко почна да прилича на училищния двор в междучасието, дето четвъртокласникът драсва с обувка по прахоляка и вика на другия – е сега ако минеш тая линия, бедна ти е фантазията кво ще ти се случи!

Всъщност, политиката не се прави с червени линии. Напротив, нейната цел е да ги премахва. Тези линии са най-вече спектакъл за нашего брата консуматора на политически новини. Терминът хем звучи драматично и качва съспенса, хем даже малко сексуален контекст привнася. Изобщо, по всички правила на сапунената индустрия.

Флумастерът обаче е изтриваем. Добре е човек да се сеща за това, преди да тръгне да се впряга.

И не, точно с тия линии Плевнелиев изобщо не ми стана по-симпатичен. Напротив, подразни ме. Изцепките на професора Димитров вече не изненадват никого, Младенов също се подхлъзва отвреме-навреме (то няма как да не прихване, в тая среда). Когато обаче президентът започне да прихваща от политически хлевоустници, не е добре.

Инструментариумът на политиката е достатъчно богат, за да позволява и отправянето на послания, и предприемането на действия, без непременно да се слиза до панаирджийско равнище. Скоба: това се отнася и за Обама, и за всички други мераклии-чертожници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2010, 22:57

4 beavis | 12.09.201212:31

Естествено, че ще е симпатичен.
Политик, който говори истината, винаги е симпатичен. Независимо от мотивите, поздравления за точната позиция. Най-сетне някой да заеме такава по този въпрос.
Не мога да разбера къде е проблемът. Доста тъпо.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

3 паяка | 12.09.201211:05

Кога стана калайджия, кога му почерне гъзъ!? България!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 12.09.201201:26

твърд.. колко да е твърд? колко заповяда краля слънце вероятно ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.05.2012, 08:59

1 Valentin Petkov | 11.09.201220:29

Ще видим докъде ще достигне твърдостта към Македония или ще има всяко чудо за 3 дни.
   

оценка

+0 -0