Свирепи атентати с думи | webcafe.bg
Webcafe

Някои мисли за българските интелектуалци

Виктория Майер
14.08.2016, 16:07 (обновена 16.08.2016, 13:08)
литературен вестник

Всички са срещу всички в "Литературен вестник", но защо?

Наясно съм, че тази статия няма да бъде посрещната еднозначно. Отсега чувам укорите "нужно ли е да се хейти по малцината смислени хора в тази държава?!" Всъщност нужно е да удари камбаната, да!

Защото няколко седмици вече тече странен скандал около "Литературен вестник". Всички са срещу всички.

Едвин Сугарев срещу Миглена Николчина, Йордан Евтимов срещу Силвия Чолева, Румен Леонидов срещу Георги Господинов. Едни свирепи атентати с думи измежду хора, които би трябвало да са от едната страна на барикадата.

Умопомрачен джихад на поетите, чийто повод и смисъл - дори и с много целенасочени усилия - не успях да разгадая.

Прочетох всички отворени писма, статии, изгледах и изслушах всички предавания и така и не прозрях - обикновена поколенческа свада ли е това или преразпределение на икономически дялове в един вестник, чийто тираж едва достига 500 броя, а читателите му са наполовина по-малко.

Далеч съм от мисълта да подценявам важността на "Литературен вестник". Това беше и продължава да е убежище на душата и остров на нормалността в истеричните ни последни 25 години.

Но този нелеп скандал е повод да се изрекат някои истини за българските поети и интелектуалци, които в ценностната какафония, която обитаваме, намират за нужно да я завихрят още повече, като ни занимават единствено със себе си.

Когато не става въпрос за уличен "танц", който могат да осребрят със съветнически постове или за участие в Инициативен комитет, което после да им осигури орден "Стара планина", трудно може да се чуе ярка обществена позиция, изразена от български интелектуалец.

Мълчат за подмяната на демокрацията и съдебната реформа, мълчат за "свинските опашки" и бежанците. Мълчат за чалга-политиците като Бареков и Слави Трифонов, мълчат за екстрадирането на Бююк.

Мълчакаха дори, когато техният министър превръщаше културата в бутафория, обиждаше хористи или цензурираше журналисти. Беше им важно "мутра" да не е начело на Комисията по култура, но се задоволиха с бивша стюардеса.

Не искаха да имат нищо общо с никоя власт, но после спокойно й позволяваха да ги назначи за директори.

Неколцина от тях организират все пак от време на време скромни протести в защита на архитектурното културно наследство, например, на които се появяват 10-ина неизвестни имена. Известните изчерпват гражданската си позиция с някое умозрение във Фейсбук или с безопасна електронна подписка.

И вярват, че е по-добре да си нахлузиш бронята на елитарността, да се отдадеш на изкуството, да се притаиш в ателието, на сцената или да се скриеш в литературните си инвенции, отколкото да се превръщаш в "пенкелер" по телевизора и да се мърсиш с калта на долнопробното ежедневие.

Междувременно цветът на нацията заминава в чужбина, политическата класа се самозабравя, цели села и малки градове от България се превръщат в мумии на празнотата и отчуждението, природата е под карантина, икономиката е на автопилот, образованието е в колапс, подгизваме от слаба интелигентност, неграмотност, плъзгане по повърхността, материална и духовна мизерия, агресия, липса на елементарна толерантност, неконтролируема омраза.

Но промяната на нищо от това не бива припознато като кауза за  българските интелектуалци.

Няма го българският Орхан Памук, който с  цената на съдебно преследване да зове за признаване на арменския геноцид в Турция, нито българският Роберто Савиано, който с цената на живота си да разкрива престъпленията на италианската мафия.

И докато вие, уважаеми разумни гласове, мълчите или в най-добрия случай тихичко мърморите в кръчмите и кафенетата, кресливите гласове на придворните божидар-димитровци необезпокоявано се изокват: "Хванахме го за ушите и го изхвърлихме".

Днес е Бююк, но утре може да сте вие.

Oще: българия  български писатели  виктория майер  държава  едвин сугарев  интелектуалци  йордан евтимов  литература  литературен вестник  литературно издание  миглена николчина  писатели  поети  силвия чолева 


Webcafe.bg предупреждава, че администраторите на сайта трият коментари, които съдържат нецензурни думи, обиди по расов, етнически, религиозен, полов или сексуален признак, както и коментарите, които са на латиница.

