Симпатичен ни става | webcafe.bg
Webcafe

Симпатичен ни става

Webcafe.bg
11.09.2012, 16:23 (обновена 11.09.2012, 18:17)
Росен Плевенлиев

Росен Плевнелиев: ... Категорично заявявам, че ще следим заедно с Брюксел – дали наистина има промяна в подхода и искаме конкретни доказателства за това. И то – само с действия и инициативи: Да, Македония вече остави историята на историците, и работи за добросъседство, или просто – една декларация и оттам нататък – всичко си е постарому, ще видим...

Напоследък президентът Росен Плевнелиев проявява необичайна твърдост към Македония. Да не си измислят факти от миналото, защото нито ще влязат в историята, нито ще направят нещо добро за Балканите, заяви роденият в Гоце Делчев Плевнелиев, обявен при избора си от някои македонски медии за "чист македонец".

Очаквам македонските политици с действията си да посочат новия европейски подход, който декларираха. Това заяви държавният глава и на 9-и и на 11 септември. Не е хубаво да се повтаря - поне не в толкова кратък период.

Освен това като казва, че "ще следим заедно с Брюксел - дали наистина има промяна в подхода (на Македония - бел.р.) и искаме конкретни доказателства за това", Брюксел знае ли, че България е надзорник на Македония колко се е поевропейчила?

Президентът не казва нищо ново, но печели симпатии. По същия начин ги печелеше и бившия вече министър - и виден музеен шеф, историкът Божидар Димитров. Но ако на Димитров му е простена подобна реторика, защо и Плевнелиев влиза в неговите обувки?

Очаквано, думите на президента ядосаха редица македонски журналисти, разчели в изявлението заплаха за блокиране на членството на страната в ЕС. България бе сравнена с нова "Гърция", която поставя условия, разделя, изисква. Лицемерно, твърдят скопските анализатори, особено на фона на призивите за сътрудничество и добри съседски отношения, отправяни непрекъснато от нас.

Вместо за Македония, по която е лесно да се удря, щеше да е добре да чуем как например президентът разчита една "червена линия" спрямо Турция. Нали външният министър Николай Младенов обяви, че правителството ще изработи предложение парламентът да приеме принципен документ, в който се фиксират основни устои на българската политика към съседните страни.

Един вид никой да не пристъпя отвъд червената линия. Странна политика от страна-член на ЕС, която граничи с две страни-членки на ЕС - Румъния и Гърция, а предстои членове на ЕС в обозримо бъдеще да станат Македония и Сърбия и в нека обозримо - Турция. Т.е. всичките й съседи. Кому е необходим документ, при положение, че декларираме вярност към принципите на европейската общност?

Или си е чиста проба наежване за едната Македония...

Oще: изложба  македония  николай младенов  президент  росен плевнелиев  скопие  турция  червена линия 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 05.07.2010, 18:51

5 Зелен Бетон | 12.09.201215:13

Нещо много се нароиха червените линии напоследък. Американците и израелците чертаят червени линии за Иран. Преди това Франция черта едни за Сирия. Махмуд Абас огради с червена линия религиозните светини в Йерусалим. Путин посяга да чертае между „Газпром“ и Европейската комисия. Божидар Димитров и Николай Младенов се качиха на вълната, сега и Плевнелиев хвана червения флумастер. Дрънкат саби, щитове...

Малко почна да прилича на училищния двор в междучасието, дето четвъртокласникът драсва с обувка по прахоляка и вика на другия – е сега ако минеш тая линия, бедна ти е фантазията кво ще ти се случи!

Всъщност, политиката не се прави с червени линии. Напротив, нейната цел е да ги премахва. Тези линии са най-вече спектакъл за нашего брата консуматора на политически новини. Терминът хем звучи драматично и качва съспенса, хем даже малко сексуален контекст привнася. Изобщо, по всички правила на сапунената индустрия.

Флумастерът обаче е изтриваем. Добре е човек да се сеща за това, преди да тръгне да се впряга.

И не, точно с тия линии Плевнелиев изобщо не ми стана по-симпатичен. Напротив, подразни ме. Изцепките на професора Димитров вече не изненадват никого, Младенов също се подхлъзва отвреме-навреме (то няма как да не прихване, в тая среда). Когато обаче президентът започне да прихваща от политически хлевоустници, не е добре.

Инструментариумът на политиката е достатъчно богат, за да позволява и отправянето на послания, и предприемането на действия, без непременно да се слиза до панаирджийско равнище. Скоба: това се отнася и за Обама, и за всички други мераклии-чертожници.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.03.2010, 22:57

4 beavis | 12.09.201212:31

Естествено, че ще е симпатичен.
Политик, който говори истината, винаги е симпатичен. Независимо от мотивите, поздравления за точната позиция. Най-сетне някой да заеме такава по този въпрос.
Не мога да разбера къде е проблемът. Доста тъпо.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 25.01.2012, 18:03

3 паяка | 12.09.201211:05

Кога стана калайджия, кога му почерне гъзъ!? България!
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 04.11.2010, 13:42

2 Mile Manolov | 12.09.201201:26

твърд.. колко да е твърд? колко заповяда краля слънце вероятно ^^
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 02.05.2012, 08:59

1 Valentin Petkov | 11.09.201220:29

Ще видим докъде ще достигне твърдостта към Македония или ще има всяко чудо за 3 дни.
   

оценка

+0 -0