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

9 Dear Ivan | 18.08.201621:20

Не, Шами, интелектуалец винаги е било едно и също. Както и ВИП. Баща ми работеше с чужденци, и не, не беше, както един колега беше много убеден, сътрудник на ДС, "защото никой няма да те пусне иначе", а го търпяха заради езиците, беше им нужен, макар и необичан. Често ме взимаше като дете да посрещаме някого на летището. И гледам - пише VIP, и питам какво значи. И той ми обяснява: ВИП означава "много важна личност" - световно известен актьор, режисьор, диригент, цигулар, пианист, министър на някоя държава, държавен глава, всякакви по-важни или заслужили хора - и вместо на общия изход ги прекарват от тук, да не се блъскат за багажа, с тях често има преводач и други, които ги посрещат, дават им кафе и оранжада, докато им дойде багажът, и после ги закарват в хотела." Днес се сетих, Николета Лозанова сред себеподобни курви с провиснали надути цици и в бански, които, види се, трябва да са вечерно облекло, и полумутри-полуидиоти, заявява: "Който не е поканен на рождения ми ден, значи не е ВИП!" Преди Херберт фон Караян, сега Николета Лозанова. Но това не променя понятието.

Интелектуалец като се каже, винаги си представям Иван Вазов, който сутрин излиза от къщи, на ъгъла на Раковски и (сега) Иван Вазов, тръгва към Писателското кафене, на ъгъла на Раковски и Цар Освободител, и хората го поздравяват по улицата, радостни, че са го срещнали. И той им кима също. Интелектуалец е човек на умствения труд, събрал толкова, че може да каже как обществото да се развива по-хубаво. Това сега не са интелектуалци, а или слабосилни умствено хора, намерили някакво топло място, където каканижат безсмислици, или активни нагаждачи на властта. Винаги е имало такива. Включително и много умни и талантливи, например Богомил Райнов, но също и напълно невзрачни хора. А и в София, и в провинцията има изключително образовани и будни хора, но няма да виреят при тази власт. Интелектуалецът (поне се очаква да е) е чистоплътен морално и творчески. Той се гнуси от това, което става сега у нас, и не иска да се замесва. А може и да пострада, ако каже истината. Която е много проста и много ясна. И затова не се вижда. Но споменатите горе не се гнусят ни най-малко, хеле пък Георги Господинов. Той е еманация на слабата посредственост, която обаче с хрисима настойчивост се налага чрез повтаряне. И понеже няма никой толкова настойчив, пробива, макар че сищо не му се разбира, освен: "Ребята, давайте дружим вместе. Не надо так." А как? Ами като го обявим за писател, вот как Усмивка

Но има, макар и тихи в момента, има, ние не сме загубена нация и имаме хора.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.12.2014, 19:07

8 Шамито | 17.08.201613:53

Интелектуалците са порода рядка.Но се мислят за уникална и в това е тяхната грешка.Интелектуалец от висш порядък е този който предоставя своя интелект за добруването на мнозинството а не да парадира със своята изключителност.Но не ги виня.Те просто са хора с друго виждане и отговорност
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 17.08.2016, 00:15

7 svetoslava_h | 17.08.201600:20

Дълбоко грешите за това‚ което казвате. Георги Господинов е от малцината интелектуалци‚ които изразяват позицията си публично. И за Делян Пеевски‚ и за протестите‚ и за Вежди Рашидов‚ и за бежанците. Явно имате сериозни пропуски в последните години. Интересувайте се по-внимателно преди да пишете каквото и да било.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 27.12.2013, 17:24

6 Dear Ivan | 15.08.201619:47

Те па едни интелектуалци. Това беше едно малко, уютно свърталище за посредствени и подпосредствени хора, които се хвалеха един друг и си разпространяваха имената навсякъде като някакви личности. Последно бяха набарали да се кумят в "Перото" в НДК по повод някоя нова умряла книга и да говорят безсмислици с важен тон. Прехранваха се с пари от фондации. Това е един вестник, който никой не чете и няма да е никаква загуба. Ето два шедьовъра в един от последните броеве, написан от малоумната лигня Ясен Атанасов, който може да бъде видян навсякъде, където се смята за интелектуално, а всъщност където има някаква парична далавера и някой плаща шума. Ето, публикации, които обогатяват културата.

статус

тя е учителка
живее в квартал
ходи на фитнес и
фестивали на поезията
има клитор
колкото кур
мечтае

what's next

?

И казвате, че тези, които списват това нещо, са интелектуалци?
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 20.02.2015, 19:36

5 Вълков | 15.08.201613:43

едвин сугарев и румен леонидов били поети ,боже господи слез и си прибери хората.
   

оценка

+1 -0

Регистриран на: 26.09.2011, 20:46

4 theo | 15.08.201613:43

Както и "мълчакаха" и "пенкелер".
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 19.04.2014, 18:11

3 граф Сен-Жермен | 15.08.201611:46

Някои "интелектуалки" така и не се научиха, че дума "какафония" не съществува.
   

оценка

+0 -0

Регистриран на: 18.09.2013, 11:56

2 Citizen X | 15.08.201600:04

Ник'ва идея коя е госпож/иц/а Майер, но е написала това, което няма да прочетем в 24шаша или Грудь!!!н Ризпект!
   

оценка

+2 -0

Регистриран на: 07.01.2016, 12:46

1 7 | 14.08.201619:36

Поздравления за статията и респект към мнението Ви, г-жо/г-це Майер! Пляскане
   

оценка

+2 -